Kreipėsi į A.Verygą: kada baigsis „šlapenkės“ laikai ligoninėse?

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė Europos Komisijos notifikuotą įsakymą, kuriuo bus stipriai ribojamas transriebalų kiekis Lietuvos rinkai skirtuose produktuose. Nekeista, toks įstatymas jau kurį laiką priimtas daugelyje Vakarų Europos valstybių.

 Nors ligoninėse pacientai turėtų atgauti jėgas, jiems skirtas maistas to neatspindi.<br>Socialinių tinklų nuotr.
 Nors ligoninėse pacientai turėtų atgauti jėgas, jiems skirtas maistas to neatspindi.<br>Socialinių tinklų nuotr.
 Nors ligoninėse pacientai turėtų atgauti jėgas, jiems skirtas maistas to neatspindi.<br> Socialinių tinklų nuotr.
 Nors ligoninėse pacientai turėtų atgauti jėgas, jiems skirtas maistas to neatspindi.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Seimo narys Linas Balsys.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Linas Balsys.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 10:27 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 4:26 PM

Nors žinia sveikintina ir tokiu būdu mažu žingsneliu priartėjome prie širdies ir kraujotakos sistemos ligų atvejų skaičiaus sumažinimo, priimtas įstatymas vertintas prieštaringai. Vieni giria, kiti peikia, teigdami, kad tokius produktus gyventojai rinkose ne iš gero gyvenimo, o būtinybės – jie yra gerokai pigesni nei geresnės kokybės maisto produktai.

Sulaukė kritikos iš kolegų

Seimo narys Linas Balsys taip pat atkreipė dėmesį į šį naująjį įstatymą. Politikas teigė, kad tokia iniciatyva yra sveikintina, bet pabrėžianti kitą spragą – pacientų maitinimą gydymo įstaigose. Viešąja žinute feisbuke jis sveikatos apsaugos ministro pasiteiravo, ar toks žingsnis sveikesnės Lietuvos link reiškė, jog bus susirūpinta ir ligoninėse patiekiamu maistu.

„Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neseniai pasirašė Europos Komisijoje notifikuotą įsakymą, kuriuo Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose bus ribojamas transriebalų kiekis.

Toks įstatymas įsigalioja daugelyje Europos Sąjungos valstybėse ir yra sveikintinas, nes dažnas transriebalų vartojimas didina tikimybę susirgti širdies, kraujagyslių ligomis, didina cukrinio diabeto ir nutukimo riziką. Maisto gamintojai gamintojai turės persiorientuoti ir savo produkcijoje stipriai sumažinti šių riebalų kiekį.

Deja, problemos vien tuos nesibaigia. Ministre, gal jau laikas susirūpinti, kaip maitinami Lietuvos ligoninių pacientai?

„Šlapenkė“, „bulka“, E praturtintos dešrelės, manų košė, persaldintos arbatos, riebūs padažai ir riebalais paplūdusios sriubos, geriausiu atveju pridėti kelis griežinėliai daržovių. Ir visa tai yra skirta žmonėms, kurie su maistu turi gauti daugiau naudingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, kad jie greičiau sustiprėtų bei atsigautų po ligos ar operacijos.

Nesuvokiama, pagal kokias dietologų rekomendacijas ligoniams sudarinėjamas toks meniu.

Nuotraukoje - tik keli „patiekalų“ pavyzdžiai, kuriais internete dalinasi Lietuvos ligoninių pacientai. Ministre, kada iš ligoninių išnyks sovietinė „kulinarija“ ir pagaliau bus teikiamas sveikas, pilnavertis maistas?“, – klausė jis.

SAM rengia naują tvarką

Susisiekus su Sveikatos apsaugos ministerijos atstove ryšiams su visuomene Lina Bušinskaite-Šriubėne, ši teigė, kad ligoninėse patiekiamas maistas atitinka reikalaujamą energetinės vertės kiekį patiekaluose.

„Pirmiausia norėtume paminėti, kad siekiant, jog maitinimas būtų kokybiškesnis ir labiau atitiktų pacientų lūkesčius, šiuo metu SAM rengia naują tvarką dėl maitinimo gydymo įstaigose organizavimo. Taip, mums šios problemos ir pacientų skundai žinomi, todėl dabar galiojantis teisinis reglamentavimas yra peržiūrimas iš esmės.  

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pacientų maitinimą gydymo įstaigos organizuoja pačios arba viešųjų pirkimų būdu perka pacientų maitinimo paslaugas iš trečiųjų asmenų. 

Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje yra paskelbtos rekomendacijos, kaip organizuoti maitinimą gydymo įstaigose, kuriomis jos turi vadovautis, ruošdamos pacientams maistą. 

Jose nustatyta, kad už pacientų maitinimą ir dietinio gydymo organizavimą įstaigoje atsako įstaigos vadovas, o organizuoja gydytojas dietologas pagal rekomendacijose nurodytas dietas.

Taip pat nustatyta, kad įstaigoje dietologas, dietistas ir dietetikos technologas kontroliuoja dietinių patiekalų gamybą ir kokybę. Pacientų maitinimas turi atitikti Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, patvirtintas sveikatos apsaugos ministro.

Gydymo įstaigoms rekomenduojama pasirengti pacientų maitinimo aprašus.

Pacientams gali būti skiriama viena iš keturių pagrindinių arba dvidešimt šešių gydomųjų dietų. Hospitalizuojamam pacientui dietinį gydymą skiria gydantis gydytojas ar gydytojas dietologas.

Be to, galima priminti ir tai, kad todėl turint skundų dėl maisto kokybės, galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuriai pavesta vykdyti valstybinę maitinimo organizavimo kontrolę“, – portalui lrytas.lt komentavo L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?