Mediko elgesys motiną paliko be žado: kaip tai gali būti normalu?

Praėjusį pirmadienį su naujienų portalo lrytas.lt redakcija susisiekė marijampolietė Eglė. Moteris negalėjo patikėti, kiek pastangų turėjo įdėti vien tam, kad jos sūnus ligoninės priimamajame gautų elementarią priežiūrą: apžiūrą ir tikslios diagnozės nustatymą.

 Lūžus sūnaus rankai moteris turėjo kovoti dėl tinkamos apžiūros.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Lūžus sūnaus rankai moteris turėjo kovoti dėl tinkamos apžiūros.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Gydytojas aiškino, kad „mato kiaurai“ ir lūžiui gydyti išrašė tepalą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Gydytojas aiškino, kad „mato kiaurai“ ir lūžiui gydyti išrašė tepalą.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-28 20:52, atnaujinta 2018-05-29 09:45

Deja, tiek viena, tiek kita pasirodė neįmanoma po to, kai gegužės 16 dieną susižeidęs 6-metis priešmokyklinukas buvo atvežtas į VšĮ Marijampolės ligoninės priimamąjį.

Susižeidė darželyje

Lemtingą trečiadienį marijampolietė sulaukė skambučio iš darželio, kurį lanko jos sūnus. Pasirodo, bežaisdamas berniukas suklupo ir susižeidė ranką, todėl moteriai teko pasiimti sūnų ir kartu vykti į ligoninę.

Nuvykus į ligoninę tuo metu priėmime budėjo gydytojas ortopedas-traumatologas Gediminas Akelaitis. Kaip nurodė berniuko mama, esą dėl mediko pomėgio darbo metu išlenkti taurelę bei jau turėtos neigiamos patirties praeityje (neva įkaušęs medikas prieš keletą metų tam pačiam berniukui kreivai užsiuvo žaizdą), Eglė paprašė, kad vaiką apžiūrėtų kitas medikas.

Tai padaryti sutiko gydytojas ortopedas-traumatologas Aurelijus Pipiras. 

Ilgas laukimas

Kaip pasakoja berniuko motina, priėmimo skyriuje buvo užvesta kortelė, o jos sūnus gavo siuntimą pasidaryti rentgeno nuotrauką. Gyd. A.Pipiras, deja, tuo metu turėjo suplanuotą operaciją, todėl išvyko į operacinę ir nurodė, kad toliau apžiūrą pabaigs bei rentgenogramą įvertins budintis gydytojas (G.Akelaitis – aut. past.). 

Čia ir ėmė ryškėti problema. Nors priėmimo skyriuje buvo tik jiedu, rentgeno įvertinimo su verkiančiu iš skausmo berniuku Eglė laukė ilgiau nei valandą. Todėl moteris nekantriai klausė, kada ateis budintis medikas.

Tačiau per medicinos seseris gydytojas G.Akelaitis pranešė, kad apžiūros atlikti neateis. Medikas taip pat atsisakė nurodyti to priežastį.

„Prasidėjo tikras chaosas. Vietoje budinčio gydytojo, sužeistą sūnaus ranką apžiūrėti buvo atsiųsta vidaus ligų gydytoja, kuri ir pati nelabai suprato, kokiu tikslu jos paprašė atlikti apžiūrą. Ji patikrino jo gerklę, paklausė plaučius ir davė vaistų nuo skausmo.

Tačiau tiek tebuvo naudos, juk vaiko ranka sužeista, ne dėl peršalimo atvykome. Galiausiai laukimo palatoje pasirodė ir pats gydytojas G.Akelaitis, kuris atėjo tik todėl, kad turėjo apžiūrėti kitą atvestą vaiką. Nelikus išeities, medikas apžiūrėjo ir sūnų. Tačiau tai padarė itin atmestinai“, – pasakojo moteris.

Mato „kiaurai“

Pagaliau sulauksi apžiūros, moteris negalėjo patikėti tuo, kas dėjosi toliau.

„Jis paėmė vaiko ranką, paspaudinėjo pažeistą vietą ir sako – sumušimas, paskyrė tepalą traumoms gydyti. Tačiau aš jau buvau mačiusi rentgeno nuotraukos išvadą – joje buvo nurodyti delnikaulio lūžimai.

Galiausiai pati pasiėmiau vaiko kortelę, atverčiau rentgeno išvadas ir paklausiau gydytojo, kodėl neįvertina nuotraukos, kurią ką tik darėme. Jis atsakė, kad jokio lūžio jis nemato.

Jis taip pat pasakė, kad čia ne rentgenas svarbu, o elementarus tyrimas, pačiupinėjimas. „Man rentgeno nereikia, aš kiaurai matau“ – pareiškė man daktaras.

Tai aš ir klausiu, ar jis mano vaiką kvailu laiko, sako ne, tokia laikau jus. Tai ir viskas, pasiėmiau aš tą kortelę, vis dar verkiantį sūnų ir pasileidau į traumatologijos skyrių, nes supratau, kad nieko gero čia nebus“, – pasakojo moteris.

Diagnozavo lūžį

Supratusi, kad vaikui pagalba nebus suteikta, moteris stvėrė kortelę ir kartu su sūnumi patraukė į Traumatologijos skyrių. Kadangi pasisavinti med. kortelę draudžia įstatymas, moterį dar bandė sustabdyti, tačiau jos galvoje buvo vienas tikslas – gauti tinkamą apžiūrą sūnui.

„Kortelės aš nepasisavinau ir iš ligoninės teritorijos neišnešiau. Traumatologijos skyriuje sulaukėme operaciją pabaigusio gydytojo A.Pipiro, kuris iš karto nurodė sugipsuoti berniuko ranką. Tačiau mūsų vargai čia nesibaigė.

Staiga įsiveržė G.Akelaitis su policijos palyda, garsiai reikšdamas nepasitenkinimą ir prašydamas uždaryti mane į „sklepą“. Aš normaliai paaiškinau pareigūnams, dėl kokių priežasčių pasiėmiau kortelę, kad elgiausi taip, kaip kiekviena mama pasielgtų, ir jie mane suprato.

O gydytojui G.Akelaičiui aš nebeturėjau, ką ir pasakyti. Juk matė, kad vaikas sėdi sugipsuota ranka, o visai neseniai jis ją tik maigė ir aiškino, kad sumušimas. Net neatsiprašė nei manęs, nei sūnaus. 

Esame įskaudinti. Jei nebūčiau draskiusis ligoninėje, tai vaikas dar šiandien sėdėtų su sulaužyta ranka, kurią gydytume tepaliukais. Nejau tai normalu?“ – klausė moteris.

Ligoninė neigia girtavimą

Susisiekus su VšĮ Marijampolės ligoninės administracija buvo nupasakota susiklosčiusi situacija bei paprašyta pateikti antrą pasakojimo pusę. Taip pat buvo nusiųstas ir moters pasakojimą įrodantis pokalbio įrašas, kuriame girdėti rentgeno nuotraukos išvadas įvertinti atsisakantis, ir tokio atsisakymo priežastis nurodantis G.Akelaitis.

Praėjus savaitei po užklausos pateikimo, ligoninė konkretaus atsakymo kol kas nepateikė. Tačiau paneigė mediko girtavimą ir pareiškė, kad situaciją aiškinsis.

„<...> informuojame, kad Jūsų laišką gavome. Situaciją aiškinsimės.

Informuojame, kad Marijampolės ligoninės administracija ir Traumatologijos ortopedijos skyrius nėra pastebėję gydytojo G. Akelaičio darbo vietoje neblaivaus. Problemų dėl alkoholio vartojimo gydytojas G. Akelaitis neturi“, – laiške rašė VšĮ Marijampolės ligoninės direktorė Audronė Kuodienė.

Pirmadienį vakare redakciją pasiekė ir patikslintas laiškas iš ligoninės administracijos.

„Mūsų žiniomis dėl pil. Eglės P. veiksmų, Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės ir ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Šiuo metu susilaikome nuo bet kokių komentarų. Kai bus išaiškintos visos įvykusio incidento aplinkybės, atsakysime į užduotus klausimus“, – rašė Evelina Adaškevičienė, Juridinio ir personalo skyriaus vedėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.