Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Dėl paslaptingo viruso protrūkio gali būti kaltas žiaurus religinis ritualas

Gydytojai sunerimo, kai maždaug 10 žmonių, gyvenančių Londone, užsikrėtė virusu, apie kurį mažai žinoma. Tie žmonės nevartoja narkotikų, jiems niekada nebuvo perpiltas kraujas ir nenustatyta kitų kraujo virusų rizikos veiksnių, tačiau religinio ritualo metu jie žalojasi save.

Gydytojai sunerimo, kai maždaug 10 žmonių, gyvenančių Londone, užsikrėtė virusu, apie kurį mažai žinoma.<br> 123rf nuotr. 
Gydytojai sunerimo, kai maždaug 10 žmonių, gyvenančių Londone, užsikrėtė virusu, apie kurį mažai žinoma.<br> 123rf nuotr. 
 Per religinį ritualą 10 žmonių užsikrėtė krauju plintančiu virusu.<br>123rf nuotr.
 Per religinį ritualą 10 žmonių užsikrėtė krauju plintančiu virusu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-21 11:16

Byla buvo tikra paslaptis, bet vienas iš gydytojų pastebėjo neįprastus randus ant vieno iš pacientų nugaros. Tai padėjo nustatyti visų pacientų bendrą užsikrėtimo priežastį. Visi šie vyrai yra musulmonai, kurie dalyvavo kruviname religiniame rituale.

Žurnale „Emerging Infectious Diseases“ Londono imperatoriškojo koledžo ir Šv. Marijos ligoninės mokslininkai aprašė žmogaus T ląstelių limfotropinio viruso (HTLV-1) plitimą.

Visi vyrai užsikrėtė tuo pačiu krauju plintančiu virusu per religinį ritualą, darant sau žaizdas su virvėmis ar peiliais. Tokiu būdu išreiškiamas tikėjimas šiitų islamo ir katalikų bendruomenėse.

Vienas iš vyrų prisiminė, kad peiliai buvo pamerkti antiseptinio tirpalo kibire kartu su kitais panaudotais peiliais. Vyrai tikriausiai pamanė, kad to turėjo pakakti, kad sterilizuotų įrangą, bet virusas išgyveno ir buvo perduotas kitiems vyrams, kurie tęsė ritualą.

„Tikėtina, kad dalijantis panaudotais peiliais su užkrėstu krauju po netinkamo valymo kilo HTLV-1 viruso perdavimas“, – rašė tyrimo autoriai.

HTLV-1 iš tiesų yra tolimas ŽIV giminaitis. Daugumai žmonių, turinčių šį virusą, nepasireiškia jokie simptomai. Tačiau 2-5 proc. pacientų gali išsivystyti T ląstelių vėžys, o mažiau nei 2 proc. gali išsivystyti lėtinė nervų sistemos liga. Deja, kol kas gydymo nėra.

Dažniausios ligos perdavimo priežastys yra žindymas, dalijimasis adatomis ir lytinis aktas. Gydytojai mano, kad prie sąrašo reikėtų pridėti ir saviplaką, kaip būdą, kurio metu perduodama pavojinga virusinė kraujo infekcija.

Jie atkreipė dėmesį ir į tai, kad vienas iš vyrų užsikrėtė hepatitu C, taip pat krauju plintančiu virusu, keliančiu pavojų kepenims ir gyvybei. Nors šis religinis ritualas yra gana dažnas kai kuriose šalyse, iki šiol jis nebuvo oficialiai apibūdinamas kaip rizikos veiksnys.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.