Sąnario keitimas nesulaukus 30-ies: kaip to išvengti?

Sąnarių skausmus kenčia vis jaunesni žmonės – vieni turi įgimtų sąnario problemų, kitiems jie susidėvi dėl žalingo gyvenimo būdo, o dar kiti persistengia siekdami greitų rezultatų sportuojant. Klaipėdos universitetinės ligoninės ortopedas-traumatologas dr. Algimantas Čebatorius pasakoja, kad kartais tenka keisti sąnarius net ir 30 metų nesulaukusiems žmonėms. Ko reikia imtis, norint išvengti tokios operacijos?

 Sąnarių skausmus kenčia vis jaunesni žmonės.<br> 123rf.com nuotr.
 Sąnarių skausmus kenčia vis jaunesni žmonės.<br> 123rf.com nuotr.
 Sąnarių skausmus kenčia vis jaunesni žmonės.<br> 123rf.com nuotr.
 Sąnarių skausmus kenčia vis jaunesni žmonės.<br> 123rf.com nuotr.
 Klaipėdos universitetinės ligoninės ortopedas-traumatologas dr. Algimantas Čebatorius.
 Klaipėdos universitetinės ligoninės ortopedas-traumatologas dr. Algimantas Čebatorius.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 12:24 PM, atnaujinta Apr 5, 2018, 1:24 PM

Pacientai vis jaunėja

Pasak ortopedo-traumatologo, šiuolaikinė medicina turi ypač gerai išvystytas diagnostikos priemones, leidžiančias vertinti, kiek pažengusi liga. Praktika rodo, kad anksti pastebėjus sąnario problemas, rimtesnių padarinių galima išvengti, naudojant konservatyvias gydymo priemones – fizioterapiją, priešuždegiminius vaistus, yra ir inovatyvių priemonių kaip gydymas naudojant paties paciento riebalinį audinį. Nespėjus užkirsti kelio ligai, galimos labai skaudžios pasekmės, o viena jų – sąnario keitimas.

„Daugelis įsivaizduoja, kad sąnario keitimas gresia tik perkopus 60 ar 70 metų ribą, tačiau yra tekę tokią operaciją atlikti ir 22 metų vaikinui. Jam buvo diagnozuota aseptinė nekrozė – kraujotakos sutrikimai klubo sąnaryje. Kadangi liga buvo stipriai pažengusi, neliko kitos išeities kaip sudėtinga operacija. Šiuo metu tokios pat operacijos laukia 27 metų pacientas, kuris kenčia nuo sąnario susidėvėjimo – artrozės“, – sako ortopedas-traumatologas.

Gydytojo teigimu, įvairios sąnario patologijos išryškėja vis jaunesniame amžiuje. Ir dėl nuolat aktyvėjančio gyvenimo būdo, rizikingo noro pasiekti greitų sporto rezultatų, sąnarių problemos ateityje palies vis daugiau jaunų žmonių. Svarbu jas spręsti kuo anksčiau, kad pažeidimas ar liga neturėtų rimtos įtakos gyvenimo kokybei, nes kartais diagnozė gali būti ypač rimta.

Siekiama išvengti operacijų

„Jeigu pacientas jaučia diskomfortą, o sąnario liga pažengusi tiek, kad nepakanka fizioterapijos ar priešuždegiminių vaistų, bei sąnario degeneraciniai procesai nėra toli pažengę, pasitelkiamas „Lipogems“ sąnario gydymas paties paciento riebaliniu audiniu“, – sako dr. A. Čebatorius.

Žmogaus riebaliniame audinyje yra daug smulkių kraujagyslių ir kapiliarų, todėl jis turi natūralių atstatomųjų ir gijimą skatinančių savybių. Procedūros metu iš paciento surenkamas riebalinis audinys, kuris, naudojant „Lipogems“ sistemą, apdorojamas mechaniniu būdu ir išvalomas nuo uždegiminių ląstelių, išsaugant gijimui reikalingas gerąsias ląsteles.

Svarbu, kad būtų išsaugomas maksimalus regeneracinių ląstelių ląstelių gyvybingumas ir nepažeidžiama gijimui reikalingų ląstelių frakcija, t.y. surenkama visa gijimo aplinkai reikalingų ląstelių visuma. Toks audinys iš karto implantuojamas į ligos ar traumos pažeistą vietą, kur reikalingas atnaujinimas.

Dr. A. Čebatoriaus teigimu, aktyvios medžiagos padeda išsaugoti sąnario kremzlę ir skatina jos atsinaujinimą. Po valandą trunkančios procedūros ir nesudėtingos invazijos, pacientas dažnu atveju iš karto gali važiuoti namo. Tokia procedūra leidžia pagerinti gyvenimo kokybę, sumažinami arba visai pradingsta sąnario skausmai, o svarbiausia – kartais išvengiama ir sudėtingų sąnario keitimo operacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.