Kauno klinikos siūlo metodą, padėsiantį sumažinti plaukų slinkimą

Chemoterapija yra vienas iš svarbiausių onkologinių ligų gydymo metodų. Tačiau šis metodas turi ir šalutinius reiškinius, tarp jų ir alopeciją – plaukų netekimą. Šiai problemai spręsti Kauno klinikose onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams siūlomi šaldantys šalmai, padedantys sumažinti plaukų slinkimą.

Plaukų netekimas, nors ir laikinas reiškinys, žmonėms yra labai svarbus psichologine ir socialine prasme.<br>123rf nuotr.
Plaukų netekimas, nors ir laikinas reiškinys, žmonėms yra labai svarbus psichologine ir socialine prasme.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kauno klinikų inf.

Jan 28, 2019, 6:20 PM

Plaukų netekimas, nors ir laikinas reiškinys, žmonėms yra labai svarbus psichologine ir socialine prasme.

„Kai kurie pacientai dėl plaukų išslinkimo chemoterapijos atsisako arba renkasi tokią, kuri kiek mažiau veiksminga, bet leidžia išsaugoti plaukus. Alopecija pacientams sukelia žymų psichologinį stresą, depresiją, nerimą, žmonės apriboja savo socialinį gyvenimą, – pabrėžia Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos Onkologijos skyriaus vadovė doc. Rasa Jančiauskienė. – Atsižvelgiant į pacientų baimę nuplikti, ieškoma visokių būdų, siekiant išspręsti šias problemas. Džiaugiamės, kad tokiems pacientams Kauno klinikose galime pasiūlyti metodą, padedantį sumažinti patiriamus nemalonumus dėl plaukų netekimo.“

Kaip pasakoja doc. Sigita Liutkauskienė, Kauno klinikų Onkologijos ligoninės Konservatyvios onkologijos skyriaus vadovė, šaldant galvos odą sumažėja kraujo pritekėjimas į plaukų folikulus ir beveik nepatenka chemoterapinis vaistas, dėl to yra pristabdomas plaukų slinkimas. „Šiuolaikinės šaldymo sistemos sudarytos iš glaudžiai prie galvos priglundančios individualaus dydžio, lengvos silikoninės kepurės, nedengiančios ausų ir kaktos, – veikimo principus aiškina docentė. – Šaldantis skystis cirkuliuoja toje kepurėje, taip šaldydamas paciento galvą. Ant šios kepurės dar dedama antra kepurė, pagaminta iš tam tikros rūšies gumos – neopreno, kuri glaudžiai prilaiko šaldančiąją kepurę ir saugo nuo aukštesnės aplinkos temperatūros. Visa gydymo procedūra kontroliuojama kompiuterinės sistemos.“

Doc. S. Liutkauskienė pabrėžia, kad esant šiuolaikinėms gydymo galimybėms ir išvystytai infrastruktūrai, nuo kompleksinio gydymo plano tampa neatsiejama ir pagalbinės priemonės. Gydytojos sutartinai tvirtina, kad pacientai neretai itin vertina galimybę neprarasti plaukų. Dalis jų gydymo įstaigas renkasi pagal tai, ar turės galimybę gaudami chemoterapiją dėvėti šaldantį šalmą.

Šaldymo šalmas pacientams uždedamas 30 min. prieš chemoterapiją, tuomet laikomas 2-4 val., kol laša chemoterapija, ir dar 20-90 min., užbaigus chemoterapiją. Plaukai prieš procedūrą sutepami specialiu geliu tam, kad geriau priglustų šalmas.

Galvos šaldymas, siekiant sumažinti plaukų slinkimą, taikomas Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikoje ir Kauno klinikų filiale Onkologijos ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.