Tai pražudė ryškiausias muzikos žvaigždes ir toliau šienauja gyvybes

Tokių muzikos žvaigždžių kaip Prince'o, Tomo Petty ir Maco Millerio staigios mirtys sukrėtė pasaulį ir to priežastis viena – fentanilis. Visų mirusiųjų kūnuose rasta šios medžiagos.

Tokių muzikos žvaigždžių kaip Princo, Tomo Petty ir Maco Millerio staigios mirtys sukrėtė pasaulį ir to priežastis viena – fentanilis.<br>Scanpix/Reuters ir Scanpix/APF nuotr.
Tokių muzikos žvaigždžių kaip Princo, Tomo Petty ir Maco Millerio staigios mirtys sukrėtė pasaulį ir to priežastis viena – fentanilis.<br>Scanpix/Reuters ir Scanpix/APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2019, 7:20 PM, atnaujinta May 6, 2019, 7:21 PM

JAV vyriausybė galėtų pradėti priskirti opioidinį vaistą fentanilį prie masinio naikinimo ginklų, siekdama pagerinti cheminės medžiagos kontrolę.

Daugiau kaip 18 tūkst. amerikiečių mirė nuo fentanilio perdozavimo 2016 m., mirčių skaičius išaugo daugiau nei tūkstančiu procentų, lyginant su 2011 m. (1,6 tūkst. mirčių).

Vaistas, kuris gali būti švirkščiamas ar vartojimas tabletėmis, gali būti 100 kartų stipresnis už morfiną, iš pradžių buvo skirtas gydyti ekstremalius vėžio skausmus.

Tačiau pastaraisiais metais jis vis dažniau pradėtas vartoti kaip narkotikas. Nuo jo žuvo tūkstančiai žmonių, nepakankamai įvertinusių jo stiprumą.

Tėvynės saugumo departamentas žurnale „Task & Purpose“ skelbė, kad fentanilio priskyrimas prie cheminių ginklų gali suteikti vyriausybei daugiau galių kontroliuoti jo vartojimą.

Muitinės pareigūnai ir FTB gali lengviau apieškoti asmenis savo šalies pasienyje, o teismai gali paskirti sunkesnes nuobaudas prekiautojams ir kontrabandininkams.

Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamento (angl. The United States Department of Homeland Security (DHS)) vasario mėn. pranešime teigiama, jog yra „bendras sutarimas, kad fentanilis, vartojamas neatsakingai, yra cheminė medžiaga, galinti nusinešti daug aukų“.

Manoma, kad šiai nuomonei galėtų pritarti JAV kariuomenės vadas Lotynų Amerikoje; Meksika yra pagrindinis fentanilio šaltinis JAV.

Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamento asistentas kovai su masinio naikinimo ginklais, Jamesas McDonnellas, pranešime sakė, kad vaistas gali būti „ginklas masinėms aukoms“.

Jis rašė: „2018 m. liepos mėn. FTB masinio naikinimo ginklų direktoratas įvertino, kad „... fentanilis yra alternatyva ekstremistų ar nusikaltėlių ginklams“.

Fentanilis yra sintetinis vaistas, kuris yra toks stiprus, kad jis padeda vėžiu sergantiems pacientams, kai morfinas būna per silpnas ir skausmo nenumalšina.

Kadangi jis yra pagamintas laboratorijoje, o ne iš aguonų, kaip heroinas, jis tapo pigesnis ir lengviau prieinamas, nes jis gali būti gaminamas bet kur.

Narkotikų testai ir autopsijos JAV nustatė, kad vaistas taip pat maišomas su kitomis neteisėtomis medžiagomis, įskaitant kokainą ir oksitodoną, kad jie taptų stipresni.

Kiti fentanilį vartoja gryną, nes jiems jau yra išsivysčiusi heroino tolerancija.

Vyrai tris kartus dažniau nei moterys miršta nuo perdozavimo, o mirčių atvejai tarp 25–34 metų amžiaus ispanų, juodaodžių amerikiečių augo sparčiausiai.

JAV teisingumo departamentas praėjusią savaitę pranešė apie 60 žmonių, įskaitant gydytojus, slaugytojus ir vaistininkus, kurie išrašė nelegalius receptus.

Saugumo departamentas (angl. DOJ) skelbė, kad buvo parašyti tūkstančiai receptų, kurie lėmė tautos sukilimą bei susirūpinimą dėl opioidų vartojimo mąsto. 

Daugelis asmenų, patrauktų baudžiamojon atsakomybėn, buvo iš Apalačų regiono (Šiaurės Amerika), į kurį įeina Virdžinija, Vakarų Virdžinija, Ohajas, Kentukis, Alabama ir Tenesis.

Vienas daktaras iš Alabamos imdavo iš narkomanų po 50 JAV dolerių per mėnesį už pakartotinius receptus opioidams.

JAV buvo sukrėsta dešimtmetį trukusios masinės priklausomybės proveržio, kuris daugiausia susijusęs su receptiniais opioidiniais skausmą malšinančiais vaistais.

Pagal ligų kontrolės centrus, 2017 m. daugiau kaip 70 tūkst. amerikiečių mirė nuo narkotikų perdozavimo, daugiausia dėl opioidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.