Pamėlusi kūdikio koja įspėjo apie retą ligą

Mažeikiuose gyvenanti mama (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.) vieną dieną pastebėjo, kad jos 11 mėnesių dukrelės koja nusėta mėlynomis dėmėmis. Nuskubėjus į artimiausią ligoninę, jos su greitosios pagalbos automobiliu buvo išsiųstos į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką.

 Informacija apie mergaitės gydymą gali būti pateikta iškraipant ligos istoriją.<br> 123rf.com nuotr.
 Informacija apie mergaitės gydymą gali būti pateikta iškraipant ligos istoriją.<br> 123rf.com nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos laikinai einančios direktoriaus pavaduotojos pareigas vaikų pediatrė Liuda Gražina Bekerienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos laikinai einančios direktoriaus pavaduotojos pareigas vaikų pediatrė Liuda Gražina Bekerienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 8:03 PM, atnaujinta Jul 4, 2018, 10:50 PM

Ji tvirtina, kad mergaitės kojos niekas gerai neapžiūrėjo, tik įtarė, jog yra problemų su kraujotaka, o kraujo tyrimai nieko blogo nerodė, tačiau pacientei nustatytas cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimas.

Vis dėlto Moters ir vaiko klinikos laikinai einančios direktoriaus pavaduotojos pareigas vaikų pediatrės Liudos Gražinos Bekerienės teigimu, informacija apie pacientės gydymą pateikta iškraipant ligos istoriją.

Patikrino viską, išskyrus koją

Viskas prasidėjo balandžio 23 d., pirmadienį, kai parėjus iš lauko, kad pakeistų mergaitei sauskelnes, pamatė, kad viena koja nusėta mėlynomis dėmėmis ir šiek tiek patinusi.

„Gyvename netoli ligoninės, tad iš išgąsčio paėmiau dukrelę į rankas ir nuskubėjome į gydymo įstaigą. Ten greitai apžiūrėjo ir išvežė su greitosios pagalbos automobiliu į Šiaulius. Atvykome apie 14–15 val. 

Deja, seselė pasakė, kad niekuo negali padėti, nes gydytojas bus tik kitą dieną. Antradienį, dukrytei patikrino ausis, trečiadienį ir ketvirtadienį padarė širdies bei pilvo organų echoskopiją.

Tačiau kojos niekas rimtai neapžiūrėjo, tiesiog spėjo, kad kažkas negerai su kraujotaka. Ketvirtadienį pasakė, kad mus su greitąja veš į Kauną arba Vilnių“, – pranešė moteris.

Nepastebėjo padidėjusio cholesterolio

Jiems išvykus, medikė padavė siuntimą ir pasakė, kad reikės važiuoti į sostinę.

„Mes nieko nežinojome, netikėtai gavome siuntimą, tad teko samdytis žmogų, kuris mus nuvežtų, nes pati automobilio nevairuoju. Siuntime parašyta, kad diagnozė nepatikslinta, bet įtaria kraujagyslių ligą, tačiau kojos nei gydytojas, nei chirurgas normaliai neapžiūrėjo.

Jie pasakė, kad siunčia konsultuotis į kitą ligoninę, todėl mūsų nevežė su greitąja. Santaros klinikų gydytoja, perskaičiusi siuntimą, net nusistebėjo, kaip mes pas ją atsidūrėme, nes turėjome pirmiausia nuvykti į priimamąjį ir tik tada pas ją“, – pasakojo pacientės mama.

Anot jos, į Santaros klinikas atvykus balandžio 30 d., mergaitei buvo atlikta daug tyrimų, bet diagnozės medikai tiksliai nustatyti dar negalėjo. Be to, kraujo tyrimas parodė, kad cholesterolio kiekis kraujyje labai padidėjęs, o Šiauliuose nieko apie tai nė nesakė. Pranešė tik, kad kraujas yra geras.

Moters ir vaiko klinikos komentaras

Kaip ir kiekvieną pacientą, atvykusį į ligoninės Priėmimo skyrių, apžiūri šio skyriaus gydytojas. Taip pat ir šią pacientę, atvykusią į Moters ir vaiko klinikos Priėmimo, skubiosios diagnostikos ir intensyvios slaugos skyrių balandžio 23 d., pirmiausia apžiūrėjo skyriuje dirbęs gydytojas.

„Jo sprendimu pacientė paguldyta į Vaikų ligų skyrių, kur ją apžiūrėjo skyriaus vedėja. Pacientė ligoninėje buvo gydoma iki balandžio 26 d. Kasdien ją apžiūrėdavo gydantis palatos gydytojas, įvertindavo ir kojų būklę.

Be pediatrų, pacientę tyrė dar keturi specialistai: ausų, nosies, gerklės ligų specialistas, dermatologas, kardiologas ir hematologas. Kiekvienas gydytojas pateikė pacientės būklės aprašymą.

Visi gydytojai epikrizėje aprašė ir pacientės kojos būklę. Buvo įtarta kraujagyslių patologija. Diagnozės patvirtinimui pacientė buvo siunčiama į Vilniaus Santaros klinikas“, – suteikė informaciją L.G.Bekerienė.

Bus nuolat stebima gydytojų

Mergaitės motinai sutikus, kad būtų teikiama informacija apie jos dukros sveikatos būklę, informuojama, kad šiuo metu Vaikų ligoninėje mergaitės nėra, ji išrašyta į namus birželio 15 d.

„Ligos išraše rekomenduota tolesnė šeimos gydytojo priežiūra ir apsilankymas pas gydytojus specialistus Vaikų ligoninėje po dviejų mėnesių, kur numatyta genetiko konsultacija dėl hipercholesterolemijos ir pakartotiniai tyrimai.

Mergaitei diagnozuota periferinė kraujagyslių liga, nepatikslinta, kūdikiui augant jis turės būti nuolat stebimas gydytojų specialistų“, – pranešė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.