Mirštančio jauno vyro artimuosius įskaudino žiaurūs gydytojos žodžiai

Sausio 13-osios naktį Regioninėje Telšių ligoninėje užgeso 26-erių metų Erlando Kveinio gyvybė. Jaunas vyras sirgo nepagydoma liga, būklė buvo kritinė, medikams jo išgelbėti jau nebuvo įmanoma. Tačiau mirusiojo artimieji pažėrė priekaištų ligoninės personalui dėl netinkamo bendravimo.

 Paciento būklė buvo kraštutinai sunki.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Paciento būklė buvo kraštutinai sunki.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2018, 10:43 AM

Taip pat juos papiktino tai, kad gydymo įstaigoje nėra mobilaus deguonies teikimo įrenginio.

Skundą ištyrusi ligoninės administracija pažadėjo, kad šiais metais toks įrenginys atsiras, o bendravimo su pacientais ir jų artimaisiais problemos bus aptartos gydytojų konferencijoje.

Jaunas vyras pusę metų kovojo su liga

Varnių miestelyje gyvenanti ir dirbanti mirusiojo močiutė Nijolė Kveinienė pasakojo norėjusi palengvinti paskutines anūko gyvenimo akimirkas, todėl iškvietusi greitąją medicinos pagalbą, paprašė pervežti ligonį iš Varnių palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės į Regioninę Telšių ligoninę.

Nors N.Kveinienė pati dirba Varnių palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje, ji negailėjo karčių žodžių Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjos Giedrės Girdvainytės adresu. „Aš nieko nebijau, nes teisybę sakau“, – rėžė varniškė N.Kveinienė.

„Erlandas gyveno Plungėje, turėjo šeimą, be tėvo liko metukų ir penkių mėnesių amžiaus dukrytė. Pablogėjus sveikatai, medikai diagnozavo retą vėžio susirgimą, pusę metų su liga kovojęs Erlandas iškeliavo Anapilin“, – liūdną pasakojimą pradėjo močiutė.

Sunkiai sergantį anūką močiutė iš Plungės parsivežė į Varnių palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę, savo iniciatyva Kaune išsinuomojo deguonies teikimo aparatą.

Šokiravo bendravimo tonas

Šių metų sausio 12-ąją Erlando sveikatos būklė tapo kritinė, todėl, kaip minėjo N.Kveinienė, tenorėjusi vieno – palengvinti anūko kančias.

Kviesdama greitąją medicinos pagalbą, moteris prašė, kad medikai atsivežtų deguonies teikimo aparatą, tačiau nusivylė. Iš slaugos įstaigos iki medikų automobilio sergančiam vyrui nebuvo pajungta mobili deguonį teikianti įranga, nes, pasak N.Kveinienės, medikai jo tiesiog neturėjo.

Sunkios būklės Erlandą į Regioninę Telšių ligoninę atlydėjo namiškiai: iš užsienio grįžusi mama, močiutė ir teta. Apie nesklandumus ligoninėje žurnalistams pasakojo močiutė N.Kveinienė. Jos teigimu, sutikimas Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje itin blogai nuteikė.

Moteris prisiminė, kad skyriaus vedėja G.Girdvainytė vos įvežus pacientą pradėjo šaukti ant namiškių, ko jie atvežė ligonį ir kas jam yra. Namiškiai atsakę, kad turi gydytojo siuntimą.

„Erlandą nugabenus į gaivinimo patalpą, girdėjome, kad ant jo šaukia dėlto, jog jis negali atsigulti. Anūkas pusę mėnesio sėdėdavo ir miegodavo vežimėlyje, kad geriau pasisavintų deguonį“, – aiškino N.Kveinienė.

Močiutė išliejo širdgėlą

Vežant į rentgeno kabinetą, pasak močiutės, ligoniui nebuvo teikiamas deguonis, nors jis labai duso. Tuo metu namiškiai maldavo palengvinti Erlandui kvėpavimą. Į prašymus Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja G.Girdvainytė esą pasakiusi, kad deguonies teikimo įrangos neturi, ir jei nori, tegul skambina į ministeriją, gal gaus deguonies.

Pasak N.Kveinienės, išvežus anūką iš rentgeno kabineto, jam pasidarė dar blogiau, aptemo sąmonė.

Po rentgeno tyrimų pacientas buvo nuvežtas į Reanimacijos skyrių, deja, vėl be deguonies aparato, o iš ten po kurio laiko perkeltas į Vidaus ligų skyrių.

„Vaikui buvo ir taip blogai, širdis plyšo į jį žiūrint, o dar medikai rėkia ant namiškių ir jo. Negaudamas deguonies, Erlandas duso, galėjo uždusinti pagalvę uždėję – tas pats būtų“, – širdgėlą liejo močiutė.

Sausio 13-osios naktį Erlandas mirė. „Manome, kad netinkamu elgesiu medikai nepalengvino jo kančių ir net pagreitino mūsų artimo žmogaus mirtį“, – drebančiu balsu tvirtino N.Kveinienė.

Ligoninėje atliktas medicininis auditas

Varnių gyventojos N.Kveinienės skundas dėl netinkamo Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjos G.Girdvainytės elgesio ir dėl to, kad ligoniui nebuvo duotas deguonies teikimo aparatas, pasiekė ligoninės administraciją.

Ligoninės vadovybė ėmėsi veiksmų, buvo atliekamas medicininis auditas.

Atliekant patikrinimą, paimti pacientą konsultavusių gydytojų Giedrės Girdvainytės ir Aleksandro Bytauto raštiški paaiškinimai, vertinti medicininiai dokumentai.

Nustatyta, kad pacientas E.Kveinys (gim. 1991 m.) iš Varnių slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės gydytojos Lilijanos Vaišvilienės siuntimu greitosios medicinos pagalbos mašina buvo atvežtas į VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių 2018-01-12, 12 val. 7 min. aktyvios mirimo fazės. Pacientas sirgo dešinės pėdos sarkoma, lėtiniu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu ir kt. Būklė po chemoterapijos.

Paciento būklė buvo kraštutinai sunki. 2018-01-13, 1 val. 40 min., E.Kveinys mirė Vidaus ligų skyriuje. Mirusiojo močiutė N.Kveinienė prieštaravo, kad būtų atlikta patologinės anatomijos autopsija.

Gydytojai pareikštas įspėjimas

Direktoriaus pavaduotoja medicinai Jovita Seiliuvienė pabrėžė, kad paciento E.Kveinio gydymo ir mirties atvejis buvo atidžiai išnagrinėtas ir nustatyta, kad medicinos paslaugos buvo suteiktos pagal būtinosios pagalbos teikimo tvarką, vadovaujantis teisės aktais.

„Dėl deontologinių (medikų etikos – aut. pastaba) problemų, iškilusių Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjai G.Girdvainytei bendraujant su paciento namiškiais, gydytojai pareikštas įspėjimas“, – teigė J.Seiliuvienė.

Direktoriaus pavaduotoja medicinai informavo, kad ligoninėje yra stacionari centralizuota deguonies teikimo sistema, tačiau tokio mobilaus įrenginio nėra. Jis įtrauktas į šių metų pirkimo konkursą.

Kalbėdama apie jauno žmogaus ligoninėje mirtį, J.Seiliuvienė sakė, kad darbuotojai dėl to labai išgyveno.

„Labai užjaučiame mirusiojo artimuosius. Deontologinės bendravimo problemos su pacientais ir jų artimaisiais bus aptariamos gydytojų konferencijoje artimiausiu metu“, – patikino direktoriaus pavaduotoja medicinai J.Seiliuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.