Nusprendusi pasiskiepyti nuo tymų vilnietė susidūrė su netikėtumu

Skiepijimasis tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcina šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau negu dvigubai, tad skiepų gydymo įstaigose tiesiog ėmė trūkti. Tuo neseniai įsitikino vilnietė Sigita.

Skiepijimasis tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcina šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau negu dvigubai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Skiepijimasis tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcina šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau negu dvigubai.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Skiepijimasis tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcina šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau negu dvigubai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skiepijimasis tymų, epideminio parotito ir raudonukės (MMR) vakcina šiemet, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau negu dvigubai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-05-21 15:56, atnaujinta 2019-05-21 16:19

„Aš niekada nesirgau tymais, o ir mano amžius yra toks, kad tikrai negalėjau būti skiepyta. Supratusi, kad galiu neturėti imuniteto, dėl tymų protrūkio nusprendžiau pasiskiepyti, kad ir už pinigus“, – pasakojo Sigita.

Tačiau net ir apėjusi kelias gydymo įstaigas moteris visur išgirdo tą patį, kad MMR vakcinos nebėra. Maža to, ji girdėjo kalbant, kad net ir rizikos grupėms priskiriamiems asmenims skiepų nuo tymų pradėjo trūkti.

Ar tai gali būti tiesa, pasiteiravau Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Visuomenės sveikatos specialistės Kristinos Žukauskaitės.

– Ar šiuo metu Lietuvoje įmanoma gauti mokamų vakcinų nuo tymų?

– Pažymėtina, kad dėl šiuo metu Europos šalyse vykstančių tymų protrūkių MMR vakcinos paklausa viršija pasiūlą, todėl skiepijimams skirtos vakcinos, už kurią moka gyventojai ar darbdaviai, tiekimas nėra pakankamas ir pastovus.

Dėl galimybės pasiskiepyti reikėtų teirautis savo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar kai kuriose privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

– Ar yra žinoma, kiek žmonių jau pasiskiepijo nuo tymų?

– Analizuojant besiskiepijančių asmenų duomenis nustatyta, kad per 2019 m. sausio–balandžio mėn. nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės tiek vaikų, tiek suaugusių asmenų pasiskiepijo ženkliai daugiau. Iš viso šiemet pasiskiepijo 28 tūkst. 061 asmenuo. Iš jų vaikų iki 17 m. buvo paskiepyta 19 tūkst. 042, 18 m. ir vyresnių asmenų – 9 tūkst. 019.

O per 2018 m. sausio–balandžio mėn. paskiepyta buvo 13 tūkst. 553 asmenys: vaikų iki 17 m. – 13 tūkst. 261, 18 m. ir vyresnių – 292.

Padaugėjo ir pasiskiepijusių nuo erkinio encefalito.

019 m. sausio– balandžio mėn. vaikų ir suaugusių asmenų grupėse nuo erkinio encefalito iš viso buvo įskiepyta 68 tūkst. 491 vakcinos dozė, o 2018 m. sausio–balandžio mėn. – 45 tūkst. 751 dozė.

– Ar užtenka skiepų jautriausioms visuomenės grupėms: vaikams, pedagogams, medikams, turėjusiems sąlyti su sergančiaisiais tymais, ir kitiems?

– Šiuo metu valstybės lėšomis tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina skiepijami vaikai pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių (pirmoji dozė 15-16 mėn., antroji – 6-7 m.) ir turėję sąlytį su tymais sergančiu asmeniu, kurie turi būti paskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio.

Kol kas MMR vakcinos skiriamos tik šioms dviem grupėms skiepyti ir jų atsargos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vakcinų sandėlyje yra pakankamos.

Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų apsauga nuo tymų darbo vietoje (darbuotojų skiepijimu) turi pasirūpinti darbdavys, vykdydamas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. spalio 14 d. įsakymą Nr. V-716 „Dėl darbuotojų, kurie skiepijami darbdavio lėšomis, profesijų ir pareigybių sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 155-5664).

– Žinau, kad turite savotišką tymų pagalbos liniją. Ar ji populiari? Dėl kokių klausimų daugiausia sulaukiate skambučių?

