Ryškėja spragos: šiais vaistais svaiginamasi, bet recepto neprašo

Šiek tiek aprimus aistroms dėl sugriežtėjusios prekybos receptiniais vaistiniais preparatais tvarkos, iš maišo išlindo dar viena yla. Portalo lrytas.lt redakciją pasiekė susirūpinusios skaitytojos laiškas, kuriame moteris teiravosi, kodėl daugybės pretenzijų sulaukusiame receptinių medikamentų sąraše nėra tablečių nuo kosulio. Tyrimai įrodė, kad jomis jaunimas svaiginasi, tačiau valdžiai tai – nė motais.

Prekybos vaistais sugriežtinimas turi spragų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prekybos vaistais sugriežtinimas turi spragų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 6:56 PM

„Norėčiau atkreipti dėmesį į vieną „karštosios“ temos aspektą, nes panašu, kad yra slystama paviršiumi. Vaistas Actifed 60mg/2.5mg tabletės N12, kurio sudėtyje yra pseudoefedrino yra parduodamas be jokio recepto.

Juo dažnai svaiginasi jaunuoliai, ištirpinę pakuotę tam tikrame kiekyje vandens. Tą ne kartą pripažino teik užsienio, tiek Lietuvos specialistai, tačiau medikamentas vis dar yra prieinamas visiems“, – rašė moteris.

Pripažįsta, kad vartojamas ne pagal paskirtį

Susisiekus su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) paaiškėjo, kad šis medikamentas iš tiesų yra vartojamas ne pagal paskirtį, tačiau tai nutinka itin retai. Pasak VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė patikino, kad vaisto teikiama nauda yra didesnė už sukeliamą žalą, todėl preparatas išliko nereceptinis.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (toliau - Tarnyba) prie Sveikatos apsaugos ministerijos, 2014 m. žiemą gavusi pranešimų apie gyventojų galimą piktnaudžiavimą vaistiniais preparatais (konkrečiai Actifed 60mg/2.5mg tabletės N12), kurių sudėtyje yra pseudoefedrino, ir priklausomybę nuo jų, atliko išsamų tyrimą.

Juo buvo siekta įvertinti pseudoefedrino turinčių vaistinių preparatų registruotojų pateiktus duomenis apie šių preparatų suvartojimo kiekius, registruotas nepageidaujamas reakcijas bei rizikos mažinimo priemones.

Vaistinių bei Lietuvos miestuose esančių priklausomybių centrų taip pat buvo paprašyta pateikti duomenis apie pastebėtus tuos pačius asmenis, kaskart perkančius ir vartojančius preparatus su minėta veikliąja medžiaga.

Gauta informacija atskleidė, kad vaistai su pseudoefedrinu kitose šalyse taip pat vartojami svaiginimosi tikslais, tačiau dėl mažo tokių atvejų skaičiaus šių vaistinių preparatų naudos ir rizikos santykis liko nepakitęs.

Taigi Actifed 60mg/2.5mg tabletės N12 nebuvo perregistruotas kaip receptinis preparatas“, – aiškino specialistė.

Riziką mažina kitais būdais

Kadangi fakto, jog preparatas vartojamas ne pagal paskirtį paneigti negalima, tai sukelia grėsmę jaunuolių sveikatai. A.Tautvydienė patikino, kad nepaisant to, jog vaistas ne receptinis, buvo imtasi tam tikrų saugumo priemonių, siekiant sumažinti svaiginimąsi pseudoefedrinu.

„Tyrimo metu buvo išanalizuotos ir rizikos mažinimo priemonės, kurios yra taikomos kitose  ES valstybėse. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Čekijoje, vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra pseudoefedrino išdavimas gyventojams yra ribojamas iki 720 mg pseudoefedrino vienam gydymo kursui (ne daugiau kaip 1 pakuotė Actifed 60mg/2.5mg tabletės N12). 

Taip pat buvo pasiūlyta apsvarstyti pseudoefedrino išduodamo kiekio gyventojams vienam gydymo kursui ribojimo įteisinimo galimybę.

Tarnyba, atsižvelgdama į minėtą kitų ES šalių patirtį, vaistinėms išsiuntė raštą su primygtine rekomendacija  vaistinėms vaistinių preparatų su minėta veikliąja medžiaga išduoti pacientams ne daugiau nei 720 mg pseudoefedrino vienam gydymo kursui (t.y. viena Actifed 60 mg/2,5 mg 12 tablečių pakuotė).

Taip pat buvo rekomenduojama preparatų su pseudoefedrinu neparduoti tiems pirkėjams, kurie tuo pat metu perka kalio permanganato ir švirkštų“, – aiškino A.Tautvydienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.