Mokslininkai įspėjo: jūsų tualete gali slypėti didelė grėsmė sveikatai

Visi žinome, kad reikėtų vengti termiškai neapdorotos vištienos, žalių kiaušinių ir cigaretes rūkančiųjų dūmų, bet naujų tyrimų rezultatai įspėja, kad mes nesąmoningai susiduriame su bakterijomis ir toksinais per kitus daiktus ar produktus, kurie galbūt neatrodo tokie kenksmingi.

 Mes nesąmoningai susiduriame su bakterijomis ir toksinais per kitus daiktus ar produktus, kurie galbūt neatrodo tokie kenksmingi.<br> 123rf nuotr.
 Mes nesąmoningai susiduriame su bakterijomis ir toksinais per kitus daiktus ar produktus, kurie galbūt neatrodo tokie kenksmingi.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2018, 1:26 PM

Mokslininkai tvirtina, kad reguliariai valgant ryžių patiekalus organizme gali susikaupti kenksmingos medžiagos, mat ryžiai yra didžiausias neorganinio arseno šaltinis.

Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros teigimu, ant grotelių kepama mėsa turi nemenką policiklinių aromatinių angliavandenių koncentraciją, kuri iš karto nekenkia, bet gali sukelti ilgalaikę žalą.

Tyrėjai įspėja, kad ypatingai išsivysčiusiose šalyse pagrindinė gyvybei pavojingų ligų, pavyzdžiui, legionierių ligos, išsivystymo skaičiaus didėjimo priežastis yra prasta tualeto vandentiekio sistema.

Tyrimas, kuris yra aprašytas „Society for Risk Analysis“ atvirame forume, atkreipia dėmesį, kad Amerikos Maisto ir vaistų vyriausybė turėtų dėti daugiau pastangų ir patarti žmonėms dėl maisto produktų keliamos rizikos bei dėl vandentiekio sistemos gerinimo.

Pavojingos medžiagos tualete

Mičigano valstijos projekto inžinierius Ryanas Julienas atliko tyrimą, kurio metu buvo tiriamas namų vamzdžiuose esančio vandens amžius.

Jis nustatė, kad tualeto technologijos tam tikrais atvejais yra pažengusios, tačiau ne visais, rašo naujienų portalas „Daily Mail“.

Gerai tai, kad vis daugiau žmonių naudoja mažesnes vandens nuleidimo talpas ir taip iššvaisto mažiau vandens. 2016-aisiais metais net 37 proc. namų naudojo juos, lyginant su 1999-aisiais metais, kai juos naudodavo tik 8 proc.

Deja, dauguma vandentiekio sistemų nebuvo atnaujintos per pastaruosius kelis dešimtmečius.

Kadangi senas dumblas yra išstumiamas su mažesniu kiekiu vandens, mums reikia labiau pažengusio vandentiekio, kad galėtume judėti pirmyn.

R.Julienas pastebėjo, kad tai nevyksta ir dėl šios priežasties amerikiečių namų vamzdžiuose esančio vandens vidutinis amžius padidėjo.

Taigi, kuo vanduo senesnis, tuo jis nešvaresnis ir kenksmingesnis.

Kita vertus, tai reiškia, kad vamzdžiuose esančios medžiagos turi daugiau laiko suirti, kol patenka vėl į vandentiekio sistemą.

Be to, dar labai svarbu, kad tai sukuria vaisingą pagrindą tokiems patogenams kaip Legionella bakterijoms ar mikobakterijoms, kurios yra susijusios su gyvybei pavojingomis ligomis, pavyzdžiui, legionierių liga, tuberkulioze ir antibiotikams atspariomis ligomis, pavyzdžiui, stafilokoku ir streptokoku.

Ryžiuose slypinti rizika

Indianos universiteto Visuomenės sveikatos magistrantas Zhengas Zhou išanalizavo, kokie tyrimai buvo atlikti dėl ryžiuose aptikto arseno.

Jis atkreipė dėmesį į arseno biologinio prieinamumo aspektus: ar jis tirpsta, ar lieka skrandyje, ar būna paruošiamas organizmo pasisavinimui.

Peržiūrėjęs 143 tyrimus, Z.Zhou nustatė, kad arsenas tarp 73,1 ir 88,6 proc. buvo biologiškai prieinamas, tai reiškia, kad vartotojo organizmo sistema jį pasisavindavo.

Prieš kelerius metus „Consumer Reports“ paskelbė, kad ryžiai turi toksinių medžiagų ir įspėjo tėvus, kad mažiau jais maitintų savo vaikus, mat juose iš tiesų yra daug arseno.

Vis dėlto kai kurios bendruomenės turi stebėtiną atsparumą arsenui, pavyzdžiui, ispanai ir kinai, sveikiausi ir ilgiausiai gyvenantys žmonės, garsėja dieta, kurios pagrindą sudaro ryžiai.

Be to, tyrimai atskleidė, kad norint sumažinti arseno kiekį, ryžius reikia virti didesniame vandens kiekyje, 6:1 santykiu, o rudųjų ryžių mėgėjai turėtų rinktis baltuosius, kad taip pat sumažintų suvartojamo arseno kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.