– Tymų skiepų linija tymų protrūkio metu sulaukė labai didelio visuomenės ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų susidomėjimo.

Dažniausiai gyventojai domėjosi, ar turi imunitetą nuo tymų, kur ir kaip galėtų išsitirti dėl imlumo tymams, kur galėtų pasiskiepyti, tikslinosi dėl kraujo tyrimo rezultatų interpretavimo, daug klausimų sulaukėme iš asmenų, turėjusių sąlytį su tymais sergančiais asmenimis.

Taip pat domėjosi, ar galima skiepytis nėščiosioms, žindančioms moterims, ar pasiskiepiję nuo tymų galėtų užkrėsti su juo kontaktuojančius asmenis ir kt.

– Priminkite, kaip sužinoti suaugusiam žmogui, ar jis turi tinkamą imunitetą?

– Neimliu tymams laikomas asmuo, kuris turi: 1) įrašus apie skiepijimus tymų komponentą turinčia vakcina; 2) serologinio tyrimo teigiamus rezultatus; 3) įrašus apie persirgtus tymus.

Jei asmuo nežino, ar sirgo tymais, ar buvo skiepytas nuo tymų, jis turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins ankstesnę skiepijimo būklę, persirgtas ligas, šiuo atveju – tymus ir, jei reikia, nukreips atlikti kraujo tyrimo dėl imlumo tymams (ši paslauga bus mokama, o tyrimo rezultato laikotarpis priklauso individualiai nuo laboratorijos, kurioje asmuo šį tyrimą atliko) arba rekomenduos pasiskiepyti nuo tymų.

– Koks šiemet yra sergamumas tymais ir erkiniu encefalitu?

– 2019 m. sausio 1–gegužės 21 d. Lietuvoje iš viso užregistruoti 642 tymų atvejai.

Pagal gyvenamąją vietovę daugiausia tymų atvejų registruota Kauno (350 atv.) ir Vilniaus (214 atv.) administracinėse teritorijose.

Tymai diagnozuoti 154 vaikams ir 488 suaugusiems asmenims. Jauniausias asmuo, kuriam nustatyta tymų diagnozė, – 4 mėn., vyriausias – 78 m. asmuo.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pirmas erkinio encefalito (toliau – EE) atvejis šiemet užregistruotas balandžio viduryje. Iš viso šiemet Lietuvoje EE susirgo keturiolika asmenų nuo 35 iki 73 m. Užsikrėtusiųjų yra Vilniaus, Utenos, Švenčionių, Varėnos, Kauno rajonuose, Palangoje. Pernai didžiausias sergamumas EE registruotas Utenos apskrityje.

Pernai EE Lietuvoje susirgo 384 asmenys, 2 iš jų mirė.

Vakcinos nuo tymų jau nupirktos

Vakcinų nuo tymų Lietuvoje turėtų netrukus vėl atsirasti.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) gegužės 18 d. išplatino pranešimą, kad nupirko vakcinų nuo tymų. Pirmosios vakcinos dozės Lietuvą turėtų pasiekti jau netrukus – birželio mėnesį.

Šįkart įsigyti vakcinai nuo tymų, epideminio parotito, ir raudonukės prireikė beveik 800 tūkst. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų.

„Vakcinų nuo tymų šįkart nupirkta net 120 tūkst. dozių. Skaičiuojama, jog šio kiekio turėtų pakakti maždaug dvejiems metams“, – pranešime spaudai sakė VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

VLK primena, kad šiuo metu Lietuvoje PSDF biudžeto lėšomis nuo tymų skiepijami vaikai bei kontaktą su sergančiuoju turėję žmonės – jiems už vakciną papildomai mokėti nereikia.

Nuo tymų PSDF biudžeto lėšomis vaikai skiepijami du kartus: 15–16 mėn. ir 6–7 m. amžiaus. Tėvams su vaiku reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kur vaikas yra priregistruotas. Kadangi vakcina trivalentė – skiepijant nuo tymų, vienu kartu paskiepijama ir nuo epideminio parotito, ir raudonukės (MMR).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.