Kaip pasiruošti didžiausiam moters iššūkiui – kūdikio gimimui?

Kūdikio laukimasis ir jo gimimas – ne tik gražiausia patirtis, bet ir didžiausias iššūkis moters gyvenime. Tačiau su juo susitvarkyti gali kiekviena, pasitelkusi vertingas maisto medžiagas ir vitaminus. Ir pradėti reikia iš anksto.

 „123rf.com“ nuotr.
 „123rf.com“ nuotr.
 Akušerė-ginekologė Ž.Kasilovskienė moters organizmo paruošimu pataria pasirūpinti jau prieš planuojant vaiką.
 Akušerė-ginekologė Ž.Kasilovskienė moters organizmo paruošimu pataria pasirūpinti jau prieš planuojant vaiką.
Daugiau nuotraukų (2)

Darija Jankauskaitė

May 8, 2018, 8:00 AM

Anksčiau buvo sakoma, kad besilaukianti moteris turi valgyti už du. Iš dalies senoliai buvo teisūs. Tiktai reikėtų ant stalo dėti ne dvigubai didesnes lėkštes maisto, bet vartoti daugiau vertingų maistinių medžiagų – angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų.

Medicinos mokslų daktarė akušerė-ginekologė Žaneta Kasilovskienė moters organizmo paruošimu pataria pasirūpinti jau prieš planuojant vaiką ir tai tęsti nėštumo metu, gimus kūdikiui.

– Kodėl svarbu moters organizmą aprūpinti vertingomis medžiagomis dar prieš pastojant?

– Nėštumas moters organizmui, kuriame tuo metu vyksta anatominiai ir fiziologiniai pokyčiai, yra didelis iššūkis. Bet jei moteris jau bus sukaupusi maistinių medžiagų ir vitaminų atsargas, puikiai jį įveiks.

Labai svarbi yra folio rūgštis. Ji reikalinga kiaušinėliui bręsti, o jau pastojus – vaikučio nervinio vamzdelio formavimuisi. Tad folio rūgštį reikėtų vartoti tiek planuojant nėštumą, tiek jau pastojus visą nėštumo laikotarpį, ypač 12–13 savaitėmis.

Dar prieš nėštumą reikia stebėti hemoglobino kiekį – vartoti pakankamai geležies, B grupės vitaminų, ypač B12, kurį vartojant kartu su folio rūgštimi labiau apsisaugoma nuo vaisiaus nervinio vamzdelio defekto išsivystymo. Pasitaiko, kad moterį nėštumo metu dažnai pykina, erzina kvapai, sustoja skrandis, kietėja viduriai – ji negali visko valgyti, ką reikėtų.

Todėl mityba iki nėštumo ir jo pradžioje duoda moteriai pradines atsargas – pamatą, ant kurio auga nauja gyvybė. Be to, ne visada moterims pavyksta pastoti iš pirmo karto, tad vertingų medžiagų jau bus sukaupta.

– Kaip reikėtų maitintis nėščiai moteriai?

– Mityba turėtų būti labai vertinga, reikėtų rinktis kuo įvairesnį, šviežią maistą. Tačiau nelygu, kuriuo metų laiku laukiamasi kūdikio. Pavyzdžiui, rugpjūtį, rugsėjį galima gauti pilną aruodą šviežio maisto, tačiau ankstyvą pavasarį, kai didelė dalis šviežių produktų paveikta nitratų, o kiti pragulėję nuo rudens, kokybės juose nerasime.

Be to, ne visos moterys gali kokybiškai maitintis dėl didesnių ekologiško maisto kainų. Tokiu atveju rekomenduojama papildomai vartoti nėštumo laikotarpiui pritaikytus maisto papildus. Pagrindiniai akcentai nėštumo metu: geležis, jodas, kalis, magnis, cinkas. Iš vitaminų svarbiausia tęsti folio rūgšties vartojimą, tai ypač svarbu nėštumo pradžioje.

Reikėtų stengtis papildomai vartoti jodo, nes yra įrodyta, kad jis turi įtakos pažinimo funkcijai, o Lietuvoje šio mineralo nepakankamai vartoja didžioji dalis gyventojų. Dar svarbūs vitaminas E, vitaminas C ir grupės B vitaminai. Nėštumo laikotarpiu atsargiai reikėtų vartoti vitaminą A, nes jo perteklius gali lemti kūdikio apsigimimą, jis gali gimti neišnešiotas.

Todėl geriau rinktis tokius maisto papildus, kurie subalansuoti būtent nėščiosioms ir jų sudėtyje nėra vitamino A. Jei moterys gerai maitinsis gerdamos vitaminus, jų tikrai neperdozuos, nes yra apskaičiuota vitaminų paros dozė, reikalinga ir nekenksminga nėščiai moteriai.

Yra tokia bendra taisyklė: jeigu moteris ne vegetarė, jai rekomenduojama tris kartus per savaitę vieną kartą per dieną valgyti mėsą, tris dienas – žuvį ir vieną dieną – lengvesnį maistą. Nėštumo metu tinka aviena, veršiena, jautiena. Mūsų regione riebių laukinių jūrų žuvų sunku gauti, tad omega-3 rūgščių reikėtų vartoti papildomai.

– Kas svarbiausia moters organizmui po gimdymo – ir kad pats atsigautų, ir kad žindomas kūdikis augtų sveikas?

– Žindymo laikotarpiu moteriai reikia ne tik atkurti per nėštumą prarastas atsargas, bet ir toliau jomis aprūpinti vaiką. Žindančiai moteriai ypač svarbu kalcis ir omega-3 rūgštys. Pastaruoju metu pasaulyje padaryta daug tyrimų, teigiančių, kad žindančioms moterims kalcis yra svarbesnis negu nėštumo metu.

Kūdikį maitinančioms moterims, kurios nevartoja kalcio ir vitamino D3, didėja rizika ateityje menopauzės metu susirgti osteoporoze. Tad kuo ilgiau moteris žindo, tuo daugiau kalcio jai reikėtų vartoti. Žindymo laikotarpiu išskirčiau ir cinko reikšmę.

Šiek tiek kalcio galima gauti iš pieno produktų, bet ne visos moterys toleruoja laktozę, vartoja nepakankamai kokybiškus produktus, užtat kalcio būtina gerti papildomai. Neseniai pagimdžiusios moterys dažnai skundžiasi, kad pradeda lūžinėti nagai, ima slinkti plaukai. Tokiu atveju yra dar labiau patobulintų kompleksinių preparatų, skirtų specialiai žindančioms mamoms.

Į juos papildomai įdėta kolageno, padedančio greičiau atkurti minėtas moters kūno struktūras, ir kitų reikalingiausių vitaminų bei mineralų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.