Viniečiui ligoninės darbuotoja pasiūlė: „Jei nori gauti vaistų greičiau, susirk ŽIV“

Andrėjus (37 m.), dirbantis statybose, su pertraukomis heroiną vartojo apie 10 metų, bet nusprendė kovoti su priklausomybe, nes susirado moterį, norėjo sukurti šeimą. 

 Vilnietis teigė negalintis iš niekur kitur gauti šio medikamento, nebent nelegaliu būdu – iš gatvės – tačiau jis tvirtino, kad šio kelio rinktis nenori.<br> 123rf asociatyvi nuotr. 
 Vilnietis teigė negalintis iš niekur kitur gauti šio medikamento, nebent nelegaliu būdu – iš gatvės – tačiau jis tvirtino, kad šio kelio rinktis nenori.<br> 123rf asociatyvi nuotr. 
Vilnietis teigė negalintis iš niekur kitur gauti šio medikamento, nebent nelegaliu būdu – iš gatvės – tačiau jis tvirtino, kad šio kelio rinktis nenori.<br> 123rf nuotr.
Vilnietis teigė negalintis iš niekur kitur gauti šio medikamento, nebent nelegaliu būdu – iš gatvės – tačiau jis tvirtino, kad šio kelio rinktis nenori.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2019, 2:56 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:22 AM

Vyras jau keletą metų gydosi, nevartoja narkotikų, tačiau prieš keletą savaičių privačioje gydymo įstaigoje jam buvo pasakyta, kad dėl neaiškių priežasčių nutrūko vaistų tiekimas, todėl jis kreipėsi į „Respublikinį priklausomybės ligų centrą“, norėdamas gauti medikamentų (heroino pakaitalo), dėl vaistų tiekimo nutraukimo kilusiems nemaloniems kūno pojūčiams apmalšinti.

„RPLC darbuotoja man pasakė, kad skyriaus vedėja atostogose, o ji grįš rugpjūčio 19 d., šiuo metu eilėje laukia 10 žmonių, reiškia, aš 11-liktas. Man buvo pasiūlyta užsirašyti į eilę, tačiau vaistų teks palaukti, nes nėra vietų. 

Dar pasakė, kad jeigu sergu tuberkulioze arba ŽIV – priims be eilės. Ji juokavo, kad jei noriu gauti vaistų greičiau, reikia susirgti ŽIV. Nesuprantu: kažkoks bardakas, gal reikia duoti kyšį ar ką, kad nežiūrėtų pro pirštus“, – piktinosi vyras.

Vilnietis teigė negalintis iš niekur kitur gauti šio medikamento, nebent nelegaliu būdu – iš gatvės – tačiau jis tvirtino, kad šio kelio rinktis nenori.

„Man ši tema kalbėti jau tikrai nusibodo: žmogus nori normaliai dirbti, miegoti, gyventi ir gydytis legaliu būdu. Dabar negaliu išsimiegoti, atgauti jėgų po darbo, nesinori valgyti, jaučiuosi liūdnas. Tikriausiai, kad kankintis teks dar kokį mėnesį“, – sakė Andrėjus.

Pacientų skaičius per didelis

Respublikinio priklausomybės ligų centro Ryšių su visuomene specialistė Morgana Danielė paaiškino, kad  RPLC Vilniaus filiale eilėje laukia apie 10 pacientų. Ambulatorinis skyrius negali priimti be eilės visų besikreipiančiųjų dėl personalo ir finansavimo trūkumo.

Pasak M.Danielės, farmakoterapija heroino pakaitalu yra pirminio lygio paslauga, ją teikia psichikos sveikatos centrai (privalo teikti), už ją apmoka ligonių kasa.

„Dėl šios paslaugos gavimo siūlytume pacientui kreiptis į psichikos sveikatos centrą. Vilniuje šią paslaugą teikia Antakalnio, Šeškinės, Naujininkų, Karoliniškių, Centro, Vilniaus rajono poliklinikos, kurios pavaldžios Vilniaus m. savivaldybei. 

Papildomą informaciją gali suteikti savivaldybės gydytoja. Šią paslaugą teikia Švenčionių, Druskininkų, Kėdainių, Mažeikių, Telšių, Šilutės savivaldybėse esantys psichikos sveikatos centrai“, – teigė specialistė.

M.Danielė tvirtino, kad RPLC Vilniaus filiale heroino pakaitalu norinčių gydytis pacientų eilė nejuda jau beveik metus, nes gydymas yra ilgalaikis ir vietos retai kada atsilaisvina. Šis centas yra priėmęs didžiausią pacientų skaičių, kokį gali aptarnauti ši įstaiga, todėl reikia kreiptis į poliklinikos psichikos sveikatos centrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.