Lietuvoje netikėtai didelis tymų protrūkis: patarė, ką daryti susidūrus su sergančiu

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), pranešė, kad šiemet iki vasario 22 dienos Lietuvoje buvo užregistruoti jau 67 tymų atvejai, iš kurių net 44 registruoti Kauno apskrityje.

 Tymai plinta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. <br>123rf nuotr.
 Tymai plinta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. <br>123rf nuotr.
Nuo tymų saugo skiepai.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Nuo tymų saugo skiepai.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 4:33 PM

Tai – gerokai daugiau nei pernai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai Lietuvoje iš viso užregistruota 30 tymų atvejų. Iš jų – 5 įvežtiniai (po vieną atvejį iš Juodkalnijos, Lenkijos, Indijos, 2 atvejai iš Ukrainos).

Kiti 25 tymų pernai registruoti Visagino mieste (18 atvejų), Ignalinos rajone (5 atvejai), Vilniaus rajone (1 atvejis), Vilniaus mieste (1 atvejis).

Blogiausia, kad šiemet tarp užsikrėtusiųjų tymais yra ir medikų, galėjusių užkrėsti savo pacientus.

Tymai registruojami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2019 m. vasario 11 d. populiariame Prancūzijos slidinėjimo kurorte Val Thorens taip pat užregistruotas tymų protrūkis, dauguma susirgusiųjų – slidinėjimo kurorto darbuotojai.

Taip pat manoma, kad užsikrėtė ir keli poilsiautojai iš Danijos, Belgijos, Škotijos. Susirgusieji buvo neskiepyti arba skiepyti tik viena vakcinos doze.

NVSC veiksmai, siekiant suvaldyti tymų plitimą

NVSC, gavęs informaciją apie tymų atvejus, nedelsdamas imasi visų tarptautinių sveikatos organizacijų rekomenduojamų veiksmų tymams suvaldyti:

atlieka kiekvieno įtariamo ar patvirtinto tymų atvejo epidemiologinį tyrimą;

išsiaiškina sąlytį su sergančiaisiais turėjusius asmenis, sudaro jų sąrašą;

teikia rekomendacijas sąlytį turėjusiems asmenims dėl skiepų;

konsultuoja sąlytį turėjusius asmenis apie tymus ir sveikatos stebėsenos svarbą;

atsižvelgdamas į teisės aktų reikalavimus, praneša atsakingoms institucijoms apie užregistruotus tymų atvejus;

informuoja visuomenę apie registruotus tymų atvejus, apsisaugojimo priemones.

Tymus sustabdyti gali tik skiepai

NVSC specialistai dar kartą primena, kad pagrindinė tymų profilaktikos priemonė yra skiepai, todėl norint išvengti tymų ir kitų skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų, labai svarbu, kad gyventojai skiepytųsi bei skiepytų savo vaikus pagal skiepų kalendorių (išsamesnė informacija NVSC interneto svetainėje https://nvsc.lrv.lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/skiepai). Tik taip susidarys kolektyvinis imunitetas bei sumažės užkrečiamųjų ligų plitimo rizika dėl gyventojų migracijos ir kitų veiksnių.

Tuo metu ULAC specialistai informuoja, kad asmenys, turėję sąlyt su sergančiuoju tymais, gali pasiskiepyti nemokamai Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis įsigyta MMR vakcina, kreipdamiesi į savo šeimos gydytoją. Kiti tai gali padaryti savo lėšomis.

Po sąlyčio su sergančiuoju tymais asmenims, rekomenduojama pasiskiepyti per 72 val. po kontakto. Nesuspėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir jei nesusergama – pasiskiepyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.