Insultas pakerta ir jaunus žmones: štai ką svarbu prisiminti

Kovo mėnesį serialo „Beverli Hilsas, 90210“ žvaigždė Luke'as Perry mirė, kaip sakė jo atstovas, po „sunkaus insulto“. Atlikėjui tuo metu buvo tik 52 metai.

 Kiti galimi insulto simptomai: staigus nutirpimas, sumišimas, regėjimo, vaikščiojimo problemos bei galvos skausmas.<br> 123rf nuotr. 
 Kiti galimi insulto simptomai: staigus nutirpimas, sumišimas, regėjimo, vaikščiojimo problemos bei galvos skausmas.<br> 123rf nuotr. 
Kovo mėnesį serialo „Beverli Hilsas, 90210“ žvaigždė Luce'as Perry mirė, kaip sakė jo atstovas, po „sunkaus insulto“.<br> Scanpix/Reuters nuotr. 
Kovo mėnesį serialo „Beverli Hilsas, 90210“ žvaigždė Luce'as Perry mirė, kaip sakė jo atstovas, po „sunkaus insulto“.<br> Scanpix/Reuters nuotr. 
Režisierius Johanas Singletonas taip pat neseniai mirė nuo insulto. Žinomam kino kūrėjui buvo 51 metai.<br> Scanpix/Reuters nuotr. 
Režisierius Johanas Singletonas taip pat neseniai mirė nuo insulto. Žinomam kino kūrėjui buvo 51 metai.<br> Scanpix/Reuters nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-06-17 11:31, atnaujinta 2019-06-17 18:43

Režisierius Johanas Singletonas taip pat neseniai mirė nuo insulto. Žinomam kino kūrėjui buvo 51 metai.

1991 m. J.Singletonas debiutavo filmu „Pietinio kvartalo vyrukai“, už kurį buvo nominuotas Oscarui, kaip geriausias režisierius. Jis tapo jauniausiu nominuotu Oscarui ir pirmuoju afroamerikiečių rašytoju-režisieriumi.

„Amerikos insulto asociacijos“ duomenimis, insultas yra penkta tarp ligų, dėl kurių daugiausia mirštama ir pagrindinė neįgalumo priežastis JAV. Tačiau J.Singletono ir L.Perry mirtys vis dėlto nustebino žmones.

Nors insultas ištinka daugiausia vyresniems nei 65 metų žmonėms, ši liga gali pakirsti bet kuriame amžiuje.

Remiantis ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) duomenimis, insulto rizika po 55-erių metų kas dešimtmetį dvigubėja. Insulto atvejų jaunesniems nei 45 metų amžiaus žmonėms pasireiškia iki 10 proc. 

Insultas ištinka, kai kraujo aprūpinimas smegenyse užblokuojamas kraujo krešuliu arba, kai praplyšta smegenyų kraujagyslė. Taip atsitikus, dalis smegenų negali gauti kraujo, deguonies ir maistinių medžiagų ir ji nuo pažeidimo miršta.

Anot Amerikos insulto asociacijos, išeminis insultas – dažniausiai pasitaikantis insulto tipas, sudarantis iki 87% visų atvejų. Toks insultas ištinka, kai dalis smegenų negauna kraujo dėl krešulio ar arterijos užsikimšimo. 

Hemoraginių insultų priežastis – kraujagyslių plyšimai ir kraujavimas į smegenis. Pereinamieji išeminiai priepuoliai (TIA) yra „mini insultai“, kuriuos sukelia neseniai susidarę krešuliai. Pastarieji laikomi įspėjamaisiais insultais ir į juos turėtų būti žiūrima rimtai.

Insulto simptomai

Svarbiausia, laiku atpažinti insulto požymius ir spėti gauti skubią pagalbą. Amerikos insulto asociacija perspėja, kad reikėtų kuo greičiau kreiptis į medikus, jei: matote veido suglebimą, rankų silpnumą ar pradėjote neaiškiai kalbėti. 

Kiti galimi insulto simptomai: staigus nutirpimas, sumišimas, regėjimo problemos, vaikščiojimo problemos bei galvos skausmas.

Insulto rizikos veiksniai

Yra keletas mums žinomų rizikos veiksnių, tokių kaip amžius, lytis, rasė bei medicinos istorija.

Moterims kyla didesnė rizika nei vyrams, o afroamerikiečiams didesnė nei baltaodžiams iš dalies dėl dažniau pasitaikančio aukšto kraujospūdžio, diabeto ir nutukimo. Šeimoje pasitaikę insulto atvejai, praeinanti išeminė ataka (TIA) bei širdies priepuolis taip pat padidina insulto tikimybę.

Tačiau galite kai ką padaryti, kad sumažintumėte insulto tikimybę. Šie rizikos veiksniai turi įtakos insulto rizikai:

  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Rūkymas
  • Diabetas
  • Dieta, kurioje vartojama daug sočiųjų riebalų, trans-riebalų, cholesterolio, druskos, taip pat – suvartojamas didelis kalorijų kiekis
  • Fizinis neveiklumas
  • Didelis cholesterolio kiekis
  • Nutukimas

Taigi, nesvarbu, kokio amžiaus būtumėte, sveikai maitindamiesi bei išlikę aktyvūs, galite sumažinti insulto riziką.

Parengta pagal mnn.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.