Paprastas testas parodys, ar daug žinote apie vaistus

Daugybė žmonių vaistus vartoja netaisyklingai ir niekada net nesusimąsto, kad vaistai gali ne tik padėti, bet ir dar labiau pakenkti sveikatai. Patvirtinkite arba paneikite teiginius ir pasitikrinkite savo žinias apie vaistus ir jų vartojimą.

Daugybė žmonių vaistus vartoja netaisyklingai ir niekada net nesusimąsto, kad vaistai gali ne tik padėti, bet ir dar labiau pakenkti sveikatai. P<br>123rf.com nuotr.
Daugybė žmonių vaistus vartoja netaisyklingai ir niekada net nesusimąsto, kad vaistai gali ne tik padėti, bet ir dar labiau pakenkti sveikatai. P<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2018, 5:41 PM

1. Žoliniai papildai retai gali turėti įtakos receptinių vaistų poveikiui:

A. Tiesa.

B. Netiesa.

2. Internete neteisėtai įsigyti vaistai gali būti:

A. Falsifikuoti.

B. Mirtini.

C. Abu variantai teisingi.

3. Susirgus vaikui paracetamolis efektyviai:

A. Mažina skausmą ir karščiavimą.

B. Mažina kosėjimą ir padeda, kai kamuoja miego problemos.

4. Atsparumas antibiotikams sukelia tūkstančius naujų atsparumo vaistams atvejų sergant:

A. Tuberkulioze.

B. Gonorėja.

C. MRSA (antibiotikams atsparus auksinio stafilokoko štamas).

D. Tinka visi variantai.

5. Kaip vartoti vaistus?

A. Vartoti paskirtą dozę nustatytu laiku.

B. Pasijutus geriau atidėti vaistus į šalį.

C. Peršalus griebtis antibiotikų.

6. Kiek žmonių nevartoja paskirtų vaistų taip, kaip nurodyta?

A. 10 proc.

B. 50 proc.

C. 35 proc.

7. Receptiniai vaistai yra efektyvesni nei tie, kurių galima įsigyti be recepto.

A. Tiesa.

B. Netiesa.

8. Neišgėrus nustatytos dozes vaistų reikia:

A. Kitą kartą gerti dvigubą dozę.

B. Gerti iš karto prisiminus apie praleistą dozę.

C. Perskaityti informacinį lapelį apie vaistus.

9. Kurie iš šių maisto produktų, vartojami su tam tikrais vaistais, gali sukelti šalutinį poveikį?

A. Greipfrutai.

B. Brokoliai.

C. Kepenys.

D. Visi išvardyti produktai.

1 klausimo teisingas atsakymas: B

Daug žmonių mano, kad žoliniai ar maisto papildai yra natūralūs, todėl juos vartoti saugu be jokių apribojimų. Vis dėlto prieš vartojant papildus būtina pasitarti su šeimos gydytoju arba vaistininku, nes vartojant su kitais medikamentais jų poveikis gali pridaryti daugiau žalos, nei duoti naudos.

2 klausimo teisingas atsakymas: C

Iš nežinomų ir neaiškių interneto svetainių įsigydami vaistų negalite būti garantuoti, kad jie – būtent tai, ko jums reikia. Tokiu būdu įsigyti nežinomi vaistai gali neigiamai paveikti jūsų sveikatą.

3 klausimo teisingas atsakymas: A

Įrodymų, kad paracetamolis mažintų kosulį ir spręstų nemigos problemas, nėra. Atsitiktinai perdozuoti paracetamolio paprasta – jo yra nemažai vaistų. Todėl tėvai prieš duodami vaikams vaistų pirmiausia turėtų įsitikinti, ar vaistuose yra paracetamolio veikliosios medžiagos, o jei yra – kiek.

4 klausimo teisingas atsakymas: D

Pasaulio sveikatos organizacija skambina pavojaus varpais – atsparumas antibiotikams tapo rimta sveikatos grėsme. Išsivysčius atsparumui antibiotikams, vaistai nebegali ilgiau kovoti su tokiomis ligomis kaip tuberkuliozė, MRSA ir gonorėja. Tai reiškia, kad žmonės ilgiau serga šiomis ligomis.

Be to, sergant jomis padidėja mirties rizika. Norint, kad antibiotikai veiktų, Pasaulio sveikatos organizacija siūlo vartoti antibiotikus atsakingai – tik tuomet, kai jų skiria gydytojas ir jų būtinai reikia. Pradėjus gerti vaistus, būtina pabaigti visą jų kursą net tada, kai savijauta geresnė, niekuomet nevartoti kitam asmeniui paskirtų antibiotikų.

5 klausimo teisingas atsakymas: A

Prieš vartodami vaistus visada perskaitykite informacinį vaistų lapelį. Laikykitės jame nurodytų instrukcijų, kiek ir kada vartoti vaistų. Pasijutę geriau nenutraukite vaistų kurso, ypač jei geriate antibiotikus, nebent gydytojas jums nurodytų kitaip. Peršalimą dažniausiai sukelia virusai, todėl antibiotikai nepadės. Jie veikia tik bakterijas, todėl susirgę peršalimo ligomis neskubėkite gerti antibiotikų.

6 klausimo teisingas atsakymas: B

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tik pusė žmonių vartoja jiems paskirtus vaistus taip, kaip nurodyta. Tai pavojinga, nes gali sukelti infekcijų plitimą, atsparumą antibiotikams ir sukelti nepageidaujamų ligų ir net mirtį.

7 klausimo teisingas atsakymas: B

Nereceptiniai vaistai taip pat gali būti efektyvūs. Dažniausiai jie skirti lengvesnėms ligoms gydyti, o jų dozės yra mažesnės.

8 klausimo teisingas atsakymas: C

Pamiršus laiku išgerti vaistus dvigubos vaistų dozės vartoti nepatariama, nes gali atsirasti šalutinis vaistų poveikis. Dažniausiai vaistus gerti saugu prabėgus dviem valandoms po numatyto vaistų gėrimo laiko.

Jeigu prisiminėte, kad praleidote vaistų dozę, palaukite, kol bus laikas gerti kitą dozę. Bet kuriuo atveju pirmiausia atidžiai perskaitykite informacinį vaistų lapelį. Ten nurodyta, kaip elgtis tokiais ir kitais atvejais. Jeigu vis tiek nežinote, kaip elgtis, pasitarkite su šeimos gydytoju arba vaistininku.

9 klausimo teisingas atsakymas: D

Kai kurie maisto produktai gali padidinti tam tikrų vaistų absorbciją, todėl vaistų poveikis organizmui gali būti labai stiprus. Kiti maisto produktai mažina vaistų absorbciją, todėl jie tampa nebe tokie veiksmingi.

Organizmo reakcija gali būti įvairi: odos bėrimas, pykinimas, galvos skausmas ir svaigimas, organų nepakankamumas, labai retais atvejais netgi mirtis.

Parengė Ernesta VINEVIČIŪTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.