STT apie antikorupcinį vertinimą dėl vaistinių preparatų kainodaros

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusias diskusijas apie atliktą antikorupcinį vertinimą dėl vaistinių preparatų kainodaros, paaiškina vertinimo metu pateiktas įžvalgas ir kviečia SAM atlikti detalesnę analizę.

STT atliko antikorupcinį vertinimą dėl vaistinių preparatų kainodaros.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
STT atliko antikorupcinį vertinimą dėl vaistinių preparatų kainodaros.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2019, 3:38 PM

Antikorupcinis vertinimas yra paremtas Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Valstybinės ligonių kasos prie SAM (VLK) pateikta informacija apie kainų pokyčius 2017 ir 2018 metais. Atkreipiamas dėmesys, kad ne STT prognozuoja ir skaičiuoja vaistų kainas, o VLK, kuri kaupia ir analizuoja kompensuojamųjų vaistų kainas, rengia šių vaistų kainynus.

Atliekant vertinimą, SAM pateikė informaciją ir apie tai, kad buvo padidinti vaistų kompensavimo lygiai, įtraukta naujų vaistų ir pan. Tai pažymėta antikorupcinio vertinimo išvadoje. Neabejojama, kad šie SAM veiksmai sudarė galimybes Lietuvos žmonėms įsigyti dalį vaistų pigiau.

Tačiau STT korupcijos prevencijos specialistai taip pat atkreipė dėmesį į vaistų, kurie buvo kompensuojami 2017 ir 2018 metais, kainų pokyčius, kurie yra ne tik teigiami, bet ir neigiami. Pažymėtina ir tai, kad ne visos SAM inicijuotos vaistų kainodaros reguliavimo naujovės pasiekė planuotus tikslus.

Teisiniame reguliavime taip pat pastebėta išimčių, kurios sudaro galimybes vaistų gamintojams nemažinti kainų, ką parodė ir VLK pateikta kainų statistika.

Atsižvelgiant į SAM reakciją dėl antikorupcinio vertinimo, STT pasiūlė SAM kartu atlikti detalesnę ir platesnę vaistinių preparatų kainodaros reformos rezultatų analizę, kuri apimtų ir kitas galimas rizikas: galimus neskaidrius susitarimus tarp rinkos dalyvių, piktnaudžiavimą neteikiant vaistų ir pan. O, atsižvelgiant į tai, kad reformos metu padaryti pakeitimai yra susiję su konkurencijos klausimais, pasiūlyta pasitelkti ir Konkurencijos tarybos atstovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.