Ar apsinuodijus grybais gresia liūdna baigtis, įspėja vienas požymis

Įsibėgėjęs grybų sezonas vėl pareikalavo aukų – apsinuodijęs grybais mirė Švenčionių rajono gyventojas, gimęs 1949 metais.

 Kuo nuodingesniais grybais apsinuodijama, tuo vėliau pasireiškia simptomai. <br> 123rf nuotr. 
 Kuo nuodingesniais grybais apsinuodijama, tuo vėliau pasireiškia simptomai. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2018, 2:48 PM

Į Respublikinės Vilniaus universiteto ligoninės Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių dėl ūmaus apsinuodijimo grybais vyras buvo atvežtas rugsėjo 28 dieną.

Nepaisant visų medikų pastangų, jo gyvybė užgeso pirmadienio naktį.

Tai jau trečiasis šį sezoną mirtinai grybais apsinuodijęs žmogus.

Primename, kad rugsėjo 10-osios naktį Panevėžio ligoninėje apsinuodijęs grybais mirė 1947 metų gimimo Rokiškio rajono gyventojas. Į ligoninę jis buvo atvežtas rugsėjo 6-ąją.

Taip pat neišgyveno ir Kauno klinikos gydyta 79 metų moteris iš Raseinių rajono. Į Kauno klinikas iš Raseinių ligoninės ji buvo atvežta rugsėjo 9 dieną, o mirė rugsėjo 13-ąją.

Tragiškai vos nesibaigė ir dviejų klaipėdiečių pietūs. Jie suvalgė musmirių troškinio, pasak dukros, supainioję šiuos grybus su valgomaisiais.

Naujienų portalas lrytas.lt jau rašė, kaip atskirti valgomus grybus nuo nuodingų. Apie tai galite perskaityti straipsnyje „Grybų sezonas jau pareikalavo aukų: kaip atskirti valgomus grybus nuo nuodingų“.

Apsinuodiję mirtinai nuodingais grybais žmonės dažniausiai miršta po kelių dienų. Medikai įspėja, kuo apsinuodijimo simptomai pasireiškia vėliau, tuo gydymas būna sunkesnis, o prognozės – liūdnesnės.

Gydytojai, gydantys ūmius apsinuodijimus, grybus skirsto į mirtinai pavojingus ir tokius, kurie sukelia lengvesnį apsinuodijimą.

Kaip yra sakiusi Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė, suvalgius ne mirtinai nuodingų grybų, pirmieji apsinuodijimo požymiai, tokie kaip pykinimas, vėmimas ir viduriavimas išryškėja laike nuo 15 minučių iki 2 val.

Tokiu atveju būtina kuo skubiau kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą, kad personalas spėtų laiku suteikti būtinąją pagalbą.

Suvalgius grybų, kurie gali sukelti mirtiną apsinuodijimą, pirmieji simptomai, tai yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, išryškėja ne anksčiau nei po 5 val.

Pajautus tokius simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą. Tokiose situacijose svarbiausiu veiksniu tampa laikas – kuo anksčiau pajautus pirmuosius simptomus kreipiamasi į gydymo įstaigą, tuo daugiau šansų, kad gydytojams pavyks išgelbėti žmogaus gyvybę.

Apsinuodijimas, ypač nuodingosiomis žalsvąja ir smailakepure musmirėmis, išryškėja tik antrą dieną. Tuomet žmogus pradeda vemti, pajunta pilvo spazmus.

Trečią dieną ligoniui palengvėja, nors kepenys jau būna sunkiai pažeistos.

Ketvirtą parą prasideda virškinamojo trakto kraujavimas.

Penktą dieną gali ištikti koma, šeštą – ūmus inkstų nepakankamumas. Po to medikai ligoniui jau negali padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.