Profesorius pasidalijo JAV patirtimi, kaip net ketvirtadaliu sumažinti sergamumą plaučių uždegimu

Apie plaučių uždegimo grėsmę Lietuvoje yra kalbama mažai, nors šia liga sergama taip pat dažnai kaip ir gripu. Lietuvoje visi žino apie skiepus nuo gripo, tačiau retas girdėjo, kad galima pasiskiepyti ir nuo kas trečią plaučių uždegimą sukeliančio pneumokoko (Streptococcus pneumonia).

 Plaučių uždegimas Lietuvoje nusineša gerokai daugiau gyvybių, negu gripas.<br> 123rf nuotr.
 Plaučių uždegimas Lietuvoje nusineša gerokai daugiau gyvybių, negu gripas.<br> 123rf nuotr.
Skiepai nuo pneumokokinės infekcijos padeda sumažinti ir plaučių uždegimo atvejus.<br> 123rf nuotr.
Skiepai nuo pneumokokinės infekcijos padeda sumažinti ir plaučių uždegimo atvejus.<br> 123rf nuotr.
 Apie JAV patirtį papasakojo Vilniuje viešėjęs ir 4-ajame Baltijos pediatrų kongrese pranešimą skaitęs Bostono universiteto medicinos mokyklos bei Masačuseto visuomenės sveikatos pediatrijos ir epidemiologijos profesorius S.I.Peltonas.<br> T.Bauro nuotr.
 Apie JAV patirtį papasakojo Vilniuje viešėjęs ir 4-ajame Baltijos pediatrų kongrese pranešimą skaitęs Bostono universiteto medicinos mokyklos bei Masačuseto visuomenės sveikatos pediatrijos ir epidemiologijos profesorius S.I.Peltonas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 25, 2019, 10:40 AM

Higienos instituto duomenimis, 2018 metais gripu susirgusių suaugusiųjų mūsų šalyje buvo 46 030, o plaučių uždegimu – 46 735.

Dėl gripo į ligonines pernai buvo paguldyti 958 asmenys, dėl plaučių uždegimo – net 14 463.

Mirčių statistika irgi iškalbinga: dėl gripo sukeltų komplikacijų 2018 metais mirė 22 žmonės, o plaučių uždegimas nusinešė 646 gyvybes.

Pneumokokas sukelia ir daugybę kitų grėsmingų ligų, tokių kaip ausų uždegimas, meningitas ar net sepsis.

Ši infekcija ypač pavojinga vaikams iki penkerių metų ir vyresniems nei 65 metų suaugusiesiems, o patikimiausiai nuo jos saugo skiepai.

Įdomu tai, kad skiepijant kūdikius konjuguota pneumokokinės infekcijos vakcina ne tik vaikai tampa atsparūs šiai infekcijai – pastebimas ir kolektyvinis efektas.

Tai įrodo JAV pavyzdys. Šioje šalyje nuo pneumokokinės infekcijos kūdikiai skiepijami jau kone du dešimtmečius. Per tą laiką gerokai sumažėjo pneumokokinės infekcijos atvejų ne tik tarp vaikų, bet ir tarp neskiepytų suaugusiųjų, nes susiformavo kolektyvinė apsauga.

Apie gerąją JAV patirtį papasakojo neseniai Vilniuje viešėjęs ir 4-ajame Baltijos pediatrų kongrese pranešimą skaitęs Bostono universiteto medicinos mokyklos bei Masačuseto visuomenės sveikatos pediatrijos ir epidemiologijos profesorius Stephenas I.Peltonas.

Anot profesoriaus, JAV vaikai nuo pneumokokinės infekcijos pradėti skiepyti dar 2000 metais. Vakcina apsaugo nuo pavojingiausių pneumokokų serotipų, kurie Šiaurės Amerikoje ir Europoje sukelia daugiausia ligų.

Pirmaisiais gyvenimo metais vaikams suleidžiamos trys vakcinos dozės: pirmoji – sulaukus 2 mėnesių, antroji – 4 mėnesių, trečioji – 6 mėnesių. Taip paskiepijama 90 procentų JAV kūdikių. 12–15 mėnesių vaikai gauna ketvirtąją – sustiprinančiąją – dozę. Ja paskiepijami 85 procentai JAV vaikų.

„Sustiprinančioji dozė yra labai svarbi. Ji sukelia gerokai aukštesnį antikūnų lygį, nes 1 metų vaiko imuninė sistema yra geresnė nei 2 mėnesių kūdikio, tad ir atsakas į skiepus būna geresnis. Turėdamas daugiau antikūnų vaikas kur kas geriau apsaugomas nuo pneumokokokų kolonizacijos, o kartu sukuriamas kolektyvinis imunitetas“, – paaiškino S.I.Peltonas.

Kadangi yra ir daugiau sveikatai grėsmingų pneumokoko serotipų, jau po 2–3 metų JAV turėtų atsirasti vakcinos, padėsiančios apsisaugoti nuo dar daugiau pneumokokų tipų. Tai ypač svarbu žmonėms, kurių imuninė sistema dėl tam tikrų ligų yra labai nusilpusi.

Profesorius pasakojo, kad JAV pradėjus vaikus skiepyti nuo pneumokokinės infekcijos sukėlėjų nauda buvo milžiniška.

„Mes labai sumažinome sergamumą tokiomis ligomis kaip meningitas, sunkus plaučių uždegimas, sumažėjo ausų infekcijų ir su tuo susijusių operacijų skaičius, taip pat pagerėjo ausų ligomis sergančių vaikų gyvenimo kokybė. Pradėjus skiepyti vaikus konjuguota pneumokokinės infekcijos vakcina sumažėjo ir antibiotikų išrašymas, kartu – atsparumo antibiotikams tikimybė. Taigi šios vakcinos nauda yra gerokai didesnė nei tik apsisaugojimas nuo pačių sunkiausių ligų, apie kurias paprastai žmonės pirmiausia pagalvoja kalbėdami apie pneumokoką. Ji turi teigiamą poveikį visai visuomenei, įskaitant išlaidų sumažinimą, gydant įvairias ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų ligas“, – naudą vardijo medikas.

S.I.Peltonas pastebėjo, kad skiepijimas nuo pneumokokinės infekcijos padėjo geriau suprasti ir tai, kaip dažnai ši infekcija sukelia plaučių uždegimą.

Suprasti plaučių uždegimo prigimtį galima dviem būdais: atlikus tyrimus arba paskiepijus visus vaikus pneumokokine vakcina ir stebint, kaip sumažėjo sergamumas.

„Vaikai kosėdami paprastai neišskiria skreplių, kad galėtume gauti pavyzdį tyrimams. Adatų į krūtinę vėlgi nebesime – tai per daug pavojinga. Tad vien tyrimais labai sunku nustatyti, ar pneumoniją sukėlė pneumokokai“, – sakė S.I.Peltonas.

Atsakymas, kaip dažnai pneumoniją sukelia pneumokokai, paaiškėjo pradėjus skiepyti vaikus nuo pneumokokinės infekcijos. Pasirodo, kad dėl skiepų plaučių uždegimo atvejų vaikams sumažėjo net maždaug 25 procentais!

Dėl konjuguotos pneumokokinės infekcijos vakcinos JAV sumažėjo ir pneumokokų sukelto meningito.

Anksčiau profesoriaus medicininėje praktikoje pneumokokinio meningito atvejų pasitaikydavo kartą per mėnesį. Dabar – vos kartą per metus.

„Meningitą gali sukelti ir meningokokai, ir pneumokokai. Mirštamumas nuo meningokoko sukelto meningito siekia 8–17 procentų, o susirgus pneumokokiniu meningitu fatališka baigtis pasitaiko apie 3–5 procentais atvejų. Tačiau pneumokokinis meningitas yra kur kas dažnesnis. JAV meningokoko sukelta infekcija suserga 1 iš 100 tūkstančių, o pneumokoko – 25–30 iš 100 tūkstančių žmonių“, – pažymėjo S.I.Peltonas.

Jungtinėse Valstijose vakcina nuo pneumokokinės infekcijos skiepijami ne tik vaikai iki 5 metų, bet ir vyresni nei 65 metų suaugusieji, kuriems sulig kiekvienu dešimtmečiu didėja grėsmė susirgti šia infekcija.

Taip pat skiepijami vyresni nei 19 metų asmenys, sergantys įvairiomis ligomis: vėžiu, nefroziniu sindromu, nes dėl to atsiranda imunodeficitas.

Skiepijami ir tie, kurie dėl klausos negalios nešioja kochliarinius implantus arba dėl galvos traumos patyrė cerebrospinalinio skysčio nutekėjimą, siekiant juos apsaugoti, kad bakterijos nepatektų į galvos smegenis.

Kokia yra situacija Lietuvoje

– Lietuvoje kūdikiai nuo pneumokokinės infekcijos valstybės lėšomis skiepijami nuo 2014 metų spalio.

– Kūdikiai skiepijami 3 konjuguotos pneumokokinės vakcinos dozėmis. Pirmosios dvi dozės suleidžiamos 2 ir 4 gyvenimo mėnesiais, trečioji, sustiprinančioji, dozė – 12–15 mėnesiais.

– Kadangi kūdikiai nuo pneumokokinės infekcijos Lietuvoje skiepijami santykinai neseniai, kol kas anksti daryti išvadas, kaip jų skiepijimas veikia sergamumą pneumokokų sukeltomis ligomis tarp kitų amžiaus grupių žmonių.

– Lietuvoje nuo pneumokokinės infekcijos valstybės lėšomis skiepijami ir vyresni nei 2 metų vaikai bei suaugusieji, jeigu jie serga lėtinėmis ligomis pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytą sąrašą. Lietuvoje veikia vadinamoji pneumokokinės vakcinacijos programa rizikos grupių pacientams. Ši programa šalyje vykdoma nuo 2015 metų gruodžio. Pagal tai, kiek į šią programą įtraukta skirtingų lėtinių ligų, Lietuva yra viena iš pirmaujančių šalių Europoje. Pagal minėtąją programą pacientams yra įskiepijama viena konjuguotos pneumokokinės vakcinos dozė, užtikrinanti apsaugą nuo pneumokokinės infekcijos, kurios pagrindinė išraiška suaugusiems yra plaučių uždegimas (pneumonija).

Lietuvos statistikos ir informacijos šaltiniai:

Lietuvos higienos instituto sveikatos statistikos duomenys, www.stat.hi.lt.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, www.ulac.lt

Straipsnis inicijuotas kompanijos „Pfizer“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.