Širdies skausmų kankinamą vilnietį iš poliklinikos pasiekė pribloškianti žinia

132 dienos – tiek reikės laukti vilniečiui pensininkui Vytautui Rakickui ( 84 m.), kol galės patekti pas kardiologą. Vilniaus Antakalnio poliklinikoje 7 valandą ryte atėjęs prie registratūros  ir parodęs šeimos gydytojo siuntimą pas kardiologą vyras buvo gerokai sutrikęs. 

Vilniečiui V.Rakickui pasidarė bloga vien nuo tos minties, kad turėdamas siuntimą pas kardiologą galės patekti tik po 132 dienų.<br> D.Jonušienės nuotr.
Vilniečiui V.Rakickui pasidarė bloga vien nuo tos minties, kad turėdamas siuntimą pas kardiologą galės patekti tik po 132 dienų.<br> D.Jonušienės nuotr.
Vilniečiui V.Rakickui pasidarė bloga vien nuo tos minties, kad turėdamas siuntimą pas kardiologą galės patekti tik po 132 dienų.<br> D.Jonušienės nuotr.
Vilniečiui V.Rakickui pasidarė bloga vien nuo tos minties, kad turėdamas siuntimą pas kardiologą galės patekti tik po 132 dienų.<br> D.Jonušienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-10-27 12:37, atnaujinta 2017-10-27 23:57

Pensininkas suskaičiavo, kad paskirtas vizitas įvyks daugiau nei po keturių mėnesių.

Skųsdamasis skausmais krūtinės plote ir dusuliu, kuris užklumpa einant, vyras  abejojo, ar sulauks šio vizito, ar jo neištiks širdies priepuolis. Didžiausia neviltis Vytautui tai, kad einant stiprėja širdies negalavimai, kurie vargina nuo vasaros.

Įpratęs pusę metų praleisti šalies sostinėje, o kitą pusmetį – Kėdainių rajone, vyras stengiasi tausoti jėgas. Saugodamas širdį jis vengia fizinio krūvio, stengiasi lėčiau eiti ir mažinti atstumą. 

Anksčiau kreiptis į kardiologą jis negalėjo, nes visą vasarą praleido kartu su žmona Kėdainių rajone, kur turi savo namą, o  sugrįžo į Vilnių tik spalio viduryje. 

Vaistai vis mažiau padeda

 Tačiau sugrįžimas į Vilnių jam nežadėjo nieko gero. V.Rakickas prisipažino, kad neseniai pats girdėjo, kaip sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žadėjo – pacientams reikės laukti pas specialistus ne ilgiau kaip mėnesį. 

Neseniai apsilankęs poliklinikoje jis buvo nemaloniai nustebintas, kai registratūros darbuotoja jį užrašė tik po 132 dienų.

Ši žinia jį pribloškė – daug metų vartojančiam vaistus  vyrui neramu, kad  medikamentai vis mažiau padeda. Jis įsitikinęs, kad juos reikėtų keisti. Tačiau be kardiologo konsultacijos ir naujų tyrimų to neįmanoma padaryti.

Už būtinus tyrimus prašo susimokėti

 Pensininkas niekaip negalėjo suprasti, kodėl poliklinikoje susidarė tokia milžiniška pacientų eilė. V.Rakickas įtarė, kad tokia tvarka gali būti net naudinga.

Vyras šią vasarą net penkis kartus vyko į polikliniką dėl akių. Medikai jam turėjo išmatuoti akiplotį, bet tyrimas vis nepasisekdavo.

Atvykęs po 10 dienų vėl pas gydytoją, vyras buvo paklaustas, ar galės pats sumokėti už tyrimą. Jis sutiko. Tada vyras buvo palydėtas į kitą kabinetą, kur jam buvo išmatuotas akiplotis.

Paaiškėjo, kad kol jis laukė koridoriuje prie akių ligų kabineto dar keturi žmonės taip pat sutiko sumokėti už tyrimą. Pasikalbėjęs su jais, V.Rakickas įtarė, kad poliklinikoje sukurta tam tikra schema – iš pradžių žmogus siunčiamas prie „blogo“ prietaiso, o vėliau – prie „gero“, bet tik tada, kai žmogus sutinka mokėti už akipločio tyrimą iš savo kišenės. 

 „Mes supratome, kad poliklinika nori pasipinigauti“, - tikino V.Rakickas.

Toje pačioje poliklinikoje pensininkui buvo paaiškinta, kad dusulys – blogas ženklas.  Jei nenori laukti, gali privačiai kreiptis į kardiologą. Tokiu atveju vizitas pas kardiologą galėtų įvykti po savaitės.

V.Rakickas jau daugelį metų vartoja kasdien medikamentus, jo abi akys yra operuotos dėl kataraktos ir glaukomos. Vyras taip pat turi padidintą kraujospūdį.

Varginamas ne vienos lėtinės ligos pensininkas svarstė, ar normalu, jei ligoniui reikia laukti net keturis mėnesius, kad galėtų patekti pas specialistą. Jis neabejojo, kad būtina keisti  Antakalnio poliklinikoje taikomą praktiką.

Tiesa apie pacientų eiles -  kur kas skaudesnė

Viešosios įstaigos „Antakalnio poliklinika“ vidaus medicininio audito vadovė Nida Blaževičienė teigė, kad  kiekvieną mėnesį visa informacija apie eiles pas įvairius specialistus yra teikiama Vilniaus teritorinei ligonių kasai.   

„Antakalnio poliklinika yra valstybinė įstaiga. Manau,  norėdamas registruotis pas specialistą žmogus turi teisę žinoti, ar jam reikės laukti mėnesį ar keturis mėnesius. Ar galite paaiškinti, kaip yra jūsų poliklinikoje?“ - paklausiau N.Blaževičienės.

„Duomenys yra skelbiami Vilniaus teritorinės ligonių kasos tinklalapyje, o mūsų poliklinikoje taip pat yra stendas, kuriame nurodomos eilės pas specialistus.

Yra poliklinikoje keli kardiologai, pas vieną galima patekti anksčiau, o pas kitą – vėliau, nes vienas turi didesnę paklausą, o kitas – ne. Pacientai turi teisę pasirinkti, pas ką eiti“, - tikino  medicininio audito specialistė .

 Atsivertus nurodytą Vilniaus teritorinės ligonių kasos tinklalapį, paaiškėjo, kad Antakalnio poliklinikoje laukimo trukmė pas kardiologą – 60 ir daugiau dienų, o šioje poliklinikoje dirba 5 kardiologai.

Tačiau pensininkas V.Rakickas įsitikino, kad ši informacija neatitinka tikrovės. Norėdamas patekti pas kardiologą jis turės laukti ne 60, o 132 dienas – tai reiškia, kad ilgiau nei dukart. Vyras svarsto, ar per tą laiką nesustos nusilpusi širdis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.