Kai ant kortos – naujagimio gyvybė, tokia rizika yra per didelė

Naujas tyrimas, pristatytas Sorokos medicinos centro Akušerijos ir Ginekologijos departamento pirmininkės Eyal Sheiner, atskleidė, kad kūdikiai, gimę namuose, miršta tris kartus dažniau nei ligoninėje. Šis tyrimas parodo tai, ką jau žinome – ligoninė yra saugiausia aplinka, leidžianti sumažinti trumpalaikę ar ilgalaikę negalią ir mirties riziką.

 Gimdyti saugu ten, kur gausite visą reikiamą pagalbą.<br> P.Lileikio nuotr.
 Gimdyti saugu ten, kur gausite visą reikiamą pagalbą.<br> P.Lileikio nuotr.
 Pastaruosius kelerius metus itin populiarėja gimdymai namuose, vandenyje, voniose.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Pastaruosius kelerius metus itin populiarėja gimdymai namuose, vandenyje, voniose.<br> Lrytas.lt nuotr.
Gimdant namuose reikalinga daugybė saugumą užtikrinančių priemonių.<br> 123rf.com nuotr.
Gimdant namuose reikalinga daugybė saugumą užtikrinančių priemonių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 27, 2019, 1:13 PM, atnaujinta Aug 27, 2019, 2:03 PM

Galima, bet atsargiai

Amerikos Akušerių ir ginekologų koledžas (AAKG) praneša, kad JAV per metus namuose gimsta gimsta apie 35 tūkst. (0,9 proc.) naujagimių. Maždaug ketvirtadalis gimsta neplanuotai ar be priežiūros. 

Moterys, kurios planuoja gimdymą namuose, turėtų būti informuotos, kad toks gimdymas susijęs su daugiau nei dvigubai padidėjusia perinatalinės mirties rizika (1–2 iš 1000) ir trigubai padidėjusia naujagimių traukulių ar neurologinės disfunkcijos rizika (0,4–0,6 iš 1000).

„Nors Amerikos akušerių ir ginekologų kolegija mano, kad ligoninės ir akredituoti gimdymo centrai yra saugiausios gimdymo vietos, kiekviena moteris turi teisę priimti mediciniškai pagrįstą sprendimą dėl gimdymo. Svarbu ir tai, kad moterys turėtų būti informuojamos, jog norint sumažinti perinatalinį mirštamumą ir pasiekti palankų gimimų namuose rezultatą, būtini keli veiksniai. 

Šie veiksniai apima tinkamą kandidatų atranką gimdymams namuose: reikalingi sertifikuoti akušeriai, kurių išsilavinimas ir licencijavimas atitinka Tarptautinės akušerių konfederacijos bendruosius akušerių mokymo standartus, taip pat gydytojai, atliekantys akušerijos paslaugas; turi būti galimybė saugiai ir laiku motiną bei naujagimį transportuoti į netoliese esančias ligonines. 

Akušerinės praktikos komitetas nerekomenduoja gimdyti namuose, kai esama įtarimų, kad gimdant gali kilti komplikacijų, jei anksčiau motinai buvo atlikta cezario pjūvio operacija“ , – pranešė AAKG komitetas.

Ką visa tai reiškia? 

Laimei, dauguma gimdymų pasiseka ir naujagimis gimsta sveikas. Vis dėlto gimdant namuose bet kokia klaida gali tapti mirtina. Tokiais atvejais bet koks pavėlavimas ar kompetencijos stoka gali sukelti ilgalaikę negalią ir netgi mirtį. 

Ligoninėse patyrę specialistai turi įrangą, kuri gali išgelbėti vaiko gyvybę, kai kiekviena sekundė dėl deguonies trūkumo yra gyvybiškai svarbi kūdikio smegenims. Laikas, kol kūdikis iš namų bus pervežtas į ligoninę, gali padaryti neatitaisomos žalos, o prentaliniu laikotarpiu nepastebėtos nedidelės kūdikio problemos gali tapti katastrofiškomis.

Rizika yra per daug didelė, nes ant kortos – naujagimio gybybė.

Neįtikėtina medicinos pažanga mums davė daug naudos, tačiau didelis motinų ir kūdikių mirštamumas verčia suklusti.

Akivaizdu, kad visada atsiras norinčių gimdyti namuose ir tai yra jų teisė. Dėl to reikia imtis atsargumo priemonių, siekiant sumažinti riziką gimdymo namuose metu, optimizuoti kandidatų atranką, užtikrinant greitą pervežimą į ligoninę ir lengvą prieigą prie specialiosios priežiūros ir reikalaujant, kad apmokyti darbuotojai dalyvautų gimdyme.

Šeimoms reikia siekti pašalinti bet kokius pavojus, dėl kurių gali kilti pavojus vaisiaus gyvybei. 

Šiandien daugelis mano, kad pati natūraliausia patirtis – gimdymas – tapo per daug medicininė. Gera naujiena yra ta, kad yra kitų pasirinkimo variantų. 

Ligoninėse esama gimdymo centrų, siūlančių alternatyvą mažos rizikos asmenims. Ir kadangi kiekvienas gimdymas yra nors kiek rizikingas, iškilus problemai, reikia nedelsiant kreiptis į netoliese esančius kompetetingus medikus.

Šiandieną skleidžiama daug neteisingos informacijos apie gimdymus ir dėl noro gimdyti „laisvai“, „netrukdomai“, motinos atsisako specialisto akušerio pasalaugų. Tai yra dezinformacijos pasekmė.

Saugus gimdymas – tik su priežiūra

Visgi yra ir kita – saugi – pusė. Kanadoje buvo apžvelgta daugiau nei 21 tūkst. gimdymo namuose atvejų. Tačiau į gimdymų namuose grupę buvo įtrauktos ir tos moterys, kurios buvo perkeltos į ligoninę. Tyrimai parodė, kad gimdymai namuose nesiskyrė nuo gimdymų ligoninėse. Tais atvejais, kai juos prižiūrėjo specialistai.

Nyderlanduose, kur gimstamumas didesnis, ištyrus 529 688 gimimo atvejus, naujagimių rezultatai namuose ir ligoninėse taip pat nesiskyrė (40 procentų tyrime dalyvavusių moterų gimdė namuose). 

Reikia pažymėti, kad visuose žemiau minimuose tyrimuose dalyvavusios moterys ėmėsi visų galimų saugumo priemonių ir jų gimdymus namuose priėmė kvalifikuoti specialistai.

Parengta pagal acsh.org, globalnews.ca

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.