Tai patyrė kas ketvirtas, bet kalbėti apie tai varžosi: nori situaciją keisti iš esmės

Remiantis statistika, 1 iš 4 asmenų nors kartą patyrė psichikos sveikatos sutrikimų. Jie dažnai lydimi stigmų ir neteisingų prielaidų, kaip „tai ne liga“, patarimų „pailsėk ir praeis“, „psicho“ etikėtės užklijavimu ir daugeliu kitų. Mažinti šias stigmas pasiryžusi naujai susikūrusi psichikos sutrikimų turinčių asmenų ir jų artimųjų asociacija „Diagnozė: jautrumas“.

Remiantis statistika, 1 iš 4 asmenų nors kartą patyrė psichikos sveikatos sutrikimų.<br>123rf nuotr.
Remiantis statistika, 1 iš 4 asmenų nors kartą patyrė psichikos sveikatos sutrikimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2019, 12:42 PM

„Diagnozė: jautrumas“ – asociacija, vienijanti ne tik psichikos sutrikimų turinčiuosius bei jų artimuosius, bet ir jungianti visus psichikos sveikata besidominčius žmones. Apie psichikos sveikatą vis dar nėra lengva ir drąsu kalbėti, todėl ši asociacija ir yra įsteigta tam, kad nebijotume dalintis tuo, kas mumyse yra ypač jautru – išgyvenimais, patirtimi, susijusiais su psichine sveikata,“ – teigia asociacijos narė Justina Braknytė, vaikų ir paauglių psichiatrijos gydytoja rezidentė.

Asociacijos tikslas ne tik šviesti žmones psichikos sveikatos srityje, parodyti gyvenimą iš sergančiojo perspektyvos, bet ir organizuoti šviečiamojo pobūdžio renginius (paskaitas, išvažiuojamuosius mokymus, stovyklas ir t.t.).

„Išvažiuojamieji mokymai, paremti teatriniais metodais ir psichologinėmis sergančiųjų patirtimis, pritraukia visos Lietuvos jaunimą. O paskaitos, kurias veda psichologai, psichiatrai ar psichoterapeutai yra puikus įvadas į gilesnes psichologijos žinias tiems, kurie domisi itin jautriomis temomis. Tokiomis, kaip savižudybių prevencija, priklausomybės ar pan.“ – pabrėžia viena asociacijos steigėjų, idėjos autorė Aistė Bužinskaitė, pati serganti psichikos liga.

Žymiausias asociacijos organizuojamas renginių ciklas – „Jautrūs atradimai“. Šį nemokamą psichologijos paskaitų ciklą, atvirą visam Vilniaus jaunimui, asociacija „Diagnozė: jautrumas“, išaugusi iš socialinės iniciatyvos tokiu pat pavadinimu, jau antrą sezoną iš eilės organizuoja bendradarbiaudama su VAAJC Žalianamis.

Tikimasi, jog ši asociacija sėkmingai prisidės prie stigmų psichikos sveikatos srityje mažinimo, sergančiųjų vienijimo ir psichikos ligų pamatymo kitomis, sergančiųjų, akimis. Tapti šios asociacijos nariu gali kiekvienas sulaukęs 18 metų, pats sergantis psichikos liga ar turintis artimąjį (draugą, giminę, šeimos narį) patiriantį psichikos sutrikimą. Taip pat galima prisijungti savanoriaujant, bendradarbiaujant arba paremiant asociaciją. Daugiau informacijos apie mus rasite Facebook‘o puslapyje „Diagnozė: jautrumas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.