Vaistų registruotojai turės viešai deklaruoti paramą sveikatos priežiūros specialistams

Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui, pagal kurį vaistų registruotojai ir jų atstovai privalėtų deklaruoti bei viešai skelbti informaciją apie gydymo įstaigoms bei konkretiems medikams ir farmacijos specialistams suteikiamą paramą, siekiant pagerinti teikiamų gydymo ir farmacinių paslaugų kokybę, tobulinti specialistų profesinę kvalifikaciją.

Praėjusiais metais įsigaliojo tvarka, pagal kurią negalima vaistų reklamuotojui asmeniškai susitikti su konkrečiu mediku, siekiant suteikti informaciją apie reklamuojamą vaistą.<br> 123rf nuotr. 
Praėjusiais metais įsigaliojo tvarka, pagal kurią negalima vaistų reklamuotojui asmeniškai susitikti su konkrečiu mediku, siekiant suteikti informaciją apie reklamuojamą vaistą.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-21 11:25

Praėjusiais metais įsigaliojo tvarka, pagal kurią negalima vaistų reklamuotojui asmeniškai susitikti su konkrečiu mediku, siekiant suteikti informaciją apie reklamuojamą vaistą.

Siekiant skaidrumo vietoj asmeninių vizitų yra nustatyta reklaminių renginių gydymo įstaigose organizavimo tvarka, rašoma SAM pranešime spaudai.

Tačiau farmacijos kompanijos remia medikus ir farmacijos specialistus organizuodamos įvairius profesinius (mokslinius) renginius, gydymo įstaigoms teikia paramą pagal Labdaros ir paramos įstatymą, apmoka specialistams už jų teikiamas konsultacijas, skaitomus pranešimus.

Tad siekiant skaidrinti gydymo įstaigų darbą ir išsklaidyti galimą nepasitikėjimą, nuo šiol įvairios bendradarbiavimo formos turės būti skelbiamos viešai.

Tai svarbu, nes medikų ir farmacijos kompanijų bendradarbiavimas gali turėti įtakos priimant sprendimus dėl pacientų gydymo, pavyzdžiui, skiriant tam tikrus vaistus.

Tad informacija apie farmacijos kampanijų santykius su gydymo įstaigomis ar medikais turi būti vieša ir prieinama visuomenei.

Šiuo metu dalis farmacijos kompanijų jau yra priėmusios Sveikatos priežiūros specialistų ir sveikatos priežiūros organizacijų informacijos atskleidimo kodeksą ir viešai deklaruoja savo interneto svetainėse bei bendroje informacinėje sistemoje savo santykius su gydymo įstaigomis bei specialistais.

Tad ir toliau turi būti skaidrinama sistema, o šiais veiksmais siekiama atskleisti informaciją apie farmacijos pramonės, specialistų ir gydymo įstaigų bei joms atstovaujančių organizacijų bendradarbiavimo pobūdį, mastą bei stiprinti pasitikėjimą tarp visuomenės, farmacijos pramonės atstovų ir specialistų.

Tad siekiama, kad visos kompanijos vienodai deklaruotų savo interesus ir taip prisidėtų prie sistemos skaidrinimo. Be to, tai skatintų pacientus labiau pasitikėti medikais, o medikus priimti nepriklausomus nuo farmacijos įmonių sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.