SAM tyrimas: mūsų šalies gydymo įstaigos perka pigiausius vaistus

Mūsų šalies gydymo įstaigos, perkančios pacientų gydymui reikalingus vaistus per centrinę perkančiąją organizaciją (CPO), juos įsigyja mažiausiomis kainomis. Ypač tai pasiteisina, kai įstaigos kartu perka vieną konkretų vaistą ir įsigyja kuo didesnį kiekį. Vis dėlto nustatyti ir pavieniai atvejai, kai įstaigos už vaistus mokėjo brangiau, nors to galėjo ir nebūti.

Vaistai.<br>J.Butkutės nuotr.
Vaistai.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

SAM Spaudos tarnyba

Apr 10, 2019, 11:06 AM, atnaujinta Apr 10, 2019, 11:07 AM

Tai parodė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atliktas tyrimas, kuomet buvo vertinami 2017 metais per CPO vaistų katalogą vykdyti pirkimai ir analizuotos įsigyjamų vaistų kainos.

Taigi nustatyta, kad gydymo įstaigos reikiamus vaistus pacientams gydyti perka pigiau nei Lietuvos rinkoje esantys pigiausi analogai, o ypač – kai tai daro kartu ir perka didesniais kiekiais. Štai įsigydamos vaistus, skirtus infekcinėms, širdies ir kraujagyslių ligoms bei epilepsijai gydyti, įstaigos už juos mokėjo mažiau.

Pavyzdžiui:

 - tam tikrą antibiotiką gydymo įstaigos įsigijo mokėdamos 1,8 Eur už pakuotę, kai rinkoje jis kainavo iki 3,18 Eur, o mažmeninėje rinkoje, t. y. vaistinėse, kainavo iki 3,92 Eur be PVM.

 - Įsigydamos vaistą, skirtą epilepsijai gydyti, įstaigos vidutiniškai mokėjo 10,32 Eur už pakuotę, kai didmeninėje rinkoje jis kainavo iki 12,71 Eur, o vaistinėje – iki 14,87 Eur be PVM.

 - Tam tikrą antitrombozinį vaistą įstaigos įsigijo už 134 Eur, kai didmeninėje rinkoje vaistas kainavo iki 377,80 Eur, o vaistinėje – iki 395,18 Eur be PVM. Vadinasi, įstaigos už konkrečius vaistus sumokėjo ženkliai mažiau, nei sumoka pacientai įsigydami analogiškus vaistus vaistinėse.

Nustatyta ir atvejų, kai vaistai buvo įsigyjami brangiau, nei jų pigiausių analogų kainos. Nustatyta, kad didžioji tokių atvejų dalis buvo susijusi su tuo, jog pigiausi vaistai viešajame konkurse pasiūlyti nebuvo arba įstaiga nenustatė maksimalios kainos, kurią nusiteikusi mokėti.

Taip yra dėl to, kad įstaigos neretai neskiria pakankamo dėmesio vaistų rinkos analizei ir nenurodo sau priimtinos kainos perkamam konkrečiam vaistui įsigyti.

Atlikusi šį tyrimą, SAM pateikė pasiūlymus CPO, kaip tobulinti vaistų pirkimo procedūras, kurios užtikrintų maksimalią konkurenciją ir mažiausią kainą. Tuo tikslu CPO artimiausiu atnaujins vaistų katalogą ir pirkimo sąlygas.

SAM duomenimis, pernai Lietuvos gydymo įstaigos sutaupė 20 proc. pirkimams skirtos sumos, kada vaistus, kanceliarines prekes, kompiuterius ir kitus pirkinius pirko per CPO katalogą. Tai yra, jos išleido beveik 130 tūkst. eurų mažiau. Atskiros įstaigos konsoliduotų pirkimų būdu prekes įsigijo iki 70 proc. pigiau.

Tad SAM kviečia visas gydymo įstaigas naudotis galimybe sutaupyti, vaistus įsigyti konsoliduotų pirkimų būdu ir užtikrinti skaidrų valstybės biudžeto lėšų naudojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.