Perspėjo apie pasikeitusią donorų inkstų paskirstymo tvarką

Šiuo metu inkstų transplantacijos Lietuvoje laukia 161 žmogus. Inkstai Lietuvoje persodinami dviejuose transplantacijos centruose – Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose. Šiuose centruose inkstų transplantacijos atliekamos iš mirusio ir iš gyvo donoro. 

 NTB nuotr.
 NTB nuotr.
 NTB nuotr.
 NTB nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2018, 12:11 PM

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šių metų sausio 9 dieną pasirašė įsakymą V-25 „Dėl mirusio žmogaus audinių ir organų paėmimo ir paskirstymo“, kuriuo numatė, kaip mirusių donorų inkstai nuo šiol bus paskirstomi tarp dviejų minėtų transplantacijos centrų. 

Minėtas įsakymas buvo patikslintas atsižvelgus į 2014 m. rugsėjo 24 d. Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos atliktos korupcijos rizikos analizės išvadas, kuriose rašoma, kad atskirais atvejais inkstų donorystės ir transplantacijos proceso praktinis vykdymas neatitinka teisės aktuose nustatytos tvarkos.

Situacija, kuomet žmogaus organų donorystės ir transplantacijos procedūra gali būti vykdoma vadovaujantis ne procedūrą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimais, o remiantis suinteresuotų subjektų tarpusavio žodiniais susitarimais, mažina šios procedūros skaidrumą.

Todėl buvo siekiama aiškiai reglamentuoti mirusio donoro inkstų paėmimo ir paskirstymo tvarką tarp šių transplantacijos centrų.

Taigi jei potencialus donoras yra paruošiamas Vilniaus miesto asmens sveikatos priežiūros įstaigose, inkstai paskirstomi  Santaros klinikoms. Kai potencialus donoras yra paruošiamas Kauno miesto asmens sveikatos priežiūros įstaigose, inkstai paskirstomi  Kauno klinikoms.

Kai potencialus donoras yra paruošiamas kitų miestų asmens sveikatos priežiūros įstaigose, inkstai paskirstomi eilės tvarka – kas antras  Žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorų bei recipientų registre užregistruotas potencialus donoras – Santaros klinikoms ir  Kauno klinikoms. 

Šiemet Lietuvoje jau atliktos 7 inkstų transplantacijos: 6 transplantacijos iš mirusių donorų ir 1 – gyvo donoro inksto transplantacija.

4 inkstų transplantacijos atliktos Kaune, nes donorai buvo identifikuoti šio miesto ligoninėje, 2 – Vilniuje, kai donoras buvo identifikuotas šio miesto ligoninėje. Pirmoji šiais metais gyvo donoro inksto transplantacija atlikta Vilniuje. 

2017 metais buvo atliktos 77 inkstų transplantacijos (Kaune – 28 mirusių donorų inkstų transplantacijos, Vilniuje – 43 mirusių donorų  inkstų transplantacijos ir 6 gyvų donorų inkstų transplantacijos). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.