Ramūnas Karbauskis nusitaikė į du didžiuosius vaistinių tinklus

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nusitaikė į vaistinių tinklus „Eurovaistinė“ ir „Camelia“. Pasak šios partijos frakcijos pirmininko Ramūno Karbauskio, šie tinklai galbūt pažeidžia konkurenciją ribojančius susitarimus.

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos spaudos konferencija.<br>T.Bauro nuotr.
Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos spaudos konferencija.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį Seime surengė spaudos konferenciją farmacijos politikos aktualijoms aptarti.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį Seime surengė spaudos konferenciją farmacijos politikos aktualijoms aptarti.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos spaudos konferencija.<br>T.Bauro nuotr.
Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos spaudos konferencija.<br>T.Bauro nuotr.
Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos spaudos konferencija.<br>T.Bauro nuotr.
Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos spaudos konferencija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2017, 9:58 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 5:30 AM

Įtaria didelio masto aferą

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narių Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį Seime surengė spaudos konferenciją farmacijos politikos aktualijoms aptarti.

R.Karbauskis pranešė, kad kreipsis į Konkurencijos tarybą, ar UAB EVRC ir UAB „Reklamos sklaida“, „Eurovaistinė“ ir „Camelia“ nepažeidžia įstatymų, draudžiančių konkurenciją ribojančius susitarimus.

Įtarimų dėl galbūt nesąžiningos veiklos esą kilo po „Verslo žiniose“ vasario 3 dieną publikuoto straipsnio, kur pateikta informacija, jog dvi didžiausius vaistinių tinklus valdančios bendrovės iš reklamos, įkūrusios antrines įmones, uždirba keliskart didesnius pelnus nei tradicinės agentūros.

„Tiek UAB EVRC, tiek UAB „Reklamos sklaida“ galbūt yra panaudojamos kaip „lentynos mokesčių“ surinkėjai didmenininkų suteiktoms nuolaidoms nuslėpti.

Įtarimus didina rinkodara užsiimančių antrinių įmonių pelningumas. UAB EVRC, atliekanti vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ satelito funkcijas, pelningumas dešimt kartų viršija pačios „Eurovaistinės“ pelningumą.

Galima suprasti, kad „lentynos mokestį“ sumoka didmenininkai, vaistų gamintojai ir platintojai, siekiantys, kad jų produkcija būtų prekiaujama minėtuose vaistinių tinkluose.

Kaip žinoma, „lentynos mokesčių“ taikymas riboja konkurenciją vaistų rinkoje. Vaistinių tinklus pasiekia tik susimokėjusių gamintojų ir platintojų vaistai. Be to, toks mokestis gali sukurti prielaidas vaistinių tinkluose platinti brangesnius vaistus“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak „valstiečių“ lyderio, Europos Komisija yra atkreipusi dėmesį į tai, kad, taikant „lentynos mokestį“, rinkoje gali sumažėti platintojų konkurencija.

„Tikėtina, kad dėl išankstinio prieigos mokesčio teikėjai gali padidinti vieneto kainą, kad galėtų padengti su tuo mokesčiu susijusias išlaidas.

Vaistinių tinklai, galbūt pasinaudodami sukurtomis uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis, gali slėpti jiems suteiktas didmenininkų nuolaidas ir taip užsitikrinti didesnį pelną“, – teigė R.Karbauskis.

Įmonės EVRC ir „Reklamos sklaida“, įsteigtos 2010 metais, kai dvi didžiausius vaistinių tinklus „Eurovaistinė“ ir „Camelia“ valdančios konkurentės viena po kitos įvykdė struktūrinę pertvarką – atskyrė vaistinių reklamos ir rinkodaros departamentus ir įregistravo juos kaip atskiras bendroves.

Įmonę EVRC valdo vaistinių tinklą „Eurovaistinė“ valdanti bendrovė „Euroapotheca“, o „Reklamos sklaida“ priklauso Lietuvos kapitalo vaistinių tinklą „Camelia“ valdančiai įmonių grupei „CGP Management“.

Žiniasklaida yra rašiusi, kad 2015 metais EVRC pardavimų pajamos siekė 20,9 mln. eurų, o „ Reklamos sklaidos“ – 14 mln. eurų.

Ruošiasi pokyčiams

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino, kad bėdų, susijusių su vaistų kainomis, labai daug. Todėl šiuo metu yra numatyta įvykdyti ne vieną pokytį.

