Valstybė pradeda kompensuoti daugiau vaistų

Nuo balandžio pradžios visiškai kompensuojama daugiau vaistų, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo balandžio pradžios visiškai kompensuojama daugiau vaistų.<br>J.Butkutės nuotr.
Nuo balandžio pradžios visiškai kompensuojama daugiau vaistų.<br>J.Butkutės nuotr.
Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2019, 12:35 PM

Pakeitus iki šiol galiojusius kompensavimo lygius, nuo 50 proc. iki 100 proc. didėja kompensacija vaistams migrenai, klasteriniams galvos skausmams, artrozei, osteoporozei, prostatos hiperplazijai, podagrai bei kitoms ligoms gydyti.

Pasak ministerijos, šie pokyčiai palies maždaug 80 tūkst. pacientų. Skaičiuojama, kad jie per metus sutaupys ne mažiau kaip 3 mln. eurų.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, tai paskutiniai Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti sąraše esantys vaistai, kuriems buvo didinamas kompensavimas.

Nuo dabar visi šiame sąraše esantys vaistai yra pilnai kompensuojami.

„Kompensavimo padidinimas liečia ir tuos receptus, kurie buvo išrašyti anksčiau. Tai reiškia, kad žmonėms nereikia eiti pas gydytoją ir išsirašyti naują receptą – kompensacija bus pritaikyta vaistinėje. Taip apsaugosime nuo eilių padidėjimo bei papildomo krūvio gydytojams,“ – pranešime cituojama viceministrė.

Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti sąrašas – pagrindinis šalies kompensuojamųjų vaistų sąrašas, kuriame konkrečioms ligoms gydyti yra numatyti konkretūs vaistai ir kuriuo vadovaujasi šalies medikai, skirdami savo pacientams gydymą.

Lietuvoje taip pat yra sąrašas vaistų, kurių kompensavimo lygmuo yra 50 procentų. Šis sąrašas sudaromas atsižvelgiant į atskirų socialinių grupių pacientų – vaikų, pensininkų, neįgaliųjų – finansines galimybes įsigyti vienus ar kitus vaistus ir siekiant užtikrinti šiems žmonėms tinkamą gydymą.

Pasak ministerijos, šis sąrašas pat yra nuolat peržiūrimas, jame esantys vaistai yra vertinami ir pagal galimybes perkeliami į pagrindinį sąrašą taikant 100 procentų kompensavimo lygį.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išlaidas ambulatoriniam gydymui skirtiems vaistams yra įvardijusi kaip dažniausią priežastį Lietuvoje, kodėl namų ūkiai patiria nepakeliamas išlaidas su sveikatos priežiūra susijusiose srityse.

Siekiant mažinti pacientams tenkančią finansinę naštą, PSO ekspertai siūlė Lietuvoje suvienodinti kompensavimo lygmenis, nustatyti pacientų priemokų „lubas“ ir sukurti pacientų priemokų dengimo sistemą mažas pajamas gaunantiems gyventojams.

Ministerija teigia, kad įgyvendinant šias PSO rekomendacijas ir atsižvelgiant į Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto finansines (PSDF) galimybes, pernai daugelio vaistų kompensavimo lygiai buvo didinami iki 100 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą