Perskaitykite ir išmokite lyg maldą: kaip padėti žmogui, staiga kritusiam be sąmonės

Po to, kai antradienį vienoje sostinės gatvių netikėtai sustreikavo žurnalisto Giedriaus Drukteinio (49 m.) širdis, jam padėti norėjo ne vienas praeivis, tačiau paaiškėjo, kad jie nežinojo, kaip tai daryti. 

Spausti krūtinės ląstą reikia su maždaug 50 kg svorio jėga. <br> 123rf nuotr.
Spausti krūtinės ląstą reikia su maždaug 50 kg svorio jėga. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 5:47 PM, atnaujinta May 29, 2019, 5:57 PM

„Viena apklausa atskleidė: daug žmonių norėtų padėti nelaimės ištiktam žmogui, bet nežino, kaip“, – sakė Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos pirmosios pagalbos skyriaus instruktorė Emilija Skripkaitė. 

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lrytas TIESIOGIAI“ viešėjusi instruktorė žurnalistei Liucijai Lenkauskaitei parodė, kaip padėti žmogui, be aiškios priežasties praradusiam sąmonę. 

„Nelaimingi atsitikimai – kasdienybė. Vakar nelaimė ištiko žinomą žmogų, šiandien gali užklupti jus, kaimyną ar artimąjį. Tiesiog kiekvienas turime mokėti teikti pirmąją pagalbą – tai kiekvieno mūsų pareiga“, – kalbėjo instruktorė. 

Pirmiausia – skambutis numeriu 112

Ką turėtų prisiminti žmogus, šalia kurio kitas krito be sąmonės?

„Jeigu žmogus yra be sąmonės, nereaguoja į jūsų veiksmus ar žodžius, iškart skambinkite pagalbos numeriu 112. Jeigu turite žinių, galite patys įvertinti žmogaus kvėpavimą ir nutarti, ką daryti toliau. Jeigu to nežinote, bendrosios pagalbos centro dispečerės visada telefonu pataria ir pamoko, ką ir kaip daryti“, – teigė E.Skripkaitė.

Kaip patikrinti, ar žmogus yra be sąmonės, ar jis kvėpuoja?

Instruktorės teigimu, jeigu žmogus nereaguoja į balsą, pajudinimą už pečių – iš karto aišku, kad jam negerai ir dėl vienų ar kitų priežasčių jis yra be sąmonės. 

Reikėtų atsiminti ir tai, kad kai žmogus yra be sąmonės, jis yra visiškai atsipalaidavęs, taip pat atsipalaidavęs ir liežuvis, kuris gali būti užvėręs kvėpavimo takus. Juos reikia atverti – atlošti galvą atgal. Tuomet liežuvio šaknis pakyla, žmogus gali kvėpuoti. 

Ar gaivinant žmogų galima jį judinti? 

„Žmogaus negalima judinti, jeigu įtariame, jog jis patyrė stuburo traumą. Taip nutinka autoįvykiuose, iškritus iš didelio aukščio ar po nesėkmingo šuolio į vandens telkinį. Tokiu atveju reikėtų įtverti galvą, kad ji nejudėtų ir išlaikytų tiesią poziciją.

Bet jeigu matome, kad žmogaus gyvybė gęsta, kvėpavimas dingsta, reikia daryti krūtinės ląstos paspaudimus ir įkvėpimus“, – sakė instruktorė. 

Nežinant priežasčių, kodėl žmogus yra be sąmonės, nereikėtų gaišti laiko ir skaičiuoti pulso ar stebėti kitų funkcijų. Tik įvertinti kvėpavimą, kuris yra labai glaudžiai susijęs su širdies veikla.

30 paspaudimų – vienas įkvėpimas

Kaip atliekamas širdies masažas ir žmogaus gaivinimas?

Pirmiausia reikėtų susirasti krūtinkaulio vietą, kurioje reikėtų spausti. Ji yra toje vietoje, kur susikerta krūtinkaulio linija su linija, išvesta tarp spenelių. 

„Iš tiesų širdis yra krūtinės ląstos viduryje, tik šiek tiek pasvirusi į kairę, todėl būtent toje vietoje reikia daryti paspaudimus. Dėkite delną, jį prispauskite kita ranka ir ištiestomis rankomis atlikite 30 intensyvių paspaudimų. 

Po to atloškite galvą, užspauskite nosį ir įpūskite taip, kad pakiltų krūtinės ląsta. Tam užtenka ir vienos sekundės“, – mokė E.Skripkaitė. Po įkvėpimo vėl darykite 30 paspaudimų.

Jei gaivinamas svetimas žmogus, galima naudoti gaivinimo kaukes, kurios parduodamos vaistinėse. 

Pasak instruktorės, spausti krūtinės ląstą reikia su maždaug 50 kg svorio jėga: „Geriau paspausti stipriau, nei per silpnai“.  

Mokymai – ir grupėse, ir pavieniams asmenims

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija noriai bendradarbiauja su mokyklomis, supažindina moksleivius su tuo, kaip teikti pirmąją pagalbą nukentėjusiam žmogui.

Kaip pastebėjo E.Skripkaitė, tuo domisi ir vyresni žmonėms, ypač patyrę nelaimę ar susidūrę su situacija, kai nežinojo, kaip padėti kitam. 

Norintys išmokti teikti būtinąją pagalbą gali kreiptis į Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos skyrius ar kitas institucijas bei įstaigas. Raudonajame Kryžiuje mokytis pirmosios pagalbos pagrindų galima ir grupėmis, ir pavieniams asmenims. Mokymai asmeniui kainuoja apie 25 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.