Klaipėdos darželyje – salmoneliozės protrūkis: skaičius gali augti, užkrėsti galėjo ir darbuotojas

Vėmimas, viduriavimas, aukšta temperatūra ir stiprūs pilvo skausmai – tokie simptomai išguldė Klaipėdos darželio „Liepaitė“ vaikus. Pavojingų salmoneliozės bakterijų jau nustatyta aštuoniems vaikams, tačiau neabejojama, kad sergančių yra daugiau, mat darželio nelanko maždaug pusė iš beveik 200 vaikų.

Klaipėdos darželyje prireikė dezinfekcijos.<br> „Lietuvos ryto“ TV kadras.
Klaipėdos darželyje prireikė dezinfekcijos.<br> „Lietuvos ryto“ TV kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 8:18 AM

„Kiti kreipėsi į ambulatorinį kabinetą, kurį turime. Tai – vienintelis toks kabinetas apskrityje. Vienas atvejis patvirtintas, kitų tyrimų atsakymų laukiame. Sergančiųjų gali būti ir daugiau“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vaikų ligų gydytoja Dalia Bračkienė.

Maisto ir veterinarijos tarnyba darželyje atliko patikrinimą. Dieną, kai vaikai sunegalavo, jie valgė kalakutienos kepsnius, apteptus kiaušinių plakiniu. Maisto žaliavų mėginių tyrimai užkrato neparodė.

Darželio valgykla buvo uždaryta, tad vaikams maistą laikinai tiekia kita įmonė.

„Mes įvertinome riziką, nes taršos šaltinis nėra nustatytas. Liga gali toliau plisti, todėl buvo priimtas sprendimas sustabdyti maisto ruošimą ir atlikti generalinį valymą, dezifenkciją“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė.

Manoma, kad vaikus salmonelėmis galėjo užkrėsti darželio darbuotojas, neplautomis rankomis tiekęs ar gaminęs maistą. Visuomenės sveikatos centras 36 darbuotojams nurodė išsitirti, ar jie nėra bakterijų nešiotojai.

„Dar aiškinamės priežastis. Jeigu laboratorija nustatys, kad darbuotojas yra ligos nešiotojas, galima jį laikinai nušalinti“, – teigė užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistė Rima Šimkuvienė.

„Liepaitės“ darželio direktorė Andželika Petkevičienė pasakojo, kad dezinfekcijos darbai jau prasidėjo.

„Visame darželyje atliekama padidinta dezinfekcija – plauname, valome, vėdiname“, – kalbėjo ji.

Kas apkrėtė darželį apkrėtė salmonelėmis ir nuo ko užsikrėtė vaikai paaiškės kitą savaitę. Darželio valgykloje ruošti maistą bus leidžiama tik nustačius nuo ko susirgo vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.