Sveikatos ministrė: „Leiskite žmonėms rūkyti, gerti ir valgyti raudoną mėsą!“

Neseniai paskirta Norvegijos sveikatos ministrė visus sutrikdė, pareikšdama, kad žmonėms reikėtų leisti valgyti raudoną mėsą, rūkyti ir geri „kiek tik jie nori“.

Nauja Norvegijos sveikatos ministrė ragino nedrausti žmonėms valgyti mėsos.<br>123rf nuotr.
Nauja Norvegijos sveikatos ministrė ragino nedrausti žmonėms valgyti mėsos.<br>123rf nuotr.
Naujoji Norvegijos sveikatos ministrė Sylvi Listhaug taip pat pastebėjo, kad rūkoriai priversti jaustis tarsi parijai – vienos žemiausių Indijos neliečiamųjų kastų nariai.<br> Scanpix/Reuters nuotr. 
Naujoji Norvegijos sveikatos ministrė Sylvi Listhaug taip pat pastebėjo, kad rūkoriai priversti jaustis tarsi parijai – vienos žemiausių Indijos neliečiamųjų kastų nariai.<br> Scanpix/Reuters nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2019, 9:04 PM

Sylvi Listhaug taip pat pastebėjo, kad rūkoriai priversti jaustis tarsi parijai – vienos žemiausių Indijos neliečiamųjų kastų nariai.

Populistiškai nusiteikusi politikė, nusistačiusi prieš imigraciją, naująja sveikatos ministre buvo paskirta penktadienį, praėjus metams, kai ji buvo priversta atsistatydinti dėl problemų, susijusių su saugumu.

Kritikų teigimu, S.Listhaug labai miglotai supranta, kas yra visuomenės sveikata.

„Mano požiūris į visuomenės sveikatą yra labai paprastas. Neplanuoju tapti moraline policininke ir nesakysiu žmonėms, kaip gyventi, bet ketinu padėti jiems surasti informaciją, kuri suformuotų sprendimų priėmimo pagrindą“, – pirmadienį duodama interviu Norvegijos transliuotojui NRK sakė ministrė.

S.Listhaug pridūrė: „Žmonėms reikėtų leisti rūkyti, gerti ir valgyti tiek raudonos mėsos, kiek nori. Valdžia gal ir norėtų skleisti informaciją apie tai, bet manau, kad žmonės pakankamai daug žino patys, kas yra sveika, o kas ne“.

Buvusi rūkorė S.Listhaug taip pat pastebėjo, kad rūkantieji priversti jaustis it kokie parijai.

„Manau, daug rūkorių jaučiasi, kaip parijai. Taigi jie jaučiasi, tarsi turėtų rūkymą slėpti ir, mano galva, tai yra kvaila. Nors rūkymas nėra gerai, nes tai – žalinga, suaugusieji turi patys nuspręsti, ką jiems daryti.

Vienintelis dalykas, ką mes, kaip Vyriausybė, turime padaryti, suteikti informaciją, kad žmonės galėtų daryti sąmoningus pasirinkimus. Štai kodėl turėtume, be kita ko, dabar sugalvoti tabako strategiją, kuri padėtų apsaugoti jaunus žmones nuo noro pradėti rūkyti ir dažnai paskatintų daugiau suaugusiųjų tai mesti“.

S.Listhaug teigimu, vienišiai rūkoriai dabar yra retas reiškinys. Dažniau tai daroma kompanijose.

Norvegijos vėžio asociacijos generalinė sekretorė Anne Lise Ryel sakė, kad S.Listhaug komentarai kelia potencialią grėsmę visuomenės sveikatai.

„Daug kas laikysis to, ką ji sako. Dėl to visuomenės sveikata bus nublokšta dešimtmečius į praeitį“, – NRK komentavo A.L.Ryel.

Sveikatos ministrė, kurios dešiniųjų sparno partija „Progress Party“ yra viena iš keturių, sudarančių Vyriausybės koaliciją, vadovaujamą Konservatorių partijos, ne pirmą sykį pasižymėjo kontroversiškais poelgiais.

Pernai ji buvo priversta atsistatydinti po to, kai apkaltino Darbo ir Krikščionių demokratų partijas keliant „teroristų teises“ aukščiau nacionalinio saugumo, nes šios partijos padėjo sužlugdyti įstatymo projektą, kuris būtų suteikęs valstybei teisę atimti Norvegijos pilietybę įtariamiems terorizmu ar prisijungusiems prie užsienio karinių grupių nariams.

Krikščionys demokratai, kurie tuo metu nepriklausė Ministrų kabinetui, grasino sužlugdyti vyriausybę, jei S.Listhaug neatsistatydins.

2016 metais politikė tapo pajuokos objektu, nes iš gelbėjimosi valties šoko į Viduržemio jūrą, siekdama patirti, ką reiškia būti pabėgėliu.

Parengta pagal BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.