Paaiškėjo, kodėl bandymai išgydyti Alzheimerio ligą iki šiol buvo nesėkmingi

Maždaug trečdalis žmonių, kuriems diagnozuota Alzheimerio liga, iš tiesų kenčia dėl vienos demencijos formos, kuri neseniai atrasta. Šis atradimas ne tik suteikė šansą suprasti demencijos priežastis, bet ir paaiškino kodėl bandymai išgydyti Alzheimerio ligą buvo nesėkmingi. 

Atradimas, kad daug žmonių kenčia nuo naujos demencijos formos, vadinamos LATE, atveria galimybes kurti naujus, veiksmingesnius vaistus. <br> 123rf nuotr.
Atradimas, kad daug žmonių kenčia nuo naujos demencijos formos, vadinamos LATE, atveria galimybes kurti naujus, veiksmingesnius vaistus. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-03 12:49

Alzheimerio liga, kuri dažniausiai pasireiškia atminties praradimu ir kitų kognityvinių funkcijų sutrikimu, yra siejama su tokių baltymų kaip amiloidas ir tau kaupimųsi smegenyse.

Farmacijos kompanijos daugelį metų bandė sukurti vaistus, kurie pašalintų šiuos  baltymus iš smegenų; kol kas rezultatai nedžiugina.

Anot naujo tyrimo, paskelbto žurnale „Brain“, vaistai vis dar neišrasti, nes didelė dalis bandymuose dalyvavusių žmonių apskritai neturėjo sutrikimo, jų smegenyse nebuvo minėtųjų baltymų.

Šis sutrikimas atsiranda dėl netinkamo baltymo, atsirandančio smegenyse, vadinamo TDP-43, reguliuojančio genų raišką.

Ištyrus tūkstančius žmonių, eksperimento sumanytojai atskleidė, kad apie ketvirtis bandymo dalyvių, kuriems buvo virš 85 metų, turi pakankamai šio baltymo (TDP-43) smegenyse, kad jis pakenktų atminčiai ir bendram gebėjimui pažinti. 

Nina Silverberg, Alzheimerio ligų centrų programos direktorė, teigė, kad: „Neseniai atlikti Alzheimerio ligos tyrimai leido mums suprasti du dalykus: pirma, ne visi žmonės, kuriuos manėme sergant Alzheimeriu, išties juo sirgo; antra, labai svarbu suprasti kitus demencijos veiksnius“.

Atradimas, kad daug žmonių kenčia nuo naujos demencijos formos, vadinamos LATE, atveria galimybes kurti naujus, veiksmingesnius vaistus. 

Tyrimo bendraautorius Peteris Nelsonas mano, kad turėtų būti atlikta daugiau bandymų, siekiant ištirti šią ligą: „LATE greičiausiai reikalingas kitoks gydymas nei Alzheimeriui, tai turėtų padėti paaiškinti, kodėl kodėl tiek daug vaistų nuo Alzheimerio ligoniams nepadėjo.“

Tyrimo autoriai apgailestauja, kad šiuo metu klinikinei pažangai trukdo diagnostikos priemonių trūkumas. 

Jie teigia, kad prietaisų, galinčių padėti diagnozuoti LATE, atsiradimas labai padidintų galimybę rasti veiksmingą gydymo būdą kelioms skirtingoms demencijos formoms.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.