99 metų moters kūne slypėjusi paslaptis išaiškėjo tik po jos mirties

Moteris visą gyvenimą nė nenutuokė, kad jos vidaus organai buvo išsidėstę kitaip nei daugumos žmonių. Nors gydytojai operuodami buvo pastebėję, kad kažkas ne taip, bet niekada apie tai neužsiminė. Moters vaikai apie retą motinos sveikatos būklę sužinojo tik po jos mirties, kai kūnas buvo padovanotas moksliniams tyrimams.

 Moteris visą gyvenimą nė nenutuokė, kad jos vidiniai organai buvo išsidėstę kitaip nei daugumos žmonių.<br> 123rf nuotr.
 Moteris visą gyvenimą nė nenutuokė, kad jos vidiniai organai buvo išsidėstę kitaip nei daugumos žmonių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 6:33 AM, atnaujinta Apr 12, 2019, 2:00 PM

Rose Marie Bentley buvo uoli plaukikė, užaugino 5 vaikus, padėjo vyrui plėtoti verslą ir sulaukė 99 metų. Tik po jos mirties medicinos studentai atrado, kad visi jos vidaus organai, išskyrus širdį, buvo išsidėstę ne taip, kaip turėtų.

Šis retos būklės atradimas buvo stulbinantis. Medikai labiausiai buvo nustebę tuo, kad Rose tiek ilgai išgyveno. Anot Amerikoje esančio Oregono sveikatos ir mokslo universiteto, paprastai asmenys, turintys situs inversus su levokardija, dažnai susiduria su gyvybei pavojingomis širdies ligomis ir kitokiais sutrikimais.

Tokia išvada buvo padaryta tada, kai Portlando universiteto anatomijos profesoriaus Camerono Walkerio kursas praėjusiais metais nagrinėjo mirusiosios širdį. Jie pastebėjo, kad kraujagyslės buvo skirtingos. Kai jie pravėrė pilvo ertmę, pamatė, kad organai išsidėstę klaidingose pusėse.

Profesorius pasakojo, kad tuo metu jautė „smalsumą, susižavėjimą ir norą ištirti šią medicininę paslaptį – stebuklą, kuris buvo prieš juos“.

Kai jis ištyrė šia liga sergančių žmonių gyvenimo trukmę, nerado jokių dokumentų, kuriuose būtų nurodyta, kad pacientai gyventų ilgiau kaip 73 metus.

Nei Rose, nei jos šeima nė nenutuokė apie šią patologiją, kuri, anot Oregono sveikatos ir mokslo universiteto, pasireiškia tik 1 iš 22 tūkst. asmenų.

Moters dukra Louise Allee prisiminė, kad ji gyveno normalų gyvenimą ir viskas, kuo Rose skundėsi, tebuvo artritas.

Ženklų, kad kas nors su Rose organais ne taip, vis dėlto buvo. Kai moteriai buvo maždaug 50 metų, jai atliko histerektomiją. Tada gydytojai taip pat norėjo pašalinti apendiksą, bet jie negalėjo jo rasti.

Kai Rose prieš dešimtmetį buvo pašalinta tulžies pūslė, organas buvo visai priešingoje pusėje, tačiau, kaip Louise sakė, niekas apie tai nepranešė ir todėl ji labai nustebo.

Rose sutiko padovanoti savo kūną vieninteliam Oregone esančiam akademiniam sveikatos centrui, žinomam kaip Oregono sveikatos ir mokslo centras.

„Tai labai svarbus atvejis, kuris suteikė mums galimybę kalbėti apie tai, kaip svarbu, kad būsimi gydytojai atkreiptų dėmesį į subtilias pacientų anatomines variacijas. Nespręskite apie knygą iš jos viršelio, verčiau visada pasitikrinkite“, – sakė C.Walkeris.

Rose dukra pridūrė, kad jos motina apsidžiaugtų sužinojusi, jog jos kūnas padeda kitiems mokytis.

„Ji būtų pamaloninta sužinojusi, kad ji gali išmokyti kitus kai ko neįprasto. Tėtis (Jamesas mirė prieš 15 metų) taip pat būtų norėjęs tai žinoti, kad galėtų ją paerzinti“, – atsakė dukra.

Parengta pagal „The Guardian“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai