Į ligonines jau plūsta šalčio aukos: laukia galūnių amputacijos

Naktis iš trečiadienio į ketvirtadienį, pasak meteorologų, kol kas buvo šalčiausia. Nors sostinėje apie nušalusius galūnes pranešimų nebūta, Kauno gydymo įstaigas užplūdo pacientai.

 lrytas.lt montažas.
 lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2019, 7:42 PM, atnaujinta Jan 10, 2019, 9:14 PM

42-ejų metų Egidijus Abromavičius į Kauno klinikinę ligoninę greitosios automobiliu atvežtas, kai pajuto stiprų dilgčiojantį skausmą kojose, pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

Vyras kojas nušalti galėjo dirbdamas pas ūkininką ir nepajutęs, kad sušlapo kojinės. Jo ketvirtadienį laukė operacija – dešiniosios pėdos laukė amputacija. Kairiąją vyras vylėsi, kad medikams pavyks „atgaivinti“.

„Skauda dabar. Koja mėlyna. Kairė dar gal atsigaus, o dešinė – jau viskas“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Egidijus Abromavičius.

Panašių pacientų Kauno klinikinėje ligoninėje ketvirtadienį atvyko net 8. Visiems reikėjo arba operacijų arba intensyvios priežiūros.

Kita pacientė Vera Jakonis laukia jau antrosios amputacijos. Pirmą kartą sušalus buvo amputuoti kojų pirštai, o dabar laukia pėdos amputacija.

„Su drauge gėrėm ir užmigau lauke. Ryte ne taip skaudėjo, o tada po truputį pradėjo skaudėti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė ji.

Medikai prognozuoja, kad dėl šąlančio oro artimiausiomis dienomis pacientų tik daugės.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį specialistai perspėja taip pat pasisaugoti, mat šią naktį laukiama 17-19 laipsnių šalčio. Tiesa, šalčiausia, prognozuojama, bus rytiniuose rajonuose.

Didžiausias nušalimo pavojus yra nuolatinės gyvenamosios vietos neturintiems asmenims, daug laiko lauke praleidžiantiems ar ten dirbantiems žmonėms.

Medikai primena, kad nušalti galūnes, odą galima net nesant dideliems šalčiams. Nušalti galima ir prie kelių laipsnių šalčio.

Ypač rizika kyla, jei galūnės sušlampa. Todėl patariama į lauką ilgesniam laikui eiti sočiai pavalgius, nevartojus alkoholio. Pastarasis praplečia kraujagysles ir žmonės nepajunta, kada nušąla galūnės.

„Kol yra skausmas, tai žmogus jaučia. O padidėjus šalčio poveikiui – skausmas dingsta. Ta fazė, kada nejauti, yra labai pavojinga, nes gali stipriai nušalti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Kauno klinikinės ligoninės traumatologas Artūras Šulnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.