Tūkstančiai Vilniaus pacientų gali likti be svarbių gydymui paslaugų

Dėl valdininkų neveiklumo sumažės diagnostikos paslaugų prieinamumas tūkstančiams sostinės pacientų – to baiminasi Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 6:32 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:09 PM

Vilniaus miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą, kuris porą mėnesių padėjo ligoninei teikti kokybiškas radiologijos paslaugas pacientams. Deja, šiuo metu šių paslaugų teikimas pakibo ant plauko.

Turėta įranga buvo pasenusi

„Ligoninėje radiologijos centras nebuvo renovuotas nuo 1970 metų. Nei savivaldybė, nei ligoninė lėšų tam neturi. Ką daryti šiuo atveju buvo diskutuojama įvairiuose komitetuose, galiausiai buvo priimtas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimas išnuomoti patalpas, kad privatus investuotojas jas sutvarkytų ir įrengtų naują kompiuterinį tomografą ir magnetinį rezonansą.

Taip ir buvo, buvo investuoti apie keturi milijonai eurų, tuomet paskelbtas konkursas dėl radiologijos paslaugų teikimo ir galiausiai pasirašyta sutartis“, – portalui lrytas.lt pasakojo ligoninės vadovas.

Pasak jo, įstaigos turima radiologinė įranga daugeliu atveju buvo pasenusi, o gauti tyrimų vaizdai nebeatitiko šiuolaikinės radiologijos standartų – nebuvo pakankamai informatyvūs ir tinkami ligų diagnostikai.

Be to, kai kuriais atvejais buvo naudotos nepateisinamai didelės jonizuojančios spinduliuotės dozės, keliančios grėsmę pacientų sveikatai. Įranga genda, jos taisymas užtrunka, todėl sutrinka stacionarinių paslaugų teikimas, o pavienės įrangos taisymas itin brangus, mat reikalinga skelbti atskirus viešuosius pirkimus.

Savivaldybė ieškojo sprendimo

Atsižvelgiant į situaciją, Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo ieškoti, kam būtų galima išnuomoti patalpas, kas galėtų atnaujinti įrangą ir ligoninei reikalingas paslaugas galėtų teikti nepertraukiamai 24 valandas per dieną, 7 dienas per savaitę.

Todėl galiausiai, kaip ir minėjo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovas, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu šių metų rugsėjį įstaiga su „Affidea Lietuva“ pasirašė sutartį dėl rentgenodiagnostikos, kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tomografijos tyrimų.

Ligoninės patalpose naujai įsikūrusiame diagnostikos centre kas mėnesį turėjo būti atliekama beveik 1,5 tūkst. minėtų tyrimų tiems asmenims, kuriems Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje teikiamos stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos.

„Įmonė nustatytomis Valstybinės ligonių kasos kainomis, kurias patvirtino savivaldybė, du mėnesius teikė mums tas paslaugas. Buvome labai patenkinti, viskas skaitmenizuota. Toks bendradarbiavimo modelis tarp privataus ir valstybinio kapitalo Vakarų Europoje yra labai paplitęs“, – kalbėjo N.Markevičius.

Vadovas džiaugėsi, kad naujasis centras ne tik padidino diagnostikos paslaugų prieinamumą pacientams, bet ir dėl aukščiausios kokybės diagnostinės įrangos sudėtingi sveikatos sutrikimai pacientams buvo diagnozuojami greičiau ir kokybiškiau, taip užtikrinant aukštą ligoninėje teikiamų paslaugų lygį.

Už paslaugas apmokėjimo greičiausiai negaus

Deja, po poros mėnesių Vilniaus teritorinė ligonių kasa informavo, kad negali apmokėti ligoninės stacionare gydomiems pacientams suteiktų paslaugų, nes vienuolikos metų senumo Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymas reikalauja, kad ligoninė būtinai pati turi turėti brangią įrangą nuosavybės teise.

„Taip išeina, kad mes negalime teikti šių tretinio lygio paslaugų, nes neturime savo kompiuterinio tomografo.

Taigi nuo gruodžio 19 dienos mūsų įstaigoje Valstybinė ligonių kasa atlieka tretinio lygio paslaugų auditą. Kadangi jie vadovaujasi teisės aktais, manau, jog bus pripažinta, kad tas paslaugas iš tiesų teikėme neteisėtai“ , – teigė N.Markevičius.

Ligoninės vadovas teigė, kad situacija komplikuota ir gresia nemenkais nuostoliais.

„Mes turime visą Invazinės radiologijos ir kraujagyslių chirurgijos centrą, kuriame atliekama labai daug tretinio lygio operacijų. Jei skaičiuotume tiksliai, tretinio lygio paslaugos pas mus sudaro apie 21 procentą. Tam, kad būtų lengviau palyginti, galiu paminėti, jog Vilniaus universiteto Santariškių klinikos tokių paslaugų atlieka 31 procentą.

Taigi, dėl tokio seno ministro įsakymo gresia diagnostikos paslaugų prieinamumo sumažėjimas tūkstančiams sostinės pacientų“, – kalbėjo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius.

Paslaugos pacientams bus suteikiamos ligoninės lėšomis

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Jonas Bartlingas patikino, kad pacientams dabartinė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės situacija neatsilieps.

„Padėtis tokia, kad klausimas dėl Vilniaus miesto klinikinės ligoninės situacijos buvo svarstytas ne vieną kartą. Buvusio ministro a.a. Juro Poželos duotas pavedimas parengti techninį pakeitimą, kad teisės aktai atitiktų nūdienos normas. Tačiau sprendimo vis dar nėra.

Nepaisant to, kad paslaugos manomai nėra apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, pacientai to nepajaus“, – teigė jis.

Pasak savivaldybės atstovo, paslaugos ir toliau bus teikiamos laiku, už jas mokės pati ligoninė.

Portalo lrytas.lt žiniomis, naujasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ligoninės vadovą ir Vilniaus miesto vicemerą Gintautą Palucką priims sausio 2-ąją dieną. Tuomet ir paaiškės, koks likimas laukia Vilniaus miesto klinikinės ligoninės.

Tuo tarpu, sveikatos apsaugos ministro patarėja Linos Bušinskaitė-Šriubėnė tikina, kad tai labai opi problema, kuri neabejotinai turi būti sprendžiama. „Akivaizdu, kad neturi nutikti taip, jog pacientai gali netekti galimybės naudotis reikiamomis gydymo paslaugomis.Ligoninė negali likti be rentgenodiagnostikos, kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso ir kitų diagnostinių paslaugų. Todėl reikalinga visoms suinteresuotoms pusėms ieškoti racionalaus šio klausimo sprendimo ir mes jo ieškosime“, – pažadėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.