Patiks visiems: pasiūlė dirbti vos 3 dienas per savaitę

Melburno instituto darbiniame dokumente teigiama, kad asmenų, vyresnių nei 40 metų, darbo našumas yra didesnis, kuomet per savaitę dirbama tik 3 dienas.

 Darbo našumas yra didesnis tada, kai per savaitę dirbama tik 3 dienas. <br> 123rf.com nuotr.
 Darbo našumas yra didesnis tada, kai per savaitę dirbama tik 3 dienas. <br> 123rf.com nuotr.
 Darbo našumas yra didesnis tada, kai per savaitę dirbama tik 3 dienas. <br> 123rf.com nuotr.
 Darbo našumas yra didesnis tada, kai per savaitę dirbama tik 3 dienas. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 6:47 AM

Tai reiškia, kad vyresnio amžiaus darbuotojai gerokai efektyviau ir tas pačias užduotis atlieka per mažesnį laiko tarpą, rašė successfulflow.co.

Australijos mokslininkai bandė išanalizuoti vyresnio amžiaus darbuotojų kognityvinius gebėjimus. Tyrime dalyvavo 3,5 tūkst. moterų ir 3 tūkst. vyrų.

Tyrėjai sutelkė dėmesį į dalyvių abstraktų mąstymą, saprotavimą ir atmintį. Be to, mokslininkai patikrino ne tik jų kompetetingumą, o ir kognityvinius sugebėjimus, siekdami išsiaiškinti, kokią įtaką jam turi darbo valandos.

Dalyvių buvo daug darbingesni ir nuveikė daugiau dirbdami 25 val. per savaitę, tačiau darbo našumas gerokai sumažėjo, pradėjus dirbti po 55 val. per savaitę.

Sumažėjusio našumo priežastys

Bandyme dalyvavusiems asmenims koją pakišo nuovargis ir stresas. Pasak vieno iš pagrindinių tyrimo autorių, profesoriaus Colino McKenzie, intelektinės stimuliacijos lygis labai priklauso nuo darbo valandų kiekio.

Nepaisant to, kad darbas skatina smegenų veiklą, jis taip pat gali pakenkti, sukeldamas organizmo išsekimą. Tai gali drastiškai paveikti kognityvines funkcijas – gebėjimą gauti, suvokti bei prisiminti tam tikrą informaciją.

Kaip darbo valandos paveikia smegenis?

Darbo valandos atlieka svarbų vaidmenį palaikant smegenų pajėgumą apdoroti informaciją. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms.

Be to, pasak tyrėjų, daugiau nei 30 val. per savaitę, gali turėti neigiamos įtakos vyresnio amžiaus vyrų smegenų veiklai.

Profesoriaus McKenzie teigimu, nors ilgesnė, 40 val. savaitė gali padėti palaikyti gerą smegenų veiklos funkciją, tai, deja, daro žalą darbo našumui ir rezultatams.

Jis taip pat įspėjo, kad tyrimo duomenys gali skirtis kitose pasaulio šalyse, nes sunku kontroliuoti kiekvieną veiksnį, galintį prisidėti arba pakeisti bandymo galutinius rezultatus.

Labai daug kas priklauso nuo paties žmogaus, kokį darbą jis pasirinko, ar rinkdamasis karjerą atsižvelgė į savo sugebėjimus, kiek dienų per metus jis atostogauja.

Dėl to labai sunku nustatyti priežastis, kodėl daugiau nei 30 val. darbas kenkia smegenims, nors sukeliamas stresas ir jo neigiamas poveikis darbingumui yra aiškus.

Žinoma, vyresnio amžiaus žmonėms sunku dirbti taip, kaip tai darė prieš maždaug 20 metų. Todėl ypač svarbu pasirinkti patinkantį darbą, kuris teiktų daugiau džiaugsmo nei neigiamų emocijų.

Tik taip maksimaliai sumažinsite karjeros keliamą įtampą ir išsekimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.