Sunku ryte išlipti iš lovos? Alvydas Unikauskas atskleidė, kas kaltas

Jeigu šąla rankos ir kojos, nesinori keltis iš lovos, jaučiatės vangus bei apsnūdęs – jūsų organizmui trūksta dopamino, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, šios cheminės medžiagos stygius gali sukelti ir antsvorio problemų.

 Jeigu šąla rankos ir kojos, nesinori keltis iš lovos, jaučiatės vangus bei apsnūdęs – jūsų organizmui trūksta dopamino.<br> Laidos „stop“ kadras ir 123rf.com nuotr.
 Jeigu šąla rankos ir kojos, nesinori keltis iš lovos, jaučiatės vangus bei apsnūdęs – jūsų organizmui trūksta dopamino.<br> Laidos „stop“ kadras ir 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2018, 10:01 AM

Dopaminas – tai hormonas, atsakingas už laimę bei motyvaciją, kuris gaminasi smegenyse. Jis padeda rytais išlipti iš lovos, skatina norą veikti ir jaustis energingam.

„Smegenyse esanti apdovanojimo „sistema“ yra labai svarbi bet kurios rūšies, tarp jų ir žmonių, išlikimui. Šioje „sistemoje“ gaminama cheminė medžiaga – dopaminas, kuriam veikiant jaučiamas malonumas ir atsiranda motyvacija ką nors daryti“, – aiškina A. Unikauskas.

Kai žmogui trūksta šio hormono, jis jaučia energijos stygių, tampa vangus ir apsnūdęs. Be to, dopamino stoka gali prisidėti ir prie antsvorio problemų bei kitų negalavimų: „Šios cheminės medžiagos stoka gali būti „atsakinga“ už nevaldomus apsivalgymo priepuolius, antsvorį, netgi Parkinsono ligą.“

Anot daktaro A. Unikausko, jeigu trūksta dopamino, jaučiami šie simptomai: apsnūdimas, prasta koncentracija, šąla rankos ir kojos, nesinori keltis iš lovos, mažėja lytinis potraukis, norisi saldumynų.

„Dopamino atsargas išsekina lėtinis stresas, nes didelis kortizolio kiekis pastoviai slopina šios cheminės medžiagos gamybą. Taip pat rezistencija insulinui – blogai pasisavinamos aminorūgštys, kurių reikia neurotransmiterių gamybai“, – vardija A. Unikauskas.

Jei dopamino trūkumo priežastis yra stresas, daktaras siūlo keletą būdų, kaip būtų galima padidinti šio hormono kiekį organizme.

„Naudingi daug vitamino B1 turintys produktai: varpinių grūdų sėlenos, alaus mielės, saulėgrąžose, kiaulienoje, žirniuose, ankštinėse daržovėse, riešutuose.

Rausvoji (rožinė) rodiolė – šio augalo veikliosios medžiagos gerina fizinę ir protinę būklę, gebėjimą prisitaikyti prie įvairių aplinkos pokyčių, didina ląstelių ir bendrąjį organizmo atsparumą žalingiems išorės veiksniams, darbinį pajėgumą.

Reikėtų vartoti siauralapį baziliką – šventas augalas ajurvedinėje medicinoje. Gardinkite bazilikais maistą, dėkite į žaliuosius kokteilius“, – pasakoja A. Unikauskas.

Pasak daktaro, norint, kad organizme gamintųsi dopaminas, svarbus geras skrandžio rūgštingumas, nes šiam hormonui pagaminti reikalingi skrandyje virškinami baltymai, be to, dopamino gamybai reikia ir saulės.

A. Unikauskas pažymi, kad maistinės mielės – dar vienas laimės ir vitamino B1 šaltinis. Šis produktas parduodamas įvairiomis formomis.

„Mielių galima rasti visur. Tinka džiovintų maistinių mielių dribsniai, paprastos maistinės mielės ir kt. Vartoti galima kaip maisto papildą, termiškai neapdorotą, gardinti maistą. Kartu tai padės papildyti vitamino B1 atsargas. Vartojimo kiekiai būna nurodyti ant pakuočių“, – sako A. Unikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų