Pasaulio sveikatos organizacijai – dar vienas antausis

Indijoje vykusį Tabako kontrolės pagrindų konvencijos svarstymą sukrėtė skandalai dėl galimai neteisėtų Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) veiksmų, rašo „Business Standard“.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, Lrytas.lt inf.

Nov 15, 2016, 8:53 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:42 PM

PSO organizacijos atstovai anonimiškai nubalsavo neleisti žiniasklaidai ir suinteresuotiems asmenims dalyvauti su tabako gaminiais susijusių klausimų svarstyme. Organizacija užblokavo socialinio tinklo „Twitter“ vartotojus, kad jie negalėtų sekti su konvencijos svarstymu susijusių įrašų.

Be to, Indijos policijos pareigūnų sulaikė daugiau nei 500 protestavusių tabako augintojų iš daugiau nei 180 šalių.

Protestavusių tabako augintojų teigimu, PSO draudimas dalyvauti Tabako kontrolės pagrindų konvencijos derybose peržengia visas demokratijos ribas.

PSO kaltinimų dėl neskaidriai organizuojamų susitikimų bei savo sprendimų sulaukdavo ir anksčiau. Žurnalistai taip pat nebuvo įleidžiami į 2012 m. Seule ir 2014 m. Maskvoje vykusias konferencijas dėl Tabako kontrolės pagrindų konvencijos.

Be to, svarstant Tabako kontrolės pagrindų konvencijos nuostatas, į procesą vangiai įtraukiamos nevyriausybinės organizacijos, nepageidaujamos ir tiesiogiai susijusios šalys – rūkantieji, tabako augintojai, prekybininkai.

Skandalo sulaukė ir PSO bendradarbiavimas su diktatūrinėmis šalimis. Į šių metų rudenį Maldyvuose vykusį susitikimą Tabako kontrolės pagrindų konvencijos sekretoriatas pakvietė Šiaurės Korėjos atstovus, kurių vizitas buvo finansuojamas iš Europos Sąjungos mokesčių mokėtojų pinigų.

Kritikos sulaukė ir PSO sprendimas nedemokratiška šalimi vadinamą Turkmėnistaną apdovanoti už kovą dėl visuomenės sveikatos ir tabako gaminių vartojimo mažinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.