Perspėjimas besimaudantiems: vandenyje jūsų tyko nematomas pavojus

Pagaliau atėjus vasarai oras nenumaldomai kaista, o rūbų parduotuvės jau pilnos spalvingiausių maudymosi kostiumėlių, tad maudymosi sezonas skelbiamas oficialiai atidarytu, tačiau būkite atidūs, nes baseinuose tyko nemažai pavojų, pranešė iflscience.com.

 Keletas įprastų žmogaus ligų sukėlėjų dauginasi ir vystosi šiltame, menkai chloruotame vandenyje.<br> 123rf.com nuotr.
 Keletas įprastų žmogaus ligų sukėlėjų dauginasi ir vystosi šiltame, menkai chloruotame vandenyje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2018, 10:23 AM, atnaujinta Jun 9, 2018, 11:46 AM

Ligų kontrolės centras (CDC), JAV, įspėjo apie pavojų sveikatai bei kaip jo išvengti maudantis viešuosiuose baseinuose, kubiluose ar vandens parkuose.

Keletas įprastų žmogaus ligų sukėlėjų dauginasi ir vystosi šiltame, menkai chloruotame vandenyje. Todėl jeigu nenorite, kad patogenai patektų į jūsų organizmą arba baseiną, jokiu būdu negerkite tokio vandens, o jeigu pateko į burną, jo nenurykite.

Dėl kitų asmenų gerovės taip pat nesimaudykite, jeigu viduriuojate.

Remiantis straipsniu, paskelbtu CDC Sergamumo ir mirtingumo savaitės ataskaitoje, tarp 2000–2014 m., užfiksuoti net 493 pranešimai apie ligos protrūkius, kuriuos sukėlė užteršti rekreaciniai vandenys.

Šie įvykiai sukėlė mažiausiai 27,219 infekcijų, iš kurių aštuonios buvo mirtinos. Viešbučių baseinai ir kubilai buvo didžiausi infekcijų kaltininkai.

Iš 363 ligos protūkių, dėl kurių kalti buvo mikroorganizmai, 58 proc. buvo kriptosporidijų bakterijų sukeltos ligos, 16 proc. legionelių ir 13 proc. pseudomonų. Likusieji 13 proc. ligų buvo sukeltos mažiau paplitusių sukėlėjų.

Tai, jog kriptosporidijos atsidūrė sąrašo viršuje, visai nestebina, nes šie mikroskopiniai parazitai yra atsparūs chlorui, bromui ir kitoms baseino cheminėms medžiagoms. Tai reiškia, kad net labai gerai prižiūrimame vandenyje jos gali ir toliau sėkmingai daugintis.

Kristoporidijos gali būti įkvepiamos į plaučius ir jų reprodukcinis gyvenimo ciklas priklauso nuo parazitų patekimo į žarnyną. Įsikūrusios jame šios bakterijos gali sukelti stiprų viduriavimą, kuriuo nesunku užkrėsti aplinkinius.

Dėl šios priežasties CDC rekomenduoja, kad suaugusieji ir vaikai, kurie patyrė šį nemalonų simptomą, verčiau palauktų dvi savaites prieš eidami į viešąjį baseiną ar kubilą.

Legionelės – tai bakterijos, kurios gali sukelti į pneumoniją panašią ligą, vadinamą legionierių liga arba legionelioze, galimai mirtina vyresnio amžiaus žmonėms ir vaikams, bei Pontiako karštligę – nesunkų viršutinių kvėpavimo takų uždegimą.

Baseine aptinkamos pseudomonos bakterijos didina riziką susirgti nemaloniomis išorinėmis infekcijomis. Šios bakterijos gali sukelti šlapimo ir kvėpavimo sistemos, virškinimo trakto, kaulų ir sąnarių, minkštųjų audinių infekcijas ar dermatitą.

Dauguma bakterijų žūsta tinkamai prižiūrimame vandenyje, tačiau kiti tyrimai parodė, kad maždaug 20 proc. viešųjų baseinų nėra aprūpinami dezinfekavimo priemonėmis, todėl labai svarbu maudytis tik tame baseine, kurį nuolat dezinfekuoja, valo ir kruopščiai prižiūri.

Taigi, būkite atsargūs ir taip pat nepamirškite ir kremo nuo saulės!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.