Koją persidūrusiam vyrui nepadėjusiai gydytojai gresia rimti nemalonumai

Vinimi koją persidūrusiam vyrui nepadėjusi Kupiškio ligoninės gydytoja turėtų sulaukti nuobaudos. Nors šį atvejį dar tiria ligoninės etikos komisija, laikinasis ligoninės vadovas sako išsiaiškinęs, kad medikė iš tikro nedarė to, ką turėjo. Kaip LRT.lt jau rašė, praėjusį savaitgalį vinimi koją persidūręs ir į artimiausią Kupiškio ligoninę nuvykęs Aloyzas čia nesulaukė pagalbos: išgirdo, kad ligoninė niekuo negali padėti. Maža to, jam pačiam teko išsikviesti greitąją medicinos pagalbą, kuri nugabeno į Panevėžio ligoninę.

Pagal galiojančią tvarką pirmąją pagalbą žmonėms užtikrina ta gydymo įstaiga (poliklinika, pirminės sveikatos priežiūros centras), kurioje jis yra prisirašęs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagal galiojančią tvarką pirmąją pagalbą žmonėms užtikrina ta gydymo įstaiga (poliklinika, pirminės sveikatos priežiūros centras), kurioje jis yra prisirašęs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Jackevičius

Aug 29, 2018, 5:21 PM

„Šis atvejis perduotas svarstyti ligoninės etikos komitetui, bet, panašu, viskas taip ir buvo. Žmogus kreipėsi, budinti gydytoja pažiūrėjo į koją ir pasakė važiuoti į Panevėžį. Tuo viskas pasibaigė, ji nieko nedarė. (...) Kalbų nėra, pagalbą turėjo suteikti“, – teigė laikinai Kupiškio ligoninės vyriausiojo gydytojo pareigas einantis Vykintas Antanas Tubelis.

V.A.Tubelio aiškinimu, budėjusi gydytoja neatliko pareigų, tik užmetė akį į pėdą. Ji turėjo koją aprišti, nuskausminti, suleisti vaistų nuo stabligės ir tik tada, jei nebūtų sugebėjusi padėti pati, siųsti į Panevėžį.

Į Kupiškį dirbti atvažiuojančiai gydytojai gresia nuobauda.

„Trūksta gydytojų. Atvažiuoja pas mus ir iš Anykščių, ir iš Pandėlio, ir iš Kauno“, – situaciją ligoninėje apibūdino laikinai vyriausiojo gydytojo pareigas einantis V.A.Tubelis.

Tuo metu koją susižalojęs Aloyzas patikslina, kad Skubiosios pagalbos skyriuje gydytoja į koją net nežvilgtelėjo – liepė važiuoti į Panevėžį. Kadangi vyras dėl skausmų to padaryti negalėjo, jam patarta skambinti 112 arba 033.

„Jei būtų davę ampulę ir švirkštą, vaistų būčiau pats susileidęs“, – tvirtina vyras. Paeiti negalinčiam Aloyzui atvykę greitosios pagalbos medikai atstūmė neįgaliojo vežimėlį. Važiuojant į Panevėžį jam suleista vaistų. Kupiškio rajone gyvenantis vyras tikisi, kad paviešinta istorija ateityje pasitarnaus kitiems pacientams.

Kada kviesti greitąją, o kada į ligoninę vykti pačiam

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškina, ką daryti prireikus gydytojų pagalbos.

„Įvykus nelaimei, rekomenduojame nedelsiant kviesti greitąją medicinos pagalbą (GMP), kuri suteiks pirmąją pagalbą, o prireikus nugabens į reikiamą gydymo įstaigą. Rekomenduojame susižeidus vengti patiems rizikingai vykti į gydymo įstaigą, nes tai gali sukelti dar didesnes neigiamas pasekmes“, – sakoma SAM komentare.

Ministerijos teigimu, jei nusprendėte į ligoninę vykti savo jėgomis, turite žinoti, kad pagal galiojančią tvarką pirmąją pagalbą žmonėms užtikrina ta gydymo įstaiga (poliklinika, pirminės sveikatos priežiūros centras), kurioje jis yra prisirašęs, o vakarais, savaitgaliais ir švenčių dienomis – kita gydymo įstaiga, su kuria yra pasirašyta sutartis dėl šių paslaugų teikimo.

„Tad pirmiausia rekomenduojame visiems žmonėms išsiaiškinti ir žinoti, į kurią gydymo įstaigą reikėtų kreiptis dėl skubios pagalbos. Tokia informacija skelbiama gydymo įstaigos interneto svetainėje.

Suprantame, kad artimo žmogaus sveikatos sutrikimų gydymas yra jautri tema ir kelia daugybę emocijų. Tačiau jei paciento netenkina konkretaus gydytojo darbas, pirmiausia reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos administraciją, kuri padėtų išspręsti tokius klausimus. Jeigu nepavyktų išsiaiškinti gydymo įstaigoje, tuomet dėl teikiamų paslaugų kokybės reikėtų kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą“, – aiškina SAM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.