Skandalo atomazga artėja: kas laukia myriop narkomanus siuntusio ULAC vadovo?

Po profesoriaus Sauliaus Čaplinsko skandalingų kalbų apie siūlymus narkomanų negydyti, leisti jiems mirti prabėgo pora mėnesių. Pacientai ir pacientų organizacijos yra pasirašę atvirą laiką prezidentei, ministrui pirmininkui ir sveikatos apsaugos ministrui, reikalaudami susikompromitavusį Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovą nušalinti nuo einamų pareigų. Deja, sprendimas vis dar nepriimtas. Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų teigimu, artimiausiu metu bus aišku, koks likimas lauka prof. S.Čaplinsko.

S. Čaplinskas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
S. Čaplinskas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-05 17:19, atnaujinta 2018-06-05 18:27

Vertins papildomą informaciją

Antradienį paaiškėjo, kad sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu sudaryta komisija atliko tyrimą dėl galimo ULAC vadovo S.Čaplinsko galimo darbo drausmės pažeidimo.

Išvados jau buvo pateiktos ministrui A. Verygai, o sprendimas dėl šios situacijos turėtų būti priimtas per 30 dienų.

Vis dėlto ministras, įvertinęs pateiktas išvadas, atsakingiems SAM specialistams pavedė įvertinti ir papildomą informaciją, galinčią turėti įtakos sprendimui.

„Labai svarbu įvertinti ir tai, kad S. Čaplinskas kreipėsi į teismą dėl galimo garbės ir orumo pažeidimo po viešoje erdvėje pasirodžiusios informacijos apie jo pasisakymus ir veiklą. Šis faktas irgi turi būti vertinamas bendrame situacijos kontekste, prieš ministrui priimant sprendimą dėl ULAC vadovo S. Čaplinsko veiklos.

Be to, svarbu paminėti ir tai, kad šiuo metu vyksta valstybės institucijų konsolidavimo procesas, kurio tikslas – pertvarkyti daugelį valstybės institucijų taip, kad jos veiktų efektyviai, operatyviai, nedubliuotų viena kitos funkcijų ir būtų racionaliai naudojamos valstybės biudžeto lėšos, t. y. visų mūsų mokesčių mokėtojų pinigai, skirti šioms įstaigoms išlaikyti. Ne išimtis – ir sveikatos sektorius. Čia irgi planuojami konsolidacijos procesai pertvarkant ar sujungiant kai kurias šios sistemos įstaigas, kurių veikla dubliuojasi su kitų institucijų, yra neefektyvi ar galėtų būti efektyvesnė.

Viena iš tokių įstaigų, apie kurios pertvarkymą kalbama jau senokai sveikatos sistemos įstaigų koridoriuose, yra ULAC. Tad siekiant daugiau aiškumo, funkcijų išgryninimo ir valstybės lėšų taupymo bei racionalaus jų naudojimo, yra siekiama kaip įmanoma labiau optimizuoti ne tik šios, bet ir kitų sveikatos sistemos institucijų darbą“, – teigė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Interviu pribloškė

Portalas lrytas.lt primena, kad balandžio mėnesio pradžioje buvo paviešinta informacija apie tai, kaip profesorius S.Čaplinskas, atėjęs patarti sveikatos apsaugos viceministrui Algirdui Šešelgiui, kaip geriau atsakinėti į interviu klausimus, uždavinėjo žurnalistėms klausimus apie mėgstamiausią sekso pozą ir kalbėjo apie tai, kad mirštantys narkomanai nėra jau taip blogai, nes nebeplatina narkotikų.

Tąkart pasakojimą apie šį labai nemalonų susitikimą socialiniame tinkle „Facebook“ parašė „Dokumentikos namų“ vadovas Daumanas Liekis.

Pasak L.Bušinskaitės-Šriubėnės, tą pačią dieną po interviu su S.Čaplinsku buvo kalbėta griežtai. Duota pastabų dėl nederamo jo elgesio ir manieringo kalbėjimo stiliaus. 

Tuomet prof. dr. Saulius Čaplinskas sakė, kad jo pasakytos frazės yra ištrauktos iš konteksto, tačiau už jas jis atsiprašė. Tačiau vėliau kreipėsi į teismą dėl garbės ir orumo pažeidimo.

Po skandalo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras sulaukė ir kitų nemalonumų, balandžio pabaigoje čia lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai. STT patvirtino, kad paėmė dokumentus, susijusius su viešaisiais pirkimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?