Nosies plastika: ne tik išorinio grožio puoselėjimui

Sprendimas pasinaudoti plastikos chirurgo paslaugomis vis dažniau priimamas siekiant ne tik atitikti nusistovėjusius estetinio grožio standartus, o ir norint išsivaduoti iš ne vienerius metus kankinančių sveikatos sutrikimų, įgauti daugiau pasitikėjimo savimi ir atsikratyti kompleksų.

 Kęstutis Maslauskas, Med. m. dr. plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.
 Kęstutis Maslauskas, Med. m. dr. plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.
 Marius Kašėta, Med. m. dr. gydytojas otorinolaringologas.
 Marius Kašėta, Med. m. dr. gydytojas otorinolaringologas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 8, 2018, 11:43 AM, atnaujinta Aug 8, 2018, 11:50 AM

Ilgametę patirtį veido plastikos srityje turintys klinikos „Grožio chirurgija“ specialistai pastebi, jog pastaraisiais metais jų klientai vis labiau domisi veido srities plastine chirurgija, prieš kelerius metus susidomėjimas tokio pobūdžio operacijomis buvo ženkliai mažesnis, žmonės rečiau ryždavosi įveikti savo baimes ir priimti sprendimą operuotis. Šiuo metu nosies korekcija yra viena populiariausių jau devynerius metus gyvuojančios „Grožio chirurgija“ klinikos teikiamų paslaugų ir iki šiol yra atlikta daugiau nei 3000 kartų.

Daugiau nei tik estetinis grožis

Nosis atlieka ne tik fiziologiškai svarbias funkcijas, tačiau turi įtakos ir veido bruožų proporcijoms bei išraiškoms. Šiandien nosies plastinių operacijų ir auksarankių chirurgų dėka galima keisti visos nosies (tiek kaulinės, tiek kremzlinės dalies) ar tik jos galiuko formą, panaikinti susidariusią kuprelę bei koreaguoti nosies šnervių formą. Minėtos operacijos dažniausiai atliekamos žmonėms, turintiems įgimtą ar įgytą (trauminę) nosies deformaciją, taip pat tiems, kurie jaučia diskomfortą dėl nosies formos (dydžio, kuprelės, asimetrijos).

Pasak „Grožio chirurgijos“ plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo med. m. dr. Kęstučio Maslausko, šioje srityje dirbančio jau 15 metų, moterys dažniausiai kreipiasi dėl turimos nosies kuprelės ar stambaus nosies galo, norėdamos sušvelninti veido bruožus ir padaryti juos kiek moteriškesniais. Tuo tarpu vyrai daugiausia susiduria su iškrypusios nosies ašies problema, kuri beveik visais atvejais atsirado po patirtos traumos.

Tačiau vis dažniau žmonėms atliekamos nosies plastikos operacijos ne tik dėl estetinio vaizdo, bet ir dėl kvėpavimo takų sutrikimų, atsiradusių dėl nosies vožtuvų nepakankamumo ar dėl kreivos nosies pertvaros iš prigimties bei nosies kriauklių hipertrofijos, kuri sukelia knarkimą. Nosies pertvaros operacija žmogui suteikia galimybė laisviau kvėpuoti bei apsaugo nuo sudėtingesnių ligų išsivystimo ateityje.

Pirmas žingsnis – konsultacija

Panorus atlikti nosies plastinę operaciją visais atvejais pirmiausia būtina konsultacija su šios srities specialistu, kurios metu nustatoma problema, aptariami esminiai klausimai ir lūkesčiai, pasitelkus profesionalią medicinos įrangą atliekama diagnostika ir rezultatų prognozė – kuriama 3D simuliacija, kurios dėka galima pamatyti būsimą vaizdą po operacijos. Specialistai pabrėžia, jog nesant ypatingiems atvejams, kuomet yra sutrikdyta kvėpavimo funkcija ar patirta trauma, nosies plastika atliekama asmenims nuo 18 metų, kadangi būtent šiuo metu baigia formuotis nosies kremzlės ir kriauklės.

Nosies operacija atliekama ne visada. Kuomet paciento terapinė būklė yra sunki: širdies ar plaučių nepakankamumas – operacija nedaroma. Žinoma, neatliekame operacijų ir tais atvejais, kai paciento lūkesčiai yra nutolę nuo realybės – prašoma atlikti neįmanomus dalykus. Reikia suprasti, kad tai yra mitas, jog iš bet kokios nosies galima padaryti bet kokią nosį. Kiekviena situacija yra skirtinga ir reikalauja skirtingų sprendimų. Taip pat reikėtų išskirti ir nėštumo bei žindymo laikotarpius, kuomet nosies plastikos operacijos nedaromos“, – ypatingus atvejus išskiria gydytojas otorinolaringologas med. m. dr. Marius Kašėta.

Nosies plastinė operacija – balansas tarp estetinių paciento pageidavimų ir kvėpavimo funkcijos išsaugojimo bei pagerinimo

Nosies plastika yra sudėtinga tuo, kad formuojama, keičiama labiausiai atsikišusi ir geriausiai matoma veido dalis, todėl yra pastebima net menkiausia deformacija. Nėra nei vieno žmogaus simetrišku kūnu, todėl ir veidas būna asimetriškas tiek prieš operaciją, tiek po jos. Nėra galimybių po operacijos suformuoti veidą taip, jog jis būtų visiškai simetriškas, kartais susiduriame su pacientais, kuriems tai suprasti sunku, bet tai – žmogaus fiziologija“, – patirtimi dalinasi plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas med. m. dr. K. Maslauskas.

Operacija nėra ilga. Paprastai ji trunka vos 1 – 2 valandas, naudojant bendrąją nejautrą, o jau sekančią dieną pacientas išleidžiamas gydytis į namus. Chirurginiai pjūviai yra atliekami šnervių vidinėje pusėje ir odoje tarp šnervių, todėl pooperaciniai randai būna nematomi arba vos pastebimi. Maždaug po 10 dienų nuo operacijos nuimamas įtvaras bei pašalinami siūlai. Nors sklando mitas, jog pooperacinis laikotarpis po atliktos nosies korekcijos yra labai skausmingas, specialistai skuba jį paneigti. Pasak ilgametę patirtį turinčio gydytojo otorinolaringologo med. m. dr. M. Kašėtos, po atliktos operacijos praktiškai neskauda, nereikia vartoti ir analgetikų, pakanka rūpintis nosies higiena, kurią užtikrinti padeda jūros vanduo bei aliejiniai lašai.

„Nosies plastinės operacijos galutinis rezultatas yra matomas po 1-1,5 metų, priklausomai nuo atliktos operacijos sudėtingumo. Didžiausios pacientų baimės yra susijusios su galutiniu rezultatu – ar jis tenkins, ar neteks nusivilti”, – įvardija „Grožio chirurgijos“ plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas med. m. dr. K. Maslauskas.

„Iš tiesų didžiausia baimė – ne operacijos baimė. Labiausiai nerimas kamuoja tuomet, kai po operacijos turi būti nuimamas prilaikantis nosį įtvaras ir ateina ta akimirka, apie kurią svajojai visą gyvenimą, tik nežinai ar tavo lūkesčiai bus pateisinti”, – patirtimi dalinasi pacientė Miglė nosies plastinę operaciją atlikusi prieš tris metus ir rezultatu negalinti atsidžiaugti iki šios dienos. „Mokykloje dažnai patirdavau patyčias dėl didelės nosies. Drovėdavausi, jog žmonės pamatę mane profiliu išsigąs ir nenorės su manim bendrauti. Labai kompleksavau dėl asimetriškos, nemoteriškos nosies bei mano vadinto nosies galo kaip „kabliuko”. Džiaugiuosi pasiryžusi operacijai ir jaučiuosi nepaprastai dėkinga mane operavusiam gydytojui med. m. dr. K.Maslauskui. Rezultatas buvo geresnis nei kada galėjau pasvajoti ir nosies plastikos operacijos dėka mano gyvenimo kokybė šoktelėjo smarkiai į viršų”.

Apie kliniką „Grožio chirurgija“

„Grožio chirurgija“ – didžiausia privati chirurgijos klinika Lietuvoje, veiklą vykdanti jau dešimtus metus. Šiuo metu klinikoje dirba virš 100 aukščiausios kvalifikacijos profesionalų, kurie specializuojasi 20-yje skirtingų sričių – nuo odontologijos, dermatologijos, estetinės chirurgijos iki plastinės rekonstrukcinės chirurgijos. Klinikoje dirba vieni garsiausių specialistų Lietuvoje: plastikos chirurgai – med. m. dr. V.Kaikaris, med. m. dr. K.Maslauskas, med. m. dr. D.Samsanavičius, D.Bagdavavičius, D.Rainys, otorinolaringologas med. m. dr. Marius Kašėta bei kiti gydytojai, nuolatos tobulinantys savo žinias tarptautiniuose mokymuose, jog galėtų klientams suteikti pačios aukščiausio lygio aptarnavimą ir paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.