Nusilpęs veganiškai maitintas kūdikis atsidūrė ligoninėje

 Vaikų ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje Vilniuje gydytas septynių mėnesių kūdikis, kuris, medikų teigimu, patyrė sveikatai pavojingą mažakraujystę, sukeltą netinkamos mitybos.

 Dėl netinkamos mitybos kūdikis paguldytas į ligoninę.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Dėl netinkamos mitybos kūdikis paguldytas į ligoninę.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Dėl netinkamos mitybos kūdikis paguldytas į ligoninę.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Dėl netinkamos mitybos kūdikis paguldytas į ligoninę.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-29 11:33, atnaujinta 2017-12-29 16:18

Kaip pranešė Vilniaus Santaros klinikų Vaikų ligoninė, kūdikis atgabentas dėl visą savaitę užsitęsusio vėmimo, viduriavimo, vangumo ir irzlumo. Nustatyta, kad vaikas kenčia dėl baltymų ir didelio vitamino B12 trūkumo, sveikatai pavojingos mažakraujystės. Būklei pablogėjus, vaiką teko gydyti Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje.

Pasak medikų, tokios kritinės vaiko būklės priežastis – veganiška mamos ir kūdikio mityba. 

Pasak kūdikį gydžiusio Vaikų ligoninės vyresniojo gydytojo gastroenterologo Vaidoto Urbono, vaikas labai nusilpo, nes buvo maitinamas tik motinos pienu ir vaisių tyrelėmis, negaudavo net kruopų košės, jo kraujyje ėmė trūkti būtinų baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir susiformavo mažakraujystė.

Pasak gydytojo, augančiam kūdikiui būtina gauti ne tik motinos pieno, bet ir mėsos, kiaušinių, žuvies.

„Vitamino B12 atsargų dar motinos įsčiose vaisius gauna iš mamos organizmo sukauptų atsargų, tačiau jei mama jų neturi, kūdikis jų taip pat nesukaups“, – teigia medikas.

Pagrindinis vitamino B12 šaltinis yra mėsa. Vaikų mitybos specialistai rekomenduoja kūdikiams duoti mėsos jau nuo 5,5 mėnesio, vėliau kūdikis turi gauti kiaušinių ir žuvies. Jei mama vaiką tik žindys, bet neprimaitins kitu maistu, kūdikis turės sveikatos problemų, neaugs jo svoris, vaikas bus išblyškęs, blogai vystysis.

Vitaminas B12 labai svarbus ne tik mažakraujystės prevencijai, bet ir augančio organizmo nervų sistemos vystymuisi.

Vaikų ligoninėje dirbančių gydytojų gastroenterologų duomenimis, tokių atvejų kaip šis pasitaiko retai, nes ir būdami veganai, išsilavinę tėvai savo vaikams tokios dietos netaiko.

Ligoninė nurodo, kad Europos vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos draugija, teikianti mitybos rekomendacijas visos Europos šalims, veganišką dietą vaikams laiko nepriimtina ir neskirtina, o vegetariškos – nerekomenduoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.