Vaistų kainynas, pasak ministro, bus persvarstomas bent du kartus per metus. Taip pat jau paruošti sprendimai dėl vaistų pirkimo ligoninėse. Ligoninėms nebus privaloma pirkti vaistų lietuviškose pakuotėse.

Dar viena naujovė – bus įteisinta slapto pirkėjo veikla, valstybė taip sieks užtikrinti, kad vaistininkai pasiūlo pigiausią vaistą.

A.Veryga dar akcentavo, kad svarbu ir racionalus informacijos apie vaistų vartojimą pateikimas, išaiškinimas pacientams, kad generiniai vaistai – tie patys vaistai, tad nebūtina pirkti brangesnių.

Pranešta, jog taip pat bus skaidrinami vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų sąrašą procesai, tikrinama PSDF tarybos veikla.

Performuos PSDF tarybą

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pranešė, jog kovo–balandžio mėnesiais Seimas priims sprendimą dėl Privalomojo sveikatos draudimo fondo tarybos reformos.

„Tikimės, kad naujos sudėties taryba galės pradėti funkcionuoti gegužės mėnesį. Šiuo metu tarybą sudaro 16 žmonių. Susiklostė tokia situacija, kad net trečdalis jų nėra deklaravę viešųjų ir privačiųjų interesų, vienam tarybos nariui iškelta byla dėl neteisėto praturtėjimo.

Šie žmonės ne tik stebi Valstybinės ligonių kasos finansinę ir ekonominę veiklą, bet ir teikia nuomonę sveikatos apsaugos ministrui dėl vaistų įtraukimo į Kompensuojamųjų vaistų sąrašus.

Ar mes, kaip piliečiai, matydami nedeklaruotus interesus ar pradėtas bylas, galime manyti, kad tie žmonės priima sprendimus, kurie yra palankūs žmonėms, o ne kažkokioms išskirtinėms grupėms?

Iki šiol PSDF tarybos formavimas stokojo skaidrumo, įstatymu nebuvo apribota tarybos narių kadencija ir jų skaičius, nenustatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, neužtikrintas privačiųjų interesų deklaravimo mechanizmo veikimas.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad dabartinė PSDF tarybos formavimo tvarka leidžia į tarybą patekti tiems žmonėms, kurie tiesiogiai dirba ir farmacijos pramonėje. Koks šio ilgamečio aplaidumo rezultatas?

Kai kurie PSDF tarybos nariai kone dešimtmetį eina savo pareigas ir tarybos sudėtis menkai atsinaujina. Tokia tarybos stagnacija sukuria prielaidas korupciniams ryšiams atsirasti“, – teigė A.Širinskienė.

Papildymas

„Eurovaistinė“ atmeta kaltinimus

„Mūsų įmonės veikia skaidriai, vadovaudamosi įstatymais, yra audituojamos nepriklausomų audito bendrovių, todėl jokiu būdu nepritariame viešai išreikštai nuomonei, kad savo veiksmais neva ribojame konkurenciją“, – teigiama įmonės pareiškime.

Vaistinių tinklas pažada visapusiškai bendradarbiauti su Konkurencijos taryba, jei ši nuspręstų pradėti tyrimą.

„Kasmet mūsų vaistinių asortimente esamų vaistų kiekis pasipildo dešimtimis. Pavyzdžiui, 2013 m. asortimentas padidėjo 95 vaistais, 2014 m. – 82, o 2015 m. – 106. Aštuoni iš dešimties jų yra generiniai vaistai. Todėl jokiu būdu negalima teigti, kad į mūsų vaistines sunkiai patenka nauji produktai, ypač generiniai vaistai. Be to, primename, kad, pagal įstatymus, vaistinė privalo užtikrinti pacientui bet kokio jo pageidaujamo Lietuvoje užregistruoto vaisto prieinamumą. Šiuo metu Lietuvoje yra įregistruoti 5342 vaistai, iš jų 98 proc. mes galime pateikti savo klientams. Likusiųjų 2 proc. registruotų vaistų tiesiog nėra Lietuvos rinkoje, o tai reiškia, kad visus vaistus, kurie yra Lietuvoje, mes pateikiame klientams“, – teigiama vaistinių tinklo pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.