„Copernicus“ programa padės planuoti su klimato kaitos poveikiu sveikatai susijusias paslaugas

Dėl didėjančio susirūpinimo klimato kaitos poveikiu sveikatai sveikatos priežiūros specialistai, mokslininkai jaučia augantį poreikį gauti ir naudotis aplinkos ir sveikatos duomenimis. Deja, tokia informacija nėra lengvai pasiekiama, dažnai būna sunkiai suprantama, ypač jei neapdorotais duomenimis nori pasinaudoti su klimatologija nieko bendra neturintys kitų sričių specialistai, politikai. Siekiant sukurti pridėtinę vertę duomenų vartotojams, klimato informacija įprastai turi būti derinama su kitais rodikliais.

 Dėl didėjančio susirūpinimo klimato kaitos poveikiu sveikatai sveikatos priežiūros specialistai, mokslininkai jaučia augantį poreikį gauti ir naudotis aplinkos ir sveikatos duomenimis.<br> 123rf.com nuotr.
 Dėl didėjančio susirūpinimo klimato kaitos poveikiu sveikatai sveikatos priežiūros specialistai, mokslininkai jaučia augantį poreikį gauti ir naudotis aplinkos ir sveikatos duomenimis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2018, 10:53 AM

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras kartu su partneriais iš Belgijos, Italijos ir Vengrijos įgyvendina „Copernicus“ programos „European health“ projektą, kurio tikslas – sukurti ir pateikti lengvai prieinamas bei suprantamas su klimato kaita susijusias paslaugas sveikatos ir aplinkos sektoriui Europos regione.

Pagrindinis projekto įgyvendintojas – VITO institutas Belgijoje. Projektas neapima mokslinių tyrimų, o remiasi turimais duomenimis ir žiniomis. Projekto metu yra koncentruojamasi į keturias pagrindines temas, susijusias su klimato kaitos keliamomis grėsmėmis sveikatai: nariuotakojų platinamas ligas (Belgija), žiedadulkes (Vengrija), karštį (Italija), šaltį (Lietuva).

Įgyvendinus šį projektą, vartotojams bus suteikta galimybė naudotis Klimato duomenų baze ir joje esančiais palydovų ir in-situ duomenimis. Numatyta, kad Klimato duomenų bazė bus viešai prieinama sistema, kurioje bus skelbiama informacija apie praeities, dabarties ir ateities klimatą, joje pateikiamas įrankių rinkinys leis vartotojams kurti aplikacijas ir naudoti duomenų bazės turinį, sugeneruoti informaciją, leisiančią lengviau panaudoti klimato duomenis sveikatos srityje.

Klimato duomenų bazėje nebus įprastų trumpalaikių (iki 10 dienų) oro prognozių. Įgyvendinus projektą, vartotojams bus pateikiami istoriniai duomenys, sezoninės prognozės (iki ateinančių 6 mėnesių), ateities klimato prognozės (ilgalaikė vizija). Tikimasi, kad mėnesinių ar sezoninių anomalijų tikimybės pateikimas leis sveikatos priežiūros sektoriui lengviau planuoti prevencines priemones.

Projekto įgyvendintojai siekia užtikrinti, kad informacija vartotojams būtų lengvai prieinama ir pritaikoma pagrindžiant politinių sprendimų priėmimą bei įgyvendinant tarptautinius bei nacionalinius įsipareigojimus pagal Darnaus vystymosi darbotvarkę iki 2030 m. Siekiama, kad duomenų bazė būtų pritaikyta skirtingų vartotojų poreikiams, įskaitant politikus, įvairių sričių specialistus bei mokslininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.