Lietuvoje istorinis įvykis: įteisintos medicininės kanapės

Ketvirtadienį, spalio 11 dieną, Seime buvo įteisintos medicininės kanapės. Tai šimtams onkologinėmis ligomis sergančių žmonių padės lengviau ištverti savo ligos sukeltus skausmus.

Seime bvo įteisintos medicininės kanapės.<br>T.Bauro nuotr.
Seime bvo įteisintos medicininės kanapės.<br>T.Bauro nuotr.
Iniciatyvos įteisinti vaistinius prepartus, kurių sudėtyje yra medicininių kanapių, sumanytojas konservatorius parlamentaras Mykolas Majauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iniciatyvos įteisinti vaistinius prepartus, kurių sudėtyje yra medicininių kanapių, sumanytojas konservatorius parlamentaras Mykolas Majauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 3:51 PM, atnaujinta Oct 11, 2018, 5:13 PM

Dėl to ypač džiaugėsi iniciatyvos įteisinti vaistinius prepartus, kurių sudėtyje yra medicininių kanapių, sumanytojas konservatorius parlamentaras Mykolas Majauskas.

Iškart po balsavimo socialiniame tinkle „Facebook“ M.Majauskas parašė: „Medicininės kanapės pagaliau įteisintos Lietuvoje!!!

Užtruko daugiau nei metus laiko įtikinti kolegas, medikus, kontroliuojančias institucijas, ministerijų specialistus ir šiandien pasiektas ilgai lauktas finišas.

Ačiū onkologiniams ligoniams, jų artimiesiams, asociacijoms, medikams, mokslininkams už milžiniškas pastangas.“

Dėl medicininių kanapių įteisinimo balsavo 93 iš 94 Seimo narių. Net 90 balsavusiųjų pasisakė už medicininių kanapių įteisinimą, 3 susilaikė. 

Įstatymą dar turi pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Dar iki Seimo balsavimo parlamentaras M.Majauskas BNS sakė: „Tai istorinis sprendimas, kuris atvers galimybes sunkiai sergantiems ligoniams gauti vaistų, kurių sudėtyje yra kanapių, tai yra vaistų, kurie registruoti Europos Sąjungoje, jie gali būti skirti gydyti tiek pačias ligas, tiek malšinti simptomus. Kalbame apie vėžinius susirgimus po chemoterapijos, kalbame apie išsėtinę sklerozę, apie epilepsiją, apie autoimunines ligas.“

Jis su kolege Irena Degutiene pernai rugsėjį iškėlė idėją įteisinti medicininių kanapių vartojimą. Parlamentarai kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą su siūlymu tokius medikamentus leisti vartoti Lietuvoje. Tuomet Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir tuometė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė registravo atitinkamas pataisas.

Farmacijos bei Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymų pataisos leis medicinoje naudoti tokius vaistinius preparatus, jei jų saugumas ir veiksmingumas įrodytas moksliniais tyrimais, o preparatas registruotas.

Įstatymas įsigalios nuo 2019 metų gegužės 1 d.

„Šiandien dalis ligonių ir jų artimųjų priversti būti nusikaltėliais, bandydami gauti tuos ES registruotus vaistus, nelegaliai juos atsivežti čia“, – tvirtino M.Majauskas.

Nacionalinio vėžio instituto chemoterapijos skyriaus vedėja dr. Birutė Brasiūnienė prieš mėnesį M.Majausko Seime surengtoje spaudos konferencijoje „Ar užteks valios įteisinti medicinines kanapes Lietuvoje?“, pasakojo, kad pastarąjį dešimtmetį smarkiai daugėja informacijos apie medicinines kanapes ir jų produktus kanabinoidus.

„Apie nuskausminamąjį kanabinoidų poveikį žinoma jau seniai. Jie mažina ligoniams pykinimą, vėmimą, ypač chemoterapijų metu, gerina nuotaiką didina apetitą. Kanabinoidai pasižymi ir priežudegiminiu poveikiu, veikdami specifinius receptorius“, – kalbėjo daktarė.

Anot medikės, gal netolimoje ateityje bus naujienų ir kaip kanabnoidai veikia vėžines ląsteles, ne tik mažina skausmą ar lengvina ligonių kančias. Siekiant tai išsiaiškinti atliekama nemažai tyrimų.

Pirmieji jų buvo atlikti tiriant kanapių produktų poveikį glioblastomai – neoperuojamam agresyviam smegenų vėžiui. Kanabinoidinių medžiagų poveikį vėžinėms ląstelėms ketina panagrinėti ir Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai Lietuvoje.

Kad preparatai, kurių sudėtyje yra medicininių kanapių, palengvina onkologinėmis ligomis, ypač paskutinėmis jų stadijomis, sergančių žmonių kančias, patvirtino ir visi minėtoje spaudos konferencijoje dalyvavę vėžiu sirgusius ligonius slaugę artimieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.