Aurelijus Veryga atsakė į medikų prašymą nedelsiant didinti algas

Pirmadienio rytą internete paplito Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovo Vytauto Kasiulevičiaus inicijuota peticija, kuria kreipiamasi į Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministeriją, LR Seimą, LR Vyriausybę bei prezidentę Dalią Grybauskaitę.

 Ministras išdėstė savo poziciją.<br> J.Stacevičiaus ir 123rf.com nuotr. fotomontažas.
 Ministras išdėstė savo poziciją.<br> J.Stacevičiaus ir 123rf.com nuotr. fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 3:25 PM, atnaujinta Nov 6, 2017, 4:49 PM

Joje buvo reikalaujama nedelsiant padidinti visų sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų, įskaitant ir gydytojus rezidentus, atlyginimus 30 procentų; per artimiausius metus 50 procentų, o iki 2020 metų iki vidutinio Europos Sąjungos šalių atlyginimo, iš esmės reformuojant Privalomojo Sveikatos Draudimo Fondo formavimo principus ir atitinkamai didinant visų sveikatos priežiūros paslaugų įkainius bei imtis kitų reformų (visą peticijos tekstą rasite čia).

Peticiją perskaitęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga išdėstė Sveikatos apsaugos ministerijos poziciją ir paaiškino, kodėl tokių pokyčių dar teks palaukti.

„Peticijoje išvardytais klausimais jau yra dirbama. Kalbamasi su ekspertais, medikų atstovais, jaunaisiais gydytojais ir kitais suinteresuotais asmenimis. Sistemos ydos matomos ir žinomos. Daug važinėju po regionus, bendrauju su gydymo įstaigų vadovais, medikais, vietos valdžia, pacientais.

Norint gelbėti sveikatos sistemą, būtina ją pertvarkyti. Mes apie būsimas pertvarkas kalbame ir tariamės, neskubame, nes tai jautru ir būtinas platus sutarimas. Pavyzdžiui, yra kalbama apie tai, kaip, siekiant  išsaugoti visas gydymo įstaigas, jas perprofiliuoti, kad nė vienos nereikėtų uždaryti.

Tarkim, kad regioninės galėtų teikti daugiau slaugos paslaugų, kad jose būtų prieinama būtinoji pagalba, šeimos gydytojų paslaugos. Būtent čia yra jų stiprybė, o specializuotas sudėtingesnes paslaugas galbūt galėtų teikti didesnės gydymo įstaigos, turinčios daugiau galimybių.

Be to, reikėtų paminėti ir tai, kad pačios įstaigos taip pat galėtų aktyviau ieškoti vidinių rezervų, pvz., peržiūrėdamos viešųjų pirkimų planus ir tradicijas, nes, kaip rodo kai kurių įstaigų audito rezultatai, šimtai tūkstančių eurų yra panaudojami ne pagal paskirtį.

Kalbant apie peticijoje išvardintus reikalavimus, keliais punktais išdėstysiu nuomonę: 

- Pavyzdžiui, dėl medikų algų. Neabejotinai, atlyginimai medikams kils ir toliau. Darome viską, ką galime ir kiek nuo mūsų priklauso. Jau yra sutarta, kad kitais metais didžiąją dalį PSDF biudžeto rezervo lėšų, t. y. ne mažiau kaip 50 proc., reikėtų skirti būtent medikų algoms didinti. Kiek konkrečiai jos kils – dar sudėtinga kalbėti, bet užtikrintai galiu pasakyti, kad tai planuojama nuo kitų metų liepos.  

Norėčiau priminti, kad paskutinį kartą Lietuvoje gydytojų ir slaugytojų darbo užmokestis buvo didinamas vidutiniškai 8 proc. prieš 3 mėnesius – liepos pradžioje ir tiek pat – pernai.

SAM yra sudaryta darbo grupė, kuri turės pateikti konkrečius pasiūlymus, kiek ir kaip turėtų būti didinami atlyginimai, kokios naujos gydymo paslaugos turėtų būti pradėtos kompensuoti (šiuo metu daugiau kaip 40 paslaugų laukia eilėje, kol bus pradėtos kompensuoti), kokių paslaugų įkainius didinti.

Visais šiais klausimais reikia pasiekti kuo platesnį sutarimą, tad šioje darbo grupėje dalyvaus ne tik LRV, SAM, VLK ir kitų institucijų atstovai, bet ir medikų, pacientų organizacijų atstovai. Jie yra labai svarbūs partneriai, kurie taip pat žino realią sveikatos sistemos finansinę situaciją, ir kurie, neabejotinai, padės rasti geriausius sprendimus, kaip panaudoti didėjantį finansavimą sveikatos apsaugai. Esu tikras, kad rasime visoms pusėms priimtinus sprendimus. 

Be to, svarbu suprasti ir tai, kad PSDF biudžeto galimybės, deja, yra ribotos. Norint Lietuvoje padidinti medicinos darbuotojų atlyginimus tiek pat, kiek planuojama kaimyninėje Latvijoje – vidutiniškai 80 proc. – Lietuvos PSDF biudžetui reikėtų papildomai turėti apie 760 mln. eurų.

Tuo tarpu 2018 metų PSDF biudžetas didėja 11 proc. (173 mln. eurų), taigi, norint didinti atlyginimus 80 proc., PSDF biudžetas turėtų didėti ne 11 proc., o beveik 60 proc. ir sudaryti ne 1,7 mlrd. eurų, o 2,5 mlrd. Eur.

PSDF galimybės yra tokios, kokios yra. Tad norint medikams atlyginimus didinti šiemet 30 proc., o kitais metais – 50 proc., reikalingi papildomi asignavimai iš valstybės biudžeto, nes tiek pinigų PSDF neturi. Deja.

Tad, jei Seimas priims fiskalinės drausmės neatitinkantį biudžetą, o šalies vadovė jį pasirašys – algos medikams didėti gali. Žinoma, galimas ir kitas kelias – visas PSDF rezervo lėšas skirti tik medikų algoms didinti, bet tokiu atveju nebeliktų pinigų naujoms gydymo paslaugoms, vaistams ir t.t. 

- Dėl įstatymo atšaukimo. Jis priimtas dar praeitos kadencijos Seime ir įsigalioja nuo kitų metų sausio 1 d.  Mano nuomone, jame reikėtų keisti esminį dalyką – vietoj baudimo, skatinti gydymo įstaigas už gerus rezultatus. Tad tai galėtų būti koreguojama Seime. Be to, kiek pamenu, šio įstatymo priėmimą sveikino tarptautiniai ekspertai, pacientų organizacijos.  

- Dėl VLK ir TLK taikomų baudų gydymo įstaigoms – šis klausimas sprendžiamas ir jau ne kartą apie tai kalbėta su VLK vadove J. Sabaliene, kad neturėtų būti tokių dalykų, nes tai neigiamai veikia medikų bendruomenę, kuri ir taip yra pervargusi.

Kaip tik ryt su VLK vadove apie tai vėl kalbėsiuosi ir jai bus pavesta per kuo trumpesnį laiką šią problemą išspręsti, nes tam nereikia didelių teisinių pokyčių. Tai numatyta tik TLK sutartyse, tad turi būti patvirtintos naujos tipinės TLK sutartys su paslaugų teikėjais, kuriuose neliktų jokių išieškojimų ir baudimų. 

Kodėl nebuvau penktadienį? Penktadienį tuo metu lankiausi Tauragėje ir bendravau su vietiniais medikais.

Tai darau kiekvieną penktadienį, kai vykstu regionus, kur kalbuosi su vietos valdžia, medikais, gydymo įstaigų vadovais, pacientais, kaip būtų galima spręsti jiems aktualias problemas, kaip pasiruošti būsimoms permainoms, kurios būtinos gelbėti sveikatos sistemą. Ji, deja, tokia susidarė ne per vieną dieną, o per daug metų“, – laiške rašė sveikatos apsaugos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.