Neįgalių vaikų tėvams – daug vilties teikiančios žinios

Jeigu Seimas pritars, nuo 2020 metų pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu valstybės lėšomis bus draudžiamas vienas iš tėvų arba įtėvių, prižiūrinčių neįgalų asmenį su nustatytu specialiuoju priežiūros (pagalbos) poreikiu. Vyriausybė pateikė Seimui išvadas, pritardama siūlymui valstybės lėšomis drausti šiuos asmenis.

Specialių priežiūros poreikių turinčių vaikų tėvus siūloma drausti valstybės lėšomis.<br> 123rf nuotr. 
Specialių priežiūros poreikių turinčių vaikų tėvus siūloma drausti valstybės lėšomis.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 4:07 PM

Iki šiol buvo draudžiami tik asmenys, kurių slaugomiesiems nustatytas specialusis slaugos poreikis. Įstatymui įgyvendinti kasmet reikėtų apie 10,5 mln. eurų papildomų valstybės biudžeto lėšų.

Specialusis nuolatinės slaugos poreikis nustatomas asmenims, kuriems yra būtina nuolatinė slauga ir kurių fizinė bei psichinė negalia visiškai apriboja jų galimybes orientuotis, judėti, dirbti ir savarankiškai tvarkyti asmeninį bei socialinį gyvenimą.

Specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis nustatomas asmenims, kuriems dėl labai didelių organizmo funkcijų sutrikimų reikalinga nuolatinė kito asmens priežiūra (pagalba) namuose, tvarkant asmeninį ir socialinį gyvenimą.

Numatoma, kad draudimas valstybės lėšomis būtų taikomas slaugant neįgalius asmenis, kuriems iki 2018 m. gruodžio 31 d. nustatytas nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis arba nuo 2019 m. sausio 1 d. nustatytas pirmojo lygio nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.

Nuo 2019 m. bus nustatomi dviejų lygių specialieji nuolatinės slaugos poreikiai. Pirmojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, visiškai apribojanti jo savarankiškumą, galimybes orientuotis, judėti, ir kuriam reikalinga nuolatinė 8 valandų per parą ar ilgesnės trukmės slauga.

Antrojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, labai apribojanti jo savarankiškumą, galimybes orientuotis, judėti, ir kuriam reikalinga nuolatinė 6-7 valandų per parą slauga.

Specialieji nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikiai taip pat gali būti dviejų lygių. Pirmojo lygio specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, iš dalies apribojanti jo savarankiškumą ir dalyvavimą visuomenės gyvenime, ir kuriam reikalinga nuolatinė 4-5 valandų per parą kitų asmenų teikiama pagalba.

Antrojo lygio specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, nežymiai apribojanti jo savarankiškumą ir dalyvavimą visuomenės gyvenime, ir kuriam reikalinga nuolatinė ne ilgesnė negu 3 valandų per parą kitų asmenų atliekama priežiūra (pagalba).

Ieva Urbonaitė-Vainienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.