Nepatikėsite, kas didina širdies ligų riziką labiau nei antsvoris

Sergamumas širdies ligomis yra didelė problema pasaulyje, o ypač Lietuvoje. Mūsų šalyje šios ligos nusineša daugiausia žmonių gyvybių.

 Anksti nuplikę ar pražilę vyrai kur kas labiau rizikuoja susirgti širdies ligomis net už turinčius antsvorio. <br> 123rf nuotr. 
 Anksti nuplikę ar pražilę vyrai kur kas labiau rizikuoja susirgti širdies ligomis net už turinčius antsvorio. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 12:21 PM, atnaujinta Dec 13, 2018, 1:37 PM

Paprastai teigiama, kad riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ypač didina antsvoris. Bet yra dar kai kas, keliantis ne mažesnę grėsmę. Tai – ankstyvas galvos plaukų pražilimas arba nuplikimas.

Kaip ir nutukimas, ankstyvas galvos plaukų pražilimas ar nuplikimas, būna nulemti genetikos. Deja, kaip parodė naujausi tyrimai, jie kelia net didesnę riziką susirgti širdies ligomis, nei didesnis kūno svoris.

Tyrimo, kurio rezultatus paskelbė Europos kardiologų draugija, metu buvo išanalizuoti 2 tūkstančių jaunesnių nei 40 metų vyrų duomenys.

Tiems vyrams, kurie anksti pražilo ar nupliko, 5,6 karto labiau gresia susirgti širdies ligomis už ilgiau išsaugojusius visus ir nepražilusius savo galvos plaukus.

Tai atitinka 2013 metais atlikto tyrimo rezultatus. Anas tyrimas parodė, kad ankstyvas nuplikimas padidina širdies ligų riziką net 32 procentais, rašo portalas „The Daily Meal“.

„Tyrimas rodo, kad ankstyvas vyrų nuplikimas ar pražilimas gali padėti nustatyti padidėjusią riziką susirgti širdies liga“, – paaiškino Britų širdies fondo direktoriaus pavaduotojas medicinai dr. Mike'as Knaptonas.

Tuo pačiu daktaras M.Knaptonas siūlė per daug nekreipti dėmesio į šio tyrimo išvadas, nes plaukų nuplikimas ar žilumas nėra tai, ką būtų galima pakeisti.

Tuo metu turintys antsvorio žmonės beveik keturis kartus labiau rizikuoja susirgti širdies ligomis už turinčius normalų kūno masės (KMI). O tie, kurie yra per mažo svorio, širdies ligomis rizikoje susirgti dukart labiau, už turinčius normalų KMI.

Dar įdomiau tai, kad nedidelis antsvoris netgi padeda apsisaugoti nuo širdies ligų.

Visa tai buvo aprašyta mokslo žurnale „European Heart Journal“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.