Šiemet Lietuvos psichiatrijoje numatomos nemažos permainos

Didžiausia Lietuvoje psichikos sveikatos priežiūros įstaiga, Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė, pirmuosius metų mėnesius pradėjo darbais, kurie žada teigiamas permainas visam psichikos priežiūros sektoriui: „Nuo struktūrinių pokyčių iki atnaujintų gydymo metodų: tikimės, kad tapsime pavyzdžiu ir kitoms tokio pobūdžio įstaigoms“, – pasakoja įstaigos vadovas prof. med. dr. Arūnas Germanavičius.

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės koridorius.<br>T.Bauro nuotr.
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės koridorius.<br>T.Bauro nuotr.
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktorius profesorius dr. Arūnas Germanavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktorius profesorius dr. Arūnas Germanavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje dirbama pasitelkus ir vadybinę sistemą „Lean“, kurios vienas tikslų yra nukreipti dėmesį į veiklą, kuri sukuria vertę pacientui.<br> RVPL nuotr. 
Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje dirbama pasitelkus ir vadybinę sistemą „Lean“, kurios vienas tikslų yra nukreipti dėmesį į veiklą, kuri sukuria vertę pacientui.<br> RVPL nuotr. 
 Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės personalas. <br> RVPL nuotr. 
 Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės personalas. <br> RVPL nuotr. 
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės virtuvėje.<br> RVPL nuotr. 
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės virtuvėje.<br> RVPL nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 25, 2019, 12:53 PM, atnaujinta Feb 25, 2019, 12:58 PM

Daugiau laiko pacientams

„Didelį pokyčių planą įgyvendiname mažais, bet tikslingais žingsniais.

Vienas iš pirmųjų uždavinių yra optimizuoti personalo laiką taip, kad kuo daugiau jo liktų būtent pacientui: juk asmeninis dėmesys yra vienas iš raktų į sėkmingą gydymą ir geresnę paciento savijautą dar jam esant ligoninėje.

Skaičiuojame ne tik laiką išnaudojamą administruojant: skaičiuojame net slaugytojų bei pagalbinio personalo žingsnius vaikštant iki daugiau nei įprastai nutolusių objektų, bandome sumažinti kitą nereikalingą krūvį.

Visa tai sistemizuotai vykdome, be kita ko, pasitelkę ir vadybinę sistemą „Lean“, kurios vienas tikslų yra nukreipti dėmesį į veiklą, kuri sukuria vertę pacientui“, – apie ligoninės programą „Misija – arčiau paciento“ pasakoja ligoninės vadovo patarėjas ir vienas iš pokyčių iniciatorių Danas Bakša.

20 skirtingų dietų

Pasak D.Bakšos, tokio tipo ligoninėje ypatingas dėmesys turi būti skiriamas ir maitinimui: „Yra pacientų sergančių anoreksija, cukriniu diabetu ar turinčių kitų specifinių mitybos poreikių, todėl kelių dietų siekiant maksimalaus rezultato tikrai nebeužteko.

Norėdami garantuoti pilnavertį maitinimą ir kontroliuoti jo kokybę, nusprendėme atsisakyti maitinimo paslaugų iš išorinių tiekėjų ir sukurti vidinį ligoninės maitinimą, kurį galėtume atidžiai stebėti ir tobulinti su mūsų specialistų pagalba.

Šiuo metu esame parengę meniu su 20 dietų: nuo standartinių dietų iki standartinių gydomųjų ar specifinių gydomųjų. Planuojame, kad toks maitinimas ligoninėje prasidės jau šiais metais, o įsigyti pilnavertį, subalansuotą maistą galės ir ligoninės personalas.“

Be kita ko, ligoninėje bandoma diegti dar vieną praktiką, kurios metu pacientai aktyviai socializuosis padėdami vieni kitiems bei ligoninės personalui.

„Pacientai bus kviečiami padėti išnešioti maistą ligoninės gydomųjų skyrių maitinimui skirtose patalpose: taip palaikomi socialiniai gebėjimai, sukuriamos galimybės neatsiriboti bei neiškristi iš režimo, kuriuo gyvename už ligoninės sienų.

Manome, kad ir maisto gaminimo įgudžių lavinimas pacientams skirtoje virtuvėlėje ateityje taps įprasitine psichiatrijos skyrių praktika“, – prognozavo D.Bakša.

Nuo naujos laboratorijos iki komunikacinio lango

Netrukus Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje duris atvers ir visiškai atsinaujinusi klinikinė laboratorija, veikianti visą parą. Iki šiol ligoninėje būdavo atliekama iki 92253 tyrimų per metus, naujojoje laboratorijoje bus sukurta galimybė visiems skyriams tai daryti kiek įmanoma centralizuotai. Kartu modernizuota ir vaistinė bei ambulatorines paslaugas teikiančių gydytojų kabinetai.

Tolimuose planuose – ir daugiau inovacijų.

„Nors pirmajame permainų etape didžiausią dėmesį skiriame personalo bei pacientų sąlygoms gerinti, nepamirštame galvoti ir apie ateitį. Šiuo metu domimės išmaniuoju, smūgiams atspariu ekranu.

Tokia praktika jau pasiteisino užsienio šalyse, pavyzdžiui Olandijoje ar Didžiojoje Britanijoje, kur buvo ieškoma, kaip sumažinti sensorinės deprivacijos tikimybę, tai yra, kaip minimalizuoti neigiamas emocijas patiriamas ligonio, kai yra būtinybė jį visiškai izoliuoti vadinamojoje vienutėje.

Toks išmanus ekranas veikia kaip komunikacijos bei terapijos platforma: per jį pacientas gali ne tik kontaktuoti su personalu, bet ir nusiraminti stebėdamas jam malonų turinį, kaip antai, artimųjų ar augintinių nuotraukas, kitą pozityviai veikiančią medžiagą“, – apie vieną iš inovacijų pasakoja A. Germanavičius.

Šizofrenija – pagydoma

„Psichikos sveikatos gerinimas neatsiejamas nuo švietimo šia tema, todėl mūsų artimiausiuose planuose nusimato ir daugiau iniciatyvų skirtų supažindinti visuomenę su gydymo galimybėmis, kurias jie turi.

Pavyzdžiui, daugelis vis dar nustemba sužinoję, kad šizofrenija gali būti išgydoma, o ką jau kalbėti apie mažiau girdėtus atvejus. Esame pasiryžę apie tai kalbėti dar daugiau, – pasakoja A. Germanavičius. – Labai kviesime prisidėti visus, kurie turi įkvepiančios patirties ar žinių: tiek jaunus specialistus, tiek sėkmės istorijas patyrusius pacientus ar jų artimuosius: galbūt jūsų atvejis padės kitiems“.

Sutartis dėl penkių metų kadencijos Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovu pasirašyta 2018 metų rudenį, laimėjus konkursą.

„Puikiai suprantame, su kokiais iššūkiais bei įsisenėjusiais mitais susiduria Lietuvos psichiatrija: visa sistema yra inertiška, daug ką keisti reikia nuo pat pamatų.

Tačiau su komanda darome viską, kad padidintume pacientų ir jų artimųjų pasitikėjimą bei sunkiai dirbančio personalo motyvaciją: siekiame išlaikyti motyvuojančius atlyginimus, kelti kvalifikacijas bei sukurti sąlygas sklandžiam darbui. Ačiū srities profesionalams už palaikymą bei personalui už iniciatyvas“. – dėkojo ligoninės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.