Švietimo ministerija nelinkusi atsisakyti gydytojų pažymų už praleistas pamokas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nelinkusi atsisakyti gydytojų pažymų už praleistas pamokas, kaip siūlo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

ŠMSM laikosi pozicijos, kad, nesukūrus kitokio mokinių nelankymo dėl ligos kontrolės mechanizmo, derėtų toliau išduoti medicininę pažymą. <br> 123rf nuotr.
ŠMSM laikosi pozicijos, kad, nesukūrus kitokio mokinių nelankymo dėl ligos kontrolės mechanizmo, derėtų toliau išduoti medicininę pažymą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2019, 3:02 PM

Nuo rugsėjo atsisakyti praleidimus pateisinančios medicininės pažymos ugdymo įstaigoms SAM siūlo argumentuodama Bendruoju asmens duomenų apsaugos reglamentu.

ŠMSM laikosi pozicijos, kad, nesukūrus kitokio mokinių nelankymo dėl ligos kontrolės mechanizmo, derėtų toliau išduoti medicininę pažymą.

Šią savaitę klausimą svarsčiusio Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje SAM atstovai teigė, kad vien pats tokios pažymos egzistavimas yra duomenų apsaugos reglamento pažeidimas.

Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė tvirtino, jog asmens sveikatos duomenys gali būti tvarkomi tik su sveikata susijusiais tikslais, o pažyma skirta lankomumui žymėti.

„Tai savotiška drausminimo priemonė lankomumo paskatinimui, bet iš esmės tai nėra sveikatos priežiūros paslauga“, – sakė viceministrė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, jog praleistas pamokas galėtų pateisinti tėvai, kaip ir šiuo metu, kai vaikas nelanko mokyklos ne ilgiau kaip tris dienas.

„Ilgai derinom, ilgai kalbėjom, bet bendruomenėj išlieka daug baimių, nepasitikėjimų, galbūt saugumo poreikio, jeigu popierius yra, visi jaučiasi saugūs, ir mokytojai, ir medikai, o tai yra nesąmonė“, – sakė ministras.

Ministerija nurodo, kad atsisakius pažymų medikams sumažės biurokratinio darbo, taip pat eilės, nes dėl tokios pažymos pas gydytoją reikia apsilankyti du kartus – susirgus ir paskutinę ligos dieną, kuomet ji ir išduodama.

Švietimo viceministrė Kornelija Tiesnesytė komiteto posėdyje išsakė poziciją, jog atsisakius pažymų ugdymo įstaigoms vis viena reikėtų sugalvoti mechanizmą, kaip užtikrinti lankomumo kontrolę, pvz., žyma elektroninėje sistemoje.

„Ministerija visada buvo už tai, kad būtų galima nustatyti, ar vaikas išties nelankė mokyklos dėl ligos. Alternatyva galėtų būti varnelė, kurios uždėjimas gydytojui neužtrauktų administracinės naštos, bet užtikrintų, kad mokyklos vaikas nelankė dėl ligos“, – sakė viceministrė.

„Šiuo atveju iš tiesų galbūt būtų galima svarstyti variantą, kad informaciją, jog vaikas sirgo, pateisinti nelankymą, būtų žymima elektronine forma“, – kalbėjo K. Tiesnesytė.

BNS pateiktame komentare ŠMSM nurodo, jog galima svarstyti pratęsti praleistų dienų skaičių, leidžiamų pateisinti tėvams, pvz., iki penkių dienų, bet vaikui sirgus ilgesnį laiką vis viena reikėtų žymos ir medikų.

„Iki šiol vykusiose diskusijose SAM siūlo daugiau pasitikėti tėvais ir ŠMSM su tuo sutinka. Mokyklos savo lankomumo apskaitos tvarkose jau dabar nustato, kad tėvų raštelio užtenka pateisinti neatvykimą į mokyklą iki trijų dienų. Siūloma šį terminą ilginti, pavyzdžiui, iki 5 darbo dienų. ŠMSM nuomone, jeigu vaikas po šio sutartinio termino eina pas gydytoją ir ilgiau lieka gydytis namuose, tai mokykla turi gauti informaciją, kad vaikas lankėsi gydymo įstaigoje“, – teigiama komentare.

Anot ministerijos, mokyklai perteklinės informacijos rinkti nėra nei poreikio, nei teisinio pagrindo, bet „labai svarbu rasti optimalų balansą tarp asmens duomenų apsaugos bei administracinės naštos mažinimo ir pasitikėjimo tėvais“.

Liepos 8 dieną dėl minimų pažymų planuojamas susitikimas SAM, kuriame bus kviečiami dalyvauti mokyklų vadovybių ir mokytojų atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.