Lietuvoje daugėja sergančiųjų: kai kur jau pasiekė epideminį lygį

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje didėja ketvirtą savaitę iš eilės.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje didėja ketvirtą savaitę iš eilės.<br>M.Bartkevičiūtės nuotr. 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje didėja ketvirtą savaitę iš eilės.<br>M.Bartkevičiūtės nuotr. 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje didėja ketvirtą savaitę iš eilės.<br>M.Astrausko nuotr. 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje didėja ketvirtą savaitę iš eilės.<br>M.Astrausko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 2:23 PM

Tuo metu, kaip pranešė portalas rinkosaikste.lt, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyrius informavo, kad praėjusią savaitę (lapkričio 19-25 dienomis) Kėdainių rajone gripo atvejų nebuvo, tačiau sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis pasiekė epideminį lygį. 

"Viso buvo užregistruoti 497 susirgimai ŪVKTI (ankstesniąją savaitę – 437. Vaikai 0-17 m. sudarė 77,9 proc. susirgusiųjų. Nesant susirgimų gripu, gripo epidemija neskelbiama, tačiau taikomos gripo sezonui skirtos profilaktikos priemonės", - rašoma portale rinkosaikste.lt.
 
47-ąją šių metų savaitę (lapkričio 19-25 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 71,1 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų. 2017 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo panašiai – 68,6 atvejo tokiam pačiam gyventojų kiekiui.
 
Mažiausias sergamumo šiomis ligomis rodiklis šių metų 47-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje.
 
47-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti du vaikai ir du suaugę asmenys.

ULAC primena, kad veiksmingiausia gripo specifinės profilaktikos priemonė yra skiepai. Tai pripažįsta ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). 

"Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu", - rašoma ULAC interneto puslapyje.

Primename, kad vis dažniau pasitaiko ir netipiniai gripo simptomai. 

Anot vaikų pulmonologės doc. Sigitos Petraitienės, vaikams gripas gali ir nepasireikšti tokiais tipiniais simptomais, kaip ašarojančios akys, bėganti nosis, skaudanti, paraudusi ryklė, ar aukšta temperatūra, „kaulų laužymas“, akių skausmas jas judinant. 

"Tokiu klasikiniu gripu serga tik apie trečdalis žmonių. Vis dažniau susiduriu su netipiniais simptomais – vaikai vemia, juos išberia, kankina pilvo skausmas“, – sakė gydytoja išplatintame spaudai pranešime.

Pasak VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto profesoriaus dr. Kęstučio Žagmino, norint apsisaugoti nuo infekcinių ligų reikėtų ne tik pasiskiepyti.

Kaip rašoma anksčiau išplatintame pranešime spaudai, svarbu ir stiprinti imunitetą, sveikai maitintis, sportuoti, pakankamai ilsėtis, vengti streso, gripo sezono laikotarpyje kiek įmanoma, vengti žmonių gausaus susibūrimo vietų, kontakto su sergančiais, susirgus likti namuose, kosint ir čiaudint prisidengti burną, laikytis rankų higienos, gerai vėdinti patalpